psychologist-banner-2
thumb

«Το σκεπτικό του αρχάριου»: μία τεχνική για την επανασύνδεση με την παιδικότητά μας

- Προσωπικότητα
19 Ιανουαρίου 2020

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, καθορίζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Όταν ανοίγουμε τα μάτια μας και συντονιζόμαστε με τις αισθήσεις μας και όταν δεν θεωρούμε δεδομένες τις απλές στιγμές, τότε απολαμβάνουμε περισσότερο ευτυχισμένες και λιγότερο αγχωτικές, ημέρες.


Είναι η αρχή της εβδομάδας. Μία ακόμη συνηθισμένη εβδομάδα που πιθανότατα περιλαμβάνει την ίδια ρουτίνα, τις ίδιες ετοιμασίες, κυκλοφοριακή συμφόρηση, συναντήσεις στη δουλειά, απαντήσεις σε ατελείωτα email, άπειρες εξωτερικές δουλειές, μαγείρεμα και στο τέλος της ημέρας, ύπνο φυσικά. Και την επόμενη εβδομάδα ζούμε πάλι τα ίδια.

Εν ολίγοις, τρέχουμε βιαστικά, από το ένα μέρος στο άλλο, από τη μια δουλειά στην άλλη. Και όλα μάς φαίνονται το ίδιο γνώριμα.

banner1

Είναι αναμενόμενο να βαριόμαστε με ό, τι μάς φαίνεται πεζό. Είναι φυσικό να χαρακτηρίζουμε τις μέρες μας ως ανιαρές και μη ενδιαφέρουσες. Οι μέρες φαίνονται ίδιες και απαράλλαχτες και πριν το καταλάβουμε, η εβδομάδα έχει τελειώσει.

Ωστόσο δεν πρέπει να περνάμε έτσι την κάθε μέρα της ζωής μας.

Όταν ο γιος της ψυχοθεραπεύτριας Σόντα Μοράλις ήταν 4 ετών, την ρώτησε με ποιο τρόπο τρώνε τα μωρά μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους. Αφού η Μοράλις έκανε ό, τι καλύτερο μπορούσε για να δώσει μια απάντηση κατάλληλη για την ηλικία του, ο γιος της μοιράστηκε το συμπέρασμά του μαζί της: Ωραία, για να το καταλάβω, δηλαδή. Εσύ έτρωγες φαγητό, αυτό πήγαινε στην κοιλιά σου και μετά αυτό στη δική μου κοιλιά μέσα από ένα καλώδιο;

Η Μοράλις απάντησε: Μέσα από ένα καλώδιο, έτσι ακριβώς και από τότε υπάρχει ένα αόρατο καλώδιο που συνδέει τις καρδιές μας.

H ψυχοθεραπεύτρια μας ενθαρρύνει να επανασυνδεθούμε με την παιδική μας αίσθηση του δέους, της περιέργειας και της κατάπληξης, η οποία μοιάζει με το «σκεπτικό του αρχάριου» στον Βουδισμό.

Μπορείτε να επιλέξετε, για παράδειγμα, μία δραστηριότητα, είτε στην εργασία είτε στο σπίτι με την οποία δεν έχετε έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωποι. Τι παρατηρείτε; Τι σάς κάνει μεγαλύτερη εντύπωση; Πώς αυτό που αισθάνεστε επηρεάζει ή μετατοπίζει τη στιγμή για εσάς;

Μπορούμε να εφαρμόσουμε το «σκεπτικό του αρχάριου» σε όλες τις δραστηριότητες μας, σύμφωνα με την Μοράλις- από την οδήγηση μέχρι την απάντηση σε email, ακόμη και σε μία επαγγελματική συνάντηση.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί οι θεραπευτές μας ρωτούν για την παιδική μας ηλικία;


Όταν εφαρμόζουμε το «σκεπτικό του αρχάριου» σε αδιάφορες καθημερινές δραστηριότητες, δεν αποκτούμε μόνο μια νέα προοπτική αλλά θα επιτύχουμε εν τέλει τους στόχους μας με λιγότερη αντίσταση ή απογοήτευση.

Όταν αξιοποιείτε το σκεπτικό του αρχάριου καθώς απαντάτε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να εντυπωσιαστείτε από την τεχνολογία, την ικανότητά σας να συνδεθείτε με κάποιον που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιάδων χιλιομέτρων από εσάς ή που ζει σε μία άλλη χώρα.

Όταν εφαρμόζετε αυτό το σκεπτικό το πρωί που ξυπνάτε, μπορείτε να θαυμάσετε την ανατολή του ηλίου και τις εκπληκτικές ερωτήσεις του παιδιού σας. Μπορείτε να εντυπωσιαστείτε από το υπέροχο άρωμα του ζεστού καφέ σας και την υπέροχη γεύση του φρεσκοψημένου κρουασάν από το φούρνο της γειτονιάς σας- ακόμα και όταν γυρίζετε τρέχοντας πίσω στο σπίτι, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, ίσως να ξεχάσατε κάτι.

Το σκεπτικό μας είναι αυτό το οποίο καθορίζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Όταν ανοίγουμε τα μάτια μας και συντονιζόμαστε με όλες τις αισθήσεις μας, όταν δεν θεωρούμε δεδομένες τις απλές όμορφες στιγμές, μπορούμε να απολαύσουμε φωτεινότερες, περισσότερο ευτυχισμένες και λιγότερο αγχωτικές ημέρες. Αισθανόμαστε επίσης γεμάτοι ενέργεια, αναζωογονημένοι και ενδυναμωμένοι. Ίσως γινόμαστε επίσης περισσότερο ευγενικοί και υπομονετικοί με τους άλλους.

Η Μοράλις αναφέρεται σε ένα όμορφο απόφθεγμα της Μάγια Αγγέλου, το οποίο μπορούμε να θυμόμαστε κάθε πρωί που ξυπνάμε: Μια υπέροχη μέρα ξημέρωσε που δεν την έχω ξαναδεί ποτέ.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια