“Αρχίζω να πιστεύω πως ο πραγματικά ψυχικά υγιής άνθρωπος είναι αυτός που έχει τις περισσότερες εναλλακτικές λύσεις, τις περισσότερες βιώσιμες λύσεις. Ο άνθρωπος που λέει: Αν δεν συμβεί αυτό, τι άλλο μπορεί να συμβεί;” (Μπουσκάλια, 1988).
Η ευελιξία είναι μια έννοια που μπορεί να λάβει πολλές αποχρώσεις. Αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για το λεγόμενο ευ ζην, την δυνατότητα μας δηλαδή όχι απλά να επιβιώσουμε, αλλά να ζήσουμε την ζωή μας με τρόπους που μας προσφέρουν ικανοποίηση (Kashdan & Rottenberg, 2010).
Ευέλικτος μπορεί να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να προσαρμόζεται τις περισσότερες φορές σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος οι οποίες διαρκώς τροποποιούνται. Επίσης, είναι εκείνος που μπορεί να “υπερβεί” σε κάποιον βαθμό τις αντιξοότητες και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ανεξαρτήτως του στρες ή της δυσφορίας που βιώνει (Sturgeon & Zatura, 2013).
Συνεπώς, η ευελιξία είναι μια πολύ ωφέλιμη ικανότητα η οποία μας βοηθά ώστε να είμαστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητα μας. Να μπορούμε να διαχειριζόμαστε με πιο αποτελεσματικούς τρόπους διάφορες αντιξοότητες, προβλήματα και δυσκολίες που προκύπτουν στην ζωή μας.
Σίγουρα δεν μας είναι εύκολο πάντα να υιοθετούμε αυτήν την στάση. Αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά όταν τηρείται απρόσκοπτα το πρόγραμμά μας. Εάν κάτι αλλάξει, μπορεί να νιώσουμε άβολα, και να χρειαστεί να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο.
Διαβάστε σχετικά: 6 Μικρές Συμβουλές…. Ψυχικής Ισορροπίας
Λαμβάνοντας υπόψη για ακόμα μια φορά το ζήτημα της πανδημίας του Covid-19, σαφώς κανένας από εμάς δεν είναι υπερήρωας ώστε να μην τον αγγίξουν καθόλου παράγοντες, όπως το στρες, το αίσθημα αβεβαιότητας, και οι διαρκείς μεταβολές και περιορισμοί στον τρόπο ζωής του. Είναι εντάξει να επηρεαζόμαστε όλοι σε κάποιον βαθμό, μικρότερο ή μεγαλύτερο.
Είναι εντάξει που δεν μας αρκεί απλά να επιβιώνουμε. Είναι εντάξει που επιθυμούμε την επιστροφή της κοινωνικής μας ζωής, των στοιχείων εκείνων που προσέδιδαν νόημα στην ζωή μας. Είναι εντάξει να αποδεχόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα, και να μην πιέζουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί γεμάτος χαρά και αισιοδοξία, κάθε στιγμή της ημέρας.
Προσπαθώντας να ενεργοποιήσουμε την δύναμη που ονομάζεται ευελιξία, μπορούμε να ψάξουμε για ακόμη μια φορά για εναλλακτικές λύσεις. Να προβληματιστούμε για ακόμη μια φορά σχετικά με το τι είναι σημαντικό για εμάς, και πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε, ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Ευελιξία είναι να αλλάξουμε τον τρόπο, και όχι τους στόχους μας. Ευελιξία είναι να μπορούμε να ζούμε σύμφωνα με τους στόχους, τα όνειρα και τις αξίες μας (Hayes, Strosahl, &Wilson, 1999).
Είναι ωφέλιμο να σημειώσουμε ότι το χαμηλό επίπεδο ευελιξίας δεν συμβάλλει θετικά στο να αλλάξουμε μια δυσλειτουργική συμπεριφορά, ή να μειωθεί το στρες και η δυσφορία που νιώθουμε (Nolen-Hoeksema, Wisco, & Lyubormisky, 2008).
Εφαρμόζοντας όμως νέες “στρατηγικές”, τόσο πιο προσαρμοστικοί θα γινόμαστε σταδιακά, και θα μπορούμε να εστιάσουμε και να κατορθώσουμε όσα είναι σημαντικά για εμάς (Hayes et al., 1999). Η ευελιξία χρειάζεται συνεχή εξάσκηση από μέρους μας, ανοχή στις ματαιώσεις, και πίστη ότι μέσα από αυτήν την διαδικασία συμβάλλουμε στην προσωπική μας ανάπτυξη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Hayes, S. C., Strosahl, K. D., & Wilson, K. G. (1999). Acceptance and commitment therapy: An experiential approach to behavior change. Guilford Press.
- Kashdan, T., Rottenberg, J. (2010). Psychological flexibility as a fundamental aspect of health. Clinical Psychoogy Review, 30, pp. 865-878. doi:10.1016/j.cpr.2010.03.001
- Μπουσκάλια, Λ. (1988). Να Ζεις, Ν’ Αγαπάς, Να Μαθαίνεις. Εκδόσεις: Γλάρος.
- Nolen-Hoeksema, S., Wisco, B., E., & Lyubormisky, S. (2008). Rethinking rumination. Perspectives on Psychological Science, 3, pp. 400-424 https://doi.org/10.1111/j.1745-6924.2008.00088.x
- Sturgeon, J., Zatura, A. (2013). Psychological resilience, pain catastrophizing, and positive emotions: Perspectives on comprehensive modeling of individual pain adaptation. Current, Pain and Headache Reports, 17, pp. 1-9 doi: 1-.1007/s1916-012-0317-4
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*