banner2
banner2
thumb

Για «παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας» λόγω κορωνοϊού προειδοποιεί o ΟΗΕ

- Κοινωνία
14 Μαΐου 2020

Μια κρίση ψυχικής υγείας διαγράφεται καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι περιτριγυρισμένοι από θάνατο και ασθένεια και είναι αναγκασμένοι να μένουν απομονωμένοι, ενώ ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποίησαν ειδικοί υγείας του ΟΗΕ.


Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, όλα αυτά προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση, δήλωσε η Ντέμπορα Κέστελ διευθύντρια του τμήματος ψυχικής υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παρουσιάζοντας έρευνα του ΠΟΥ και τις οδηγίες για την Covid-19 και την ψυχική υγεία, η Κέστελ επεσήμανε είναι πιθανή μια άνοδος του αριθμού και της σοβαρότητας των ψυχικών ασθενειών, και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

banner1

Η ψυχική υγεία και η ευημερία ολόκληρων κοινωνιών επηρεάζεται από την κρίση αυτή, κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει ότι αρκετές περιοχές του κόσμου, αλλά και κομμάτια της κοινωνίας είναι πιο ευάλωτα στο ψυχικό άγχος, περιλαμβανομένων των παιδιών και των νεαρών που είναι απομονωμένοι από τους φίλους και το σχολείο τους,όπως και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που βλέπουν χιλιάδες ασθενείς να προσβάλλονται και να πεθαίνουν από τον κορωνοϊό.

Έρευνες και δημοσκοπήσεις που διεξάγονται ήδη δείχνουν τις επιπτώσεις της covid-19 στην ψυχική υγεία παγκοσμίως. Ψυχολόγοι αναφέρουν ότι τα παιδιά παρουσιάζουν άγχος, ενώ σε πολλές χώρες έχουν καταγραφεί αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και στρες.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία εν μέσω του COVID-19


Η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει άνοδο, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν αυξημένες ανάγκες σε ψυχολογική υποστήριξη.

Το Reuters μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα συνεντεύξεις με γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι δήλωσαν ότι είτε οι ίδιοι είτε συνάδελφοί τους αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού, άγχους, θλίψης, είναι ευερέθιστοι, πάσχουν από αϋπνία ή έχουν εφιάλτες.

Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν στρες από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία αλλά και λόγω της απομόνωσης, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό, ότι θα πεθάνουν ή ότι θα πεθάνουν συγγενείς τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή κινδυνεύουν να την χάσουν, πρόσθεσε. Εξάλλου η παραπληροφόρηση και οι φήμες για την πανδημία, αλλά και η αβεβαιότητα για τη διάρκειά της κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άγχος για το μέλλον.

Η έκθεση του ΠΟΥ παρουσίασε και ένα σχέδιο δράσης που μπορούν να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις «για να απαλύνουν τα δεινά που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι και να περιορίσουν το μακροπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό κόστος στην κοινωνία».

Μεταξύ αυτών είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην ψυχική υγεία και η προσφορά «έκτακτων υπηρεσιών ψυχικής υγείας» μέσω τηλε- συνεδριών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το kathimerini.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια