banner2
banner2
thumb

Πώς σχετίζονται ο τρόπος σύνδεσης με τον Θεό και η ψυχολογική δυσφορία

- Θρησκεία
17 Ιανουαρίου 2022

Αυτοί που βιώνουν αβεβαιότητα στη σχέση τους με τον Θεό συνδέονται με χειρότερη ψυχική υγεία σε σύγκριση με εκείνους που έχουν λιγότερο ή περισσότερο αποφευκτικό τρόπο σύνδεσης με τον Θεό.


Μια εθνική μελέτη εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στη σχέση με τον Θεό και στην ψυχική υγεία, με βάση ένα δείγμα με περισσότερους από 1.600 Αμερικανούς. Η έρευνα δείχνει ότι οι πιστοί που συνδέονται με τον Θεό με αβέβαιο ή αγχωμένο τρόπο είναι πιο πιθανό να βιώνουν συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας, όπως άγχος, εμμονή, ψυχαναγκασμό ή παράνοια.

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από μια εθνική έρευνα του 2010, για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, αξίες και συμπεριφορές των Αμερικανών. Η έρευνα ρίχνει φως στο πώς τα διαφορετικά στιλ σύνδεσης με τον Θεό μπορεί να σχετίζονται με χειρότερη ψυχική υγεία.

banner1

Οι περισσότερες έρευνες για τη σύνδεση με τον Θεό υποδεικνύουν μια απλή γραμμική συσχέτιση, όπου μια λιγότερο αποφευκτική, ή ασφαλής, σχέση συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία και μια περισσότερο αποφευκτική σχέση με χειρότερη ψυχική υγεία. Όμως, κάποια στοιχεία στην έρευνα έδειχναν ότι η σχέση μπορεί να μοιάζει περισσότερο με μια ανάποδη καμπύλη μορφής U. Έτσι, αυτό αναζητήσαμε, κι αυτό είναι που βρήκαμε, δήλωσε ο Μπλέικ Βίκτορ Κεντ, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Κολέγιο Γουέστμοντ. 

Η ανάποδη καμπύλη βρέθηκε σε μια κλίμακα αποτελούμενη από έξι στοιχεία, που μετρούσαν την αποφυγή ή τη μη αποφυγή στη σχέση με τον Θεό.


Διαβάστε σχετικά: Η Θρησκεία και η σχέση της με την επιστήμη της Ψυχολογίας: Μια οπτική μέσα στην εποχή του Κορωνοϊού


Βρήκαμε ότι εκείνοι που είναι λιγότερο αποφευκτικοί και εκείνοι που είναι περισσότερο αποφευκτικοί στη σχέση τους με τον Θεό έχουν όλοι χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας. Αυτό αμφισβητεί την υπάρχουσα έρευνα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μόνο αυτοί που βρίσκονται στη μέση, αυτοί που βιώνουν αβεβαιότητα στη σχέση τους με τον Θεό, και όχι οι αποφευκτικοί, έχουν χειρότερη ψυχική υγεία, εξήγησε ο Μάθιου Χέντερσον, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αποφευκτική σύνδεση με τον Θεό δεν παρουσιάζει προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η αποφυγή είναι αυτό που συμβαίνει όταν σταματάς να βασίζεσαι στον Θεό. Δεν πιστεύεις ότι ο Θεός θα είναι εκεί για σένα, έτσι μαθαίνεις να βασίζεσαι στον εαυτό σου. Κι αυτό επεκτείνεται και στους άλλους ανθρώπους, σχολίασε ο Κεντ.

Ενώ η μελέτη υποδηλώνει ότι η αποφυγή μπορεί να μην αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για κάποιες πλευρές της ψυχικής υγείας, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις.


Ism Tsox
ΈρευναMatthew Henderson et al, Attachment to God and Psychological Distress: Evidence of a Curvilinear Relationship, Journal for the Scientific Study of Religion (2021).

Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Νομίζετε ότι είναι επιστημονικά διατυπωμένο το άρθρο; Ο Θεός, δηλαδή, είναι μια πραγματικότητα και εξετάζεται η σχέση μας με αυτήν; Ποιος το λέει;