thumb

Ένας νέος τρόπος επικοινωνίας με τα νήπια βοηθά την ψυχική υγεία τους κατά την ενηλικίωση

Ο τρόπος με τον οποίο οι μητέρες μοιράζονται τις αναμνήσεις με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευεξία τους στην πρώιμη ενήλικη ζωή.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι ηλικίας 21 ετών, έλεγαν πιο συνεκτικές ιστορίες για τα κρίσιμα σημεία της ζωής τους, εάν οι μητέρες τους είχαν διδαχθεί αυτές τις νέες τεχνικές συζήτησης δύο δεκαετίες νωρίτερα.

Αυτοί οι ενήλικες ανέφεραν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση σε σύγκριση με τους ενήλικες της μελέτης των οποίων οι μητέρες αλληλεπιδρούσαν μαζί τους με τους συνήθεις τρόπους.

banner1

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Personality, αποτελεί μακροχρόνια παρακολούθηση μιας παρέμβασης αναπόλησης στην οποία 115 μητέρες νηπίων εντάχθηκαν είτε σε μια ομάδα ελέγχου είτε διδάχθηκαν να χρησιμοποιούν την δημιουργική αναπόληση για ένα χρόνο.

Η δημιουργική αναπόληση περιλαμβάνει ανοιχτές, εμπλουτισμένες και ανταποδοτικές συζητήσεις με τα παιδιά για κοινές εμπειρίες καθημερινών γεγονότων. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μακροπρόθεσμα οφέλη της αναπόλησης μητέρας-παιδιού για την ανάπτυξη των αναδυόμενων ενηλίκων.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας


Ο επικεφαλής συγγραφέας Sean Marshall, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας, λέει ότι η κατανόηση των τρόπων βελτίωσης της ψυχικής υγείας των ατόμων 18-25χρονων είναι σημαντική λόγω του ιδιαίτερου σταδίου της ζωής τους.

Οι αναδυόμενοι ενήλικες αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις καθώς φεύγουν από το σπίτι και εισέρχονται στο πανεπιστήμιο ή στο εργατικό δυναμικό. Θέλαμε να κατανοήσουμε πόσο καλά οι έφηβοι αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις καθώς εισέρχονται στην ενήλικη ζωή και να βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε το ψυχολογικό στρες που συνήθως συνοδεύει αυτές τις μεταβάσεις, λέει.

Η επικεφαλής του προγράμματος καθηγήτρια Elaine Reese, του Τμήματος Ψυχολογίας, λέει ότι αυτή η “ελαφριά παρέμβαση” στην πρώιμη παιδική ηλικία αποδείχθηκε ότι είχε διαρκή οφέλη για την ψυχολογική ευεξία και την ψυχική υγεία.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη του είδους της και ενημερώνει για νέες παρεμβάσεις στο σπίτι και στα σχολεία με γονείς και δασκάλους μικρών παιδιών, λέει η ίδια.


Έρευνα: Sean Marshall et al, Growing Memories: Benefits of an early childhood maternal reminiscing intervention for emerging adults’ turning point narratives and well-being, Journal of Research in Personality (2022).
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια