Η εμφάνιση κι εξάπλωση του ιού SARS-CoV2, είχε σαν αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της λοίμωξης που προκαλείται από αυτόν (COVID-19), ως πανδημία. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε καραντίνα στο σπίτι του, με περιορισμό μετακινήσεων, εδώ και ένα χρόνο.
Ακόμα και με τους πρώτους μήνες της πανδημίας COVID-19 να είναι πίσω μας, ο κόσμος προσαρμόζεται σε μια νέα κανονικότητα: εργασία από το σπίτι, διαχείριση της φροντίδας παιδιών, ανησυχία για τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας και αναρωτιέται τι θα ακολουθήσει. Στα πλαίσια αυτά είναι βασικό να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας μας
Ορίζετε προτεραιότητες. Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης αναφέροντας τις εργασίες και τις προσωπικές σας προτεραιότητες και στη συνέχεια αποφασίστε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να αναβληθεί
Αλλάξτε τον τρόπο που δουλεύετε, εάν είναι απαραίτητο. Αν δεν μπορείτε να εργαστείτε πρόσωπο με πρόσωπο, μπορείτε να εργαστείτε εξ’αποστάσεως.
Παραμείνετε σε μια ρουτίνα. Όταν κάνετε τις ρουτίνες της καθημερινότητα σας, αυτό σας δίνει μια αίσθηση κανονικότητας στην κατά τα άλλα ασυνήθιστη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Δημιουργήστε έναν ξεχωριστό χώρο εργασίας. Δημιουργήστε έναν ξεχωριστό χώρο εργασίας, αν είναι δυνατόν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να δημιουργήσετε ένα γραφείο σε μια γωνία του καθιστικού σας. Ενώ, κρατήστε τον χώρο του ύπνου σας ως σας προσωπικό χώρο.
Μην υποτιμάτε τα βασικά. Η κατανάλωση υγιεινής τροφής, ο επαρκής ύπνος και η δραστηριότητα είναι θεμέλια καλής αυτο-φροντίδας. Εάν μπορείτε να βγείτε έξω, κάντε μια βόλτα ή πηγαίνετε για τρέξιμο. Επίσης, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε μέσα ακόμα και άσκηση.
Μείνετε συνδεδεμένοι. Ενώ δεν είναι καλό να περνάμε υπερβολικό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, οι διαδικτυακές τεχνολογίες όπως το Zoom, το Skype και το Google Hangouts βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι παρά το γεγονός ότι είναι σωματικά απομονωμένοι.
Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης. Οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης μπορούν να είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση του άγχους. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, ακόμη και η προσεκτική αναπνοή είναι τρόποι επιβράδυνσης των πραγμάτων». Και υπάρχουν πολλοί δωρεάν πόροι, όπως εκπαίδευση στο YouTube, οι εφαρμογές Breathe2Relax και Tactical Breather από το PsyberGuide, και το Mindfulness Coach και άλλοι πόροι που διατίθενται από το VA App Store.
Διαβάστε σχετικά: Όχι άλλος φόβος! H θετική ψυχολογία ως αντίδοτο στον COVID-19
Περιορίστε την παρακολούθηση ειδήσεων. Ο συνεχής έλεγχος των ειδήσεων ή των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης προκαλεί περιττή δυσφορία. Αποφασίστε πόσο χρόνο θα αφιερώσετε για τον έλεγχο αξιόπιστων πηγών και, στη συνέχεια, τηρήστε αυτό το όριο, ακόμα κι αν πρέπει να ζητήσετε από έναν φίλο σας βοηθήσει να ελέγξετε αν ακολουθήσατε τη δέσμευσή σας.
Αποφύγετε τη χρήση ουσιών. Μπορεί να χρησιμοποιείτε αλκοόλ ή άλλες ουσίες, ή ακόμα και φαγητό για να ανακουφίσετε προσωρινά την πλήξη ή το άγχος.
Μάθετε κάτι καινούργιο. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να βελτιώσετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες, μια καλή ευκαιρία να χτίσετε το σετ δεξιοτήτων σας ουσιαστικά.
Προσέξτε για τυχόν προβλήματα στον εαυτό σας. Ακόμα και μετά την ανακούφιση της κρίσης, ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο εξάντλησης ή ακόμη και μετατραυματικού στρες. Μείνετε συντονισμένοι με το σώμα σας, γιατί πολλοί άνθρωποι βιώνουν πρώτα συμπτώματα ψυχικής υγείας ως σωματικά συμπτώματα, όπως μυϊκή ένταση, σφιγμένο σαγόνι, αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή πίεση στο στήθος.
Άλλα σημάδια εξάντλησης περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, έλλειψη ενσυναίσθησης ή αδυναμία σύνδεσης με τους άλλους. Εάν αντιμετωπίζετε προειδοποιητικά σημάδια ή εάν δεν μπορείτε να εργαστείτε ή να φροντίσετε τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο. Μην περιμένετε έως ότου βρίσκεστε σε κρίση.
Επικοινωνήστε με συναδέλφους σας. Μιλήστε με τους συναδέλφους σας, βρείτε κοινά σημεία αναφοράς, και νόημα στη βοήθεια άλλων. Πρέπει να σκέφτεστε με ευελιξία για την αυτο-φροντίδα. Αγαπάτε και φροντίζετε τον εαυτό σας για να μπορείτε μετέπειτα να ασχοληθείτε και τη φροντίδα των άλλων.
Βιβλιογραφία:
- APA Services, Inc. Self-Care Resources
- Clay R. (2020). Self-care has never been more important. Clinicians, researchers, professors and other psychologists need to continue to prioritize self-care. Monitor on Psychology, 60.