thumb

Γαλλία: Εκτός από τις ΜΕΘ, SOS και τα ψυχιατρεία

- Επικαιρότητα
8 Δεκεμβρίου 2020

Οι πολίτες άρχισαν να νιώθουν τάσεις αυτοκτονίας, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, τους κυριεύει η απελπισία και η απαισιοδοξία.


Οι συνέπειες του νέου lockdown, σε συνδυασμό με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, έχουν βαρύτατες συνέπειες στην ψυχική υγεία των Γάλλων και αυτό αρχίζει και γίνεται αισθητό σε νοσοκομεία, ιατρεία ψυχολόγων και ψυχιάτρων.

Από το τέλος της πρώτης καραντίνας μέχρι σήμερα, η μονάδα του νοσοκομειακού κέντρου υποδοχής και προσανατολισμού για άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, στην πόλη Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, δέχεται δεκάδες ασθενείς που έχουν κλονιστεί ψυχικά από την πρωτόγνωρη κατάσταση και την απομόνωση.

banner1

Οι πιο πολλοί δηλώνουν πως έχουν τάσεις αυτοκτονίας, υποφέρουν από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, νιώθουν να τους κυριεύει η απαισιοδοξία, η απελπισία και ζητούν ιατρική βοήθεια, γιατί αισθάνονται πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκαλούν «αόρατο» εχθρό.

Οι περισσότεροι ασθενείς που καταφθάνουν στη μονάδα έκτακτων περιστατικών της ψυχιατρικής περίθαλψης του νοσοκομείου του Ρουβρέ, είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν αντιμετωπίσει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι άγνωστοι στις ψυχιατρικές υπηρεσίες.

Οι νέοι άνθρωποι βλέπουν να αναβάλλεται το ξεκίνημά τους στη ζωή

Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα για το προσωπικό είναι πως έχουν να κάνουν με νέους κυρίως ανθρώπους, που βλέπουν το ξεκίνημά τους στη ζωή να αναβάλλεται για άλλη μια φορά επ’ αόριστον. Η πρώτη φορά που έγινε αυτό ήταν τον περασμένο Μάρτιο, που υπολειτούργησαν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, με πολλούς νέους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσαρμογής και παρακολούθησης των μαθημάτων τους στα πανεπιστήμια, με τη μέθοδο της τηλεργασίας.

Η λίστα των ανέργων μακραίνει

Παράλληλα, όσοι από τότε αναζητούν να κάνουν πρακτική σε μια επιχείρηση ή κάποιου είδους απασχόληση, εισπράττουν άρνηση και βρίσκουν μόνο κλειστές πόρτες. Είναι όμως και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που εξαιτίας της πανδημίας από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο, κυρίως επειδή έχασαν τη δουλειά τους.

Και η επίσημη λίστα των ανέργων μακραίνει. Καθημερινά ανακοινώνονται χιλιάδες απολύσεις στη Γαλλία. Την εβδομάδα που μας πέρασε η Air France ανακοίνωσε την κατάργηση 7.500 θέσεων εργασίας, η τράπεζα Societe Generale 640, o όμιλος των πολυκαταστημάτων Printemps 428 απολύσεις…


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία


Νέα αύξηση στις πωλήσεις αγχολυτικών φαρμάκων

Ήδη εδώ και μέρες παρατηρούμε πάλι μια έκρηξη άγχους στους πολίτες, με τις πωλήσεις αγχολυτικών να σημειώνουν νέα αύξηση, υπογραμμίζει η Ζοζελίν Ρόντ, καθηγήτρια-ερευνήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στη Σχολή Προηγμένων Σπουδών Δημόσιας Υγείας (EHESP), στην πόλη Ρεν. Η καταγραφή της αύξησης του άγχους ξεκίνησε με την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 17 Οκτωβρίου.

Από τη στιγμή που υπάρχουν σημάδια ότι ο κίνδυνος επανέρχεται, ένα μέρος του πληθυσμού διακατέχεται από άγχος και αρνητικά συναισθήματα, δηλώνει.

Την άσχημη ψυχολογική κατάσταση ορισμένων πολιτών εξαιτίας της καραντίνας μπορεί να τη διαπιστώσει κάποιος με μια βόλτα στο δρόμο. Πρόσφατα έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα μια κυρία που δεν άντεξε τον νέο εγκλεισμό, έβαλε λουράκι σε μια πάπια που μεγάλωνε στο μπαλκόνι της και την έβγαλε βόλτα. Άλλοι πάλι μεταμφιέζονται και παίρνουν τους δρόμους. Όπως ο «Ζορό» που κυκλοφόρησε σε γειτονιά της πόλης Εβρέ, στη Νορμανδία.

Ο «τρελαμένος» ήρωας ήταν ντυμένος στα μαύρα, με μπέρτα, καπέλο, γυαλιά, είχε ζωγραφισμένο κατσαρό μουστάκι στο πρόσωπο και κρατούσε σπαθί το οποίο ευτυχώς αποδείχτηκε ψεύτικο, όταν έσπευσαν οι Αρχές να τον «μαζέψουν». Ο άνδρας είχε απολυθεί πριν από δέκα ημέρες από το εστιατόριο όπου εργαζόταν και η συμπεριφορά του από τότε ήταν «αλλόκοτη», ανέφεραν τα παιδιά του στον τοπικό Τύπο.

Φόβοι και για ένα τρίτο κύμα την άνοιξη

Παρ’ όλο που η καραντίνα του Μαρτίου ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για τους πιο ευαίσθητους και ευάλωτους, είχε ωστόσο έναν έκτακτο χαρακτήρα, που καθιστούσε την κατάσταση υποφερτή, καθώς δεν υπήρχε προοπτική επανάληψής της. Τότε φάνταζε σαν μια συλλογική προσπάθεια για να έρθουν καλύτερες μέρες. Τώρα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ήδη οι Αρχές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και ενός τρίτου κύματος την άνοιξη, κι όποιος αντέξει, υποστηρίζει ο ψυχίατρος Σεργκέι Χέφες.

Για ένα μέρος του γαλλικού πληθυσμού, ιδίως για όσους δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, αυτή η περίοδος απομόνωσης θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για να ξαναβρεθούν με την οικογένειά τους. Όμως και αυτοί δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστοι.

Για να διαπιστωθεί το εύρος του επηρεασμού που έχουν ο εγκλεισμός και τα περιοριστικά μέτρα στην ψυχική υγεία των Γάλλων, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ινστιτούτο BVA διεξήγαγε έρευνα με την ονομασία Coviprev, για να εντοπιστούν διαταραχές όπως προβλήματα άγχους, πανικού, ύπνου, εθισμού και άλλες κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Στην έρευνα πήραν μέρος 2.000 άτομα, τα οποία τέθηκαν υπό εβδομαδιαία, μηνιαία, διμηνιαία και τριμηνιαία παρακολούθηση.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: το διάστημα 23-25 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά την πρώτη καραντίνα, το ποσοστό άγχους έφθασε στο 26,7%, ποσοστό διπλάσιο αντίστοιχης έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί το ίδιο διάστημα το 2017. Σε περιοχές με ιδιαίτερη έξαρση, όπως είναι το Παρίσι, το ποσοστό ξεπέρασε το 30%.

Υψηλό ήταν και το ποσοστό των καταθλιπτικών καταστάσεων, κυρίως στις ηλικίες 40-74 ετών. Ανάλογη έρευνα διεξάγεται αυτή την περίοδο για το δεύτερο lockdown και τα αποτελέσματά της αναμένονται στο τέλος του έτους.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το dialogos.com.cy

Συγγραφέας: Μαρία Δεναξά

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια