Οι φανερές τεχνικές κακοποίησης που χρησιμοποιούνται από ναρκισσιστικά άτομα σε συγκεκριμένα θύματα-αποδιοπομπαίους τράγους, τείνουν να προκαλούν σωματικά προβλήματα υγείας στα θύματά τους καθώς είναι κοινωνικά επιθετικοί, βίαιοι και καλλιεργούν μία τεχνική κακοποίησης σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον βρουν την ευκαιρία.
Οι πιο συνηθισμένοι στόχοι τους όταν θέλουν να κακοποιήσουν κοινωνικά κάποιον άνθρωπο, είναι οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, που από τη φύση τους τείνουν να συμπεριφέρονται με περισσότερη ανθρωπιά. Πιθανοί στόχοι είναι επίσης και όσοι είναι λιγότερο κοινωνικά ισχυροί ή έχουν μικρότερη επιρροή στους άλλους.
Αν ζείτε σε ένα σπίτι όπου κυριαρχεί η κακοποίηση, τότε να αναμένετε ότι η υγεία σας ενδέχεται να εξασθενήσει και η αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας, θα τραυματιστεί. Η συνεχής επίκριση που ακούτε όλη την ώρα σχετικά με το ό,τι εσείς είστε το πρόβλημα, επειδή αντιδράτε στην κακοποίηση με τρόπους που στην πραγματικότητα είναι συναισθηματικά έξυπνοι και σωματικά κατάλληλοι, σας θυματοποιεί και σας προκαλεί κρίση ατομικής ταυτότητας.
Αν νιώθετε ότι δεν είστε βέβαιοι για το αν αντιδράτε υπερβολικά στην κακοποίηση ή αν βρίσκετε δικαιολογίες για να αντέξετε τα ψέματα που ακούτε, όταν εξαπατάστε από μια «ψεύτικη» αγάπη, όταν σας απατούν, σας χτυπούν ή σας επιτίθονται σεξουαλικά, σας απειλούν ότι θα σας σκοτώσουν κ.λπ., τότε το μυαλό και το σώμα πολύ πιθανώς θα εκδηλώσουν συμπτώματα έντονης διαταραχής μετατραυματικού στρες (C-PTSD).
Διαβάστε σχετικά: Τα τρία προσωπεία του παθολογικού Ναρκισσισμού
Είναι πιθανό να εκδηλώσετε επίσης, μια μορφή συνδρόμου της Στοκχόλμης που βασίζεται στο συναισθηματικό δέσιμο με το πρόσωπο που σας κακοποιεί. Όταν βιώνετε μία τραυματική προσκόλληση, ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκει διάφορους τρόπους αντίδρασης.
Πρώτα απ’ όλα – εάν είστε υγιής και λογικός, θα τείνετε να εμπιστεύεστε τα μάτια και τα αυτιά σας καθώς και την κρίση σας. Αν όμως, για παράδειγμα, πιάσετε τον σύντροφό σας να σας απατά, αλλά αυτός αρχίζει να κατηγορεί εσάς; Ή ένα φιλικό / συγγενικό πρόσωπο προσπαθεί να σας πείσει ότι ο σύντροφός σας που σας κακοποιεί, σας αγαπά με τον δικό του τρόπο;
Ή σας λένε συνεχώς ότι η σωματική επίθεση είναι για το δικό σας καλό; Αν τους πιστεύετε, τότε είναι πιθανό ότι σύντομα θα εκδηλώσετε συμπτώματα κόπωσης των επινεφριδίων και μορφές διάχυτου κοινωνικού άγχους.
Όσοι κακοποιούν συστηματικά και εμπλέκουν τα θύματά τους στον ιστό τους, τους αρέσει να λένε στα θύματά τους ότι είναι κατά κάποιο τρόπο κοινωνικά, συναισθηματικά και διανοητικά ανεπαρκή, λατρεύουν να τα κακοποιούν λέγοντάς τους πράγματα που δεν ισχύουν και όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές συμπεριφοράς τους, δεν αγαπούν τίποτα περισσότερο από το να εμπαίζουν το θύμα.
Όσο πιο ακραία είναι η μορφή του ναρκισσισμού του θύτη, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα απολαμβάνουν να βλάπτουν, να ταπεινώνουν και να κυριαρχούν στους άλλους.
Επομένως, όχι μόνο χρησιμοποιούν τα ναρκισσιστικά τους εφόδια τους, ώστε να παίζουν συνεχώς το ρόλο του θύματος, αλλά αναμένουν και απαιτούν πλήρη και ολόψυχη υπακοή από οποιοδήποτε αποδιοπομπαίο τράγο, τον οποίο επιθυμούν να κυριαρχήσουν και να παίζουν μαζί του ψυχολογικά και συναισθηματικά σε τακτική βάση.
Οι άνθρωποι που παγιδεύονται στον κύκλο ναρκισσιστικής κακοποίησης τείνουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με όσα ισχυρίζεται ο θύτης αλλά αν δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν τις προειδοποιητικές ενδείξεις της ναρκισσιστικής διαταραχής ή ενός εγωκεντρικού κακοποιητή, τις τακτικές της εξαπάτησης στη σχέση και να γνωρίζουν τις λεκτικές και τις τακτικές ελέγχου του μυαλού, τότε οι θύτες κάνουν απίστευτες λογικές παραδοχές και εκκλήσεις συναισθημάτων που ακούγονται – τουλάχιστον αληθοφανείς – σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει.
Αν ο άνθρωπος-στόχος κάνει το λάθος της ανάστροφης προβολής και υποθέσει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες βασικές αξίες με περίπου το 75-80% του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού, οι θύτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν να παίζουν με το μυαλό τους.
Οι άνθρωποι που δέχονται σωματική κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση, λεκτικές προσβολές οδυνηρής ή διάχυτης φύσης, οικονομικές καταχρήσεις, κοινωνικές διώξεις και λεκτικές επιλογές που δεν είναι «ανθρώπινες» και που αποσκοπούν σε σαδιστική ή σκληρή παρενόχληση, τείνουν να εμφανίσουν έντονο κοινωνικό άγχος, διάχυτες ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος και έντονη εσωτερική σύγκρουση για το γεγονός ό,τι ενώ γνωρίζουν ότι είναι καλοί άνθρωποι στην καρδιά και στο μυαλό τους, δέχονται συνεχώς επιθέσεις από χειριστικούς ανθρώπους.
Αν αισθάνεστε ότι σας παρενοχλούν, σας εκφοβίζουν, τα βάζουν μαζί σας στο χώρο εργασίας σας, σας πειράζουν κάποια μέλη της οικογένειας σας που εμφανίζουν συμπεριφορές διαταραχής προσωπικότητας, ένας πρώην σύντροφός σας έχει ξεκινήσει κακόβουλες ενέργειες όπως να σας συκοφαντεί παντού ή ακόμα χειρότερα ή γενικότερα αν αισθάνεστε το ανυπόφορο βάρος ενός θυμωμένου και εχθρικού ναρκισσιστικού κόσμου που χαρακτηρίζεται από κλίκες, τότε κινδυνεύετε.
Δεν κάνετε λάθος όταν υποψιάζεστε ότι βρίσκεστε κοντά σε κακόβουλους ανθρώπους που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Η λεκτική κακοποίηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία νευρολογική βλάβη στο τμήμα του εγκεφάλου που φιλοξενεί πολύπλοκα κέντρα συναισθηματικών συλλογισμών, μία σωματική εξάντληση και η λειτουργία των οργάνων σας καταπονείται από την τοξική αντίδραση στα επινεφρίδια που προκαλείται από το κύμα φόβου που βιώνετε.
Διαβάστε σχετικά: Ναρκισσιστική κακοποίηση: όταν το παραμύθι γίνεται εφιάλτης: σημάδια αναγνώρισης
Οι ασθένειες που είναι απειλητικές για τη ζωή, εκδηλώνονται σε ανθρώπους που αισθάνονται παγιδευμένοι από έναν θύτη (που νιώθουν ανίκανοι να δραπετεύσουν) ή που κρατούνται όμηροι από τοξικούς ανθρώπους που επιδιώκουν να καταπιέσουν τους αποδιοπομπαίους τράγους και μέσω της άσκησης φόβου να ελέγξουν την ψυχολογία των παιχνιδιών τους, καθώς και τυχόν παράπλευρων θυμάτων τους.
Οι θύτες επίσης, τείνουν να θυμώνουν με όσους βοηθήσουν ή προσφέρουν κοινωνική στήριξη σε έναν από τους προτιμώμενους αποδιοπομπαίους τράγους τους. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την κοινωνική απομόνωση του στοχευόμενου θύματος, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ταπεινώνουν και να τρομάζουν όσους προσπαθούν να βοηθήσουν το θύμα, ώστε κάποιοι άνθρωποι να επιλέγουν τελικά με παθητικό τρόπο να παραμείνουν έξω από αυτή την ιστορία ή ακόμα και να την επιτρέψουν, αφήνοντας τον στόχο ακόμα πιο ευάλωτο σε περαιτέρω απροκάλυπτη (αλλά και έντονα συγκαλλημένη) κακοποίηση.
Όσο περισσότερο οι ειδικοί ψυχικής υγείας αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι όταν ένας ασθενής εμφανίζει συμπτώματα άγχους και ψυχιατρικά συμπτώματα, είναι πιθανό να παρουσιάζει και σωματικά συμπτώματα σύνθετης ψυχολογικής και συναισθηματικής πίεσης, που ενδέχεται να προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη έκθεση του σε ναρκισσιστική ή υπόγεια κακοποίηση, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να σταματήσουμε τη διαιώνιση του προβλήματος.
Πηγή: ireleaseendorphins.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*