Το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της ευεξίας βρίσκεται στην προστασία ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής, όπως η δημιουργία ισχυρών σχέσεων, η επένδυση στην υγεία και η διαχείριση των οικονομικών ρίσκων.
Μια νέα Αυστραλιανή έρευνα, συγκρίνει την επίδραση οκτώ σημαντικών γεγονότων ζωής στην ευεξία. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τον τρόπο με τον οποία τα σημαντικά γεγονότα ζωής επηρεάζουν τα συναισθήματα ή την ευτυχία μας, καθώς και την ικανοποίηση που παίρνουμε από τη ζωή μας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ζωή είναι γεμάτη από σκαμπανεβάσματα. Μείζονα συμβάντα ζωής, όπως ένας γάμος ή ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο ή μία χρεωκοπία, όλα αυτά επηρεάζουν την ευημερία μας.
Οι ερευνητές, συνέκριναν τη διαφορετική επίδραση αυτών των γεγονότων στην ευτυχία και στην ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και τη διάρκεια αυτής της επίδρασης. Η έρευνα είναι εξέχουσας σημασίας, δεδομένου του περιβάλλοντος με τον ιό COVID και της νέας πρόκλησης για τη διατήρηση της σωματικής, ψυχικής και οικονομικής υγείας πολλών ανθρώπων.
Οι ερευνητές, εξέτασαν 18 σημαντικά γεγονότα ζωής και το τρόπο επίδρασης τους σε ένα δείγμα 14.000 Αυστραλών, για τη χρονική περίοδο 2002 έως 2016.
Διαβάστε σχετικά: H τέχνη του να κάνεις «ένα βήμα πίσω»
Η μελέτη η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ (UTS) και του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SSM-PopulationHealth.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάποια γεγονότα, όπως η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, η απόλυση ή η προαγωγή στην εργασία, είχαν μικρή επίδραση στην ευεξία των συμμετεχόντων ενώ άλλα, όπως ο θάνατος του συντρόφου η μία μεγάλη οικονομική απώλεια, είχαν βαθιές επιδράσεις.
Ο γάμος, η γέννηση ενός παιδιού και ένα σημαντικό οικονομικό κέρδος, προκάλεσαν τη μέγιστη αύξηση ευεξίας, ωστόσο, δεν οδήγησαν σε μακροχρόνια ευτυχία, καθώς η θετική επίδρασή τους φάνηκε να εξασθενεί μετά από δύο χρόνια.
Επίσης, βρέθηκε ότι υπήρχε μια προκαταβολική επίδραση του γάμου και της γέννησης παιδιού, με την ευεξία να αυξάνεται πριν από την ολοκλήρωση αυτών των γεγονότων, δηλώνουν οι ερευνητές.
Τα γεγονότα ζωής που οδήγησαν στην μεγαλύτερη μείωση της ευεξίας, ήταν ο θάνατος ενός συντρόφου ή παιδιού, ο χωρισμός, η μεγάλη οικονομική απώλεια ή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, έχοντας βιώσει ακόμη και αυτές τις αρνητικές εμπειρίες, οι άνθρωποι κατάφεραν να αναρρώσουν, επιστρέφοντας στο επίπεδο ευεξίας που είχαν πριν το τραυματικό γεγονός, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια, προσθέτουν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα σημαντικά γεγονότα ζωής επιδρούν στην ευεξία και στον χρόνο προσαρμογής που χρειαζόμαστε, μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να αναπτύξουν πόρους για τη βελτίωση της ευτυχίας και της ευημερίας της κοινωνίας.
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), αξιολογούν την ευζωία σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, ως δείκτη μέτρησης της επιτυχίας στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι πληροφορίες για την ευεξία, βοηθούν επίσης τους κλινικούς γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των βασικών κρίσεων της ζωής όπως, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ή η απώλεια της εργασίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν δύο διαφορετικά είδη ευεξίας:
1) Τη συναισθηματική ευεξία, η οποία αντανακλούσε την ευτυχία ή τη συχνότητα και ένταση των θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων.
2) Τη γνωστική ευεξία, η οποία αναφέρεται σε μία πιο σκόπιμη, στοχοκατευθυνόμενη αξιολόγηση της ικανοποίησης από τη ζωή.
Ενώ κάποια γεγονότα ζωής όπως ο γάμος και η συνταξιοδότηση, είχαν θετικές επιδράσεις στη γνωστική ευεξία, η επίδραση στη συναισθηματική ευεξία άγγιζε το μηδέν.
Συγκεκριμένα, η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ειδών. Οι αξιολογήσεις για την ικανοποίηση από τη ζωή ήταν αρκετά θετικές κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού, ενώ η ευτυχία ή η συναισθηματική ευεξία παρουσίασαν μείωση, κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο κάποια γεγονότα ζωής συχνά προκύπτουν ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα το διαζύγιο και η οικονομική απώλεια, προκειμένου να κατανοήσουν τις διαφορετικές επιδράσεις.
Διαβάστε σχετικά: Πώς να διαχειριστείτε τα δύσκολα συναισθήματα
Τα τέσσερα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα γεγονότα ζωής, ήταν η μετακόμιση, η εύρεση νέας εργασίας, ένας σοβαρός τραυματισμός ή η ασθένεια κάποιου κοντινού οικογενειακού μέλους και η εγκυμοσύνη. Τα πιο σπάνια εμφανιζόμενα ήταν η χηρεία και ο γάμος.
Τα ευρήματα της έρευνας προτείνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση της ευεξίας, μπορεί να βρίσκεται στην προστασία ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής, όπως η δημιουργία ισχυρών σχέσεων, η επένδυση στην καλή υγεία και η διαχείριση των οικονομικών ρίσκων, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τέλος, μπορούμε να παρηγορηθούμε από το γεγονός ότι παρόλο που η ευεξία χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί, μπορεί να ανακτηθεί ακόμα και μετά από τις χειρότερες συνθήκες.
Απόδοση: Μαρία Φωτεινή Σκούπρα – Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή