Η αξιοποίηση του χρόνου μας σε δραστηριότητες κοντά στην φύση μπορεί να μας προσφέρει πολλά ψυχολογικά οφέλη. Λόγω της έντονης και απαιτητικής καθημερινότητάς μας, συχνά τείνουμε να θεωρούμε αυτόν τον χρόνο ως πολυτέλεια ή κάτι που δεν αποτελεί προτεραιότητα, δεν παύει όμως να είναι σημαντικός για την προαγωγή της ψυχικής και συναισθηματικής μας υγείας (Cuvo, May, & Post, 2001).
Τα θεραπευτικά αποτελέσματα της φύσης μπορούμε να τα βιώσουμε κάνοντας κάτι σχετικά απλό, όπως το να πάμε για περπάτημα σε ένα πάρκο ή κάνοντας βόλτα ή γυμναστική δίπλα στην θάλασσα. Μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα μέρη και να θαυμάσουμε φυσικά τοπία στα πλαίσια μιας εκδρομής, μόνοι μας ή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι την δεδομένη στιγμή διανύουμε το δεύτερο lockdown λόγω του κορωνοϊού, η διοργάνωση μιας εκδρομής προς το παρόν δεν είναι εφικτή.
Ας προσπαθήσουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή, και ότι στο μέλλον θα έχουμε ευκαιρίες να κάνουμε αυτά που μας έχουν λείψει και που έχουμε ανάγκη. Ενδεχομένως αυτήν την στιγμή να νιώθουμε περισσότερο έντονη από ποτέ την ανάγκη της απόδρασης, και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Χρειάζεται για ακόμα μια φορά να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να εστιάσουμε σε όσα μπορούμε να κάνουμε.
Διαβάστε σχετικά: Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι σε ένα πιο όμορφο, γραφικό περιβάλλον
Είναι άξιο σεβασμού ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, ανησυχίες, και τρόπους να διαχειριστεί το στρες που βιώνει. Δεν ταιριάζουν όλες οι λύσεις για όλους. Είναι βοηθητικό όμως να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε κοντά σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον. Ένα από αυτά, είναι ότι αυξάνεται η αυτοεκτίμηση μας και αισθανόμαστε θετικά για τον εαυτό μας, για την εικόνα μας, για όλα όσα είμαστε.
Υπερτερεί μια αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης και υπερηφάνειας. Η διάθεση μας βελτιώνεται σημαντικά με αβίαστο τρόπο, απλά και μόνο θαυμάζοντας ένα φυσικό τοπίο. Το άγχος μας μειώνεται αρκετά, και ενδυναμώνεται η αντίληψη και η οπτική της πραγματικότητας με αισιοδοξία και ελπίδα (Schneider, 2014).
Επίσης, βοηθιόμαστε ώστε να μειώσουμε την ψυχική κόπωση (Yang, 2010). Αυτό το διάστημα η ψυχική κόπωση συναντάται πολύ συχνά λόγω των εξοντωτικών ρυθμών εργασίας, της οικονομικής ανασφάλειας, και σαφώς λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει η πανδημία του κορωνοϊού.
Κυριαρχεί το αίσθημα αβεβαιότητας και αποδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο η ικανότητά μας να ελέγξουμε και να προβλέψουμε σε κάποιον βαθμό την καθημερινότητα, το πρόγραμμα και τις συνθήκες ζωής μας. Μειώνεται το αίσθημα νευρικότητας, γινόμαστε λιγότερο ευερέθιστοι και αισθανόμαστε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε τόσο στις καθημερινές προκλήσεις, όσο και σε πιο δύσκολες ή κρίσιμες καταστάσεις (Schackell & Walter, 2012).
Συνεπώς, η δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον προσφέρει μια άμεση ανακούφιση από το στρες, μας βοηθά να ηρεμήσουμε, να αποφορτιστούμε, να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευημερία και να βιώνουμε μια αίσθηση ευχαρίστησης. Η επαφή με την φύση μπορεί να λειτουργήσει ως μια αποτελεσματική διέξοδος για όλους μας, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας. Ενδεχομένως, εάν κατορθώσουμε να υιοθετήσουμε την επαφή με την φύση ως αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας μας, θα βελτιωθεί ουσιαστικά η ποιότητα ζωής μας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Cuvo, A., J., May, M., E., & Post, T., M. (2001). Effects of Living Room, Snoezelen Room, and Outdoor Activities on Stereotypic Behavior and Engagement by Adults with Profound Mental Retardation. Research in Developmental Disabilities, 22(3), 183-204.
- Schackell, A., & Walter, R. (2012). Greenpeace Design for Health and Well- Being: Practice Guide. Edinburgh: Forestry Commision.
- Schneider, A. (2014). Finding personal meaning : vocational horticulture therapy for individuals with severe and persistent mental illness. Masters Thesis, Smith College, Northampton, MA.
Available at: https://scholarworks.smith.edu/theses/814 - Yang, Y., C. (2010). A healing garden for adults with posttraumatic stress disorder in Shiaolin village, Taiwan. Washington State Uiversity. Available at: http://www.dissertations.wsu.edu/ Thesis/Summer2010/y_yang_071410.pdf