Από το πικάντικο φαγητό μέχρι το τραγούδι στο ντους, οι φαινομενικά αβλαβείς επιλογές και συμπεριφορές μας, μπορούν να πουν πολλά για τον χαρακτήρα μας.
Ένας λόγος για τον οποίο η προσωπικότητα μας είναι ένας τόσο σημαντικός ψυχολογικός παράγοντας, είναι γιατί μας μιλά για το είδος των ζωών που πιθανότατα θα έχουμε. Για παράδειγμα, εάν είστε πολύ ευσυνείδητοι, τότε είναι πιο πιθανό να έχετε καλή σωματική υγεία και πιο αρμονικές σχέσεις.
Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι, οι πολύ νευρωτικοί αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα κέρδη. Και, όπως θα περίμενε κανείς, οι περισσότερο «ευχάριστοι» άνθρωποι είναι επίσης δημοφιλείς και έχουν πολλούς φίλους.
Αλλά οι προσωπικότητές μας δεν εμφανίζονται μόνο στη μακροπρόθεσμη επιτυχία και την ευημερία μας. Συνδέονται επίσης με το είδος των πραγμάτων που κάνουμε σε καθημερινή βάση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Personality and Individual Differences” έχει χαρτογραφήσει αυτές τις «υπογραφές» συμπεριφοράς των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, στο Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων, με περισσότερες λεπτομέρειες από ποτέ. Και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.
Ενώ είναι αυτονόητο ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάνε σε πάρτυ και ότι οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να είναι αργοπορημένοι, ίσως να μην περίμενε κανείς ότι οι εξωστρεφείς περνούν περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή ότι η ευσυνειδησία πηγαίνει χέρι –χέρι με την ανάγνωση λιγότερων βιβλίων.
Οι ερευνητές ψυχολόγοι σκιαγράφησαν το προφίλ περίπου 800 ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν λευκοί και η μέση ηλικία τους ήταν 51 ετών. Το τεστ προσωπικότητας ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν με πόση ακρίβεια 100 διαφορετικά επίθετα χαρακτηριστικών περιέγραφαν τις προσωπικότητές τους, συμπεριλαμβανομένων λέξεων όπως “βαρετή, ευγενική, τακτοποιημένη, χαλαρή, διάθεση, φωτεινή και καλλιτεχνική”.
Οι ερευνητές συνέκριναν στη συνέχεια τις βαθμολογίες προσωπικότητας με τις απαντήσεις των ίδιων των συμμετεχόντων, μετά από τέσσερα χρόνια, σχετικά με τη συχνότητα εκτέλεσης 400 διαφορετικών δραστηριότητων κατά το τελευταίο έτος, από την ανάγνωση ενός βιβλίου μέχρι τα τραγούδια στο ντους.
Οι εξωστρεφείς άνθρωποι εκτός από το γεγονός ότι περνούσαν περισσότερο χρόνο κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, φαινόταν να περνούν περισσότερο χρόνο οργανώνοντας πάρτι, πίνοντας σε μπαρ, συζητώντας τρόπους για να βγάλουν λεφτά, μιλώντας στο τηλέφωνο ενώ οδηγούσαν, διακοσμώντας και προσπαθώντας να μαυρίσουν (άλλα όχι όλα αυτά συγχρόνως).
Η υψηλότερη συνειδητότητα, αντίθετα, διακρίνεται από την αποφυγή διαφόρων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων τόσο αβλαβών ασχολιών, όπως η ανάγνωση (την οποία οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι μπορεί να θεωρηθεί από τους πολύ ευσυνείδητους ως πολυτέλεια αναψυχής), βρίζοντας και μασώντας ένα μολύβι.
Οι άνθρωποι που είχαν υψηλές μετρήσεις στην προσήνεια, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι πέρασαν περισσότερο χρόνο σιδερώνοντας, παίζοντας με τα παιδιά τους και πλένοντας πιάτα, προφανώς επειδή το ισχυρό τους κίνητρο για να κρατήσουν τους άλλους ευτυχισμένους, σημαίνει ότι θα προτιμούσαν να κάνουν τις δουλειές παρά να έχουν εσωτερική καλλιέργεια. Όλως περιέργως, ήταν επίσης πιο πιθανό να τραγουδήσουν στο ντους ή στο αυτοκίνητο.
Οι νευρωτικοί, ωστόσο, ασχολήθηκαν πιο συχνά με δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μείωση της ψυχικής δυσφορίας, όπως η λήψη περισσότερων ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών. Αλλά επίσης παραδέχθηκαν περισσότερες αντι-κοινωνικές συμπεριφορές, όπως συχνότερη έλλειψη ψυχραιμίας ή ειρωνίας προς τους άλλους, ίσως επειδή αγωνίζονται να κρατήσουν τα συναισθήματά τους υπό έλεγχο.
Τέλος, το άνοιγμα στην εμπειρία, συμβάδιζε με κάποιες προφανείς συμπεριφορές όπως η ανάγνωση ποίησης, η παρακολούθηση όπερας, το κάπνισμα μαριχουάνας και η εικαστική δημιουργία, αλλά και κάποιες λιγότερο προφανείς, όπως το βρίσιμο μπροστά σε άλλους, τρώγοντας πικάντικα φαγητά για πρωινό ή χαλαρώνοντας γύρω από το σπίτι χωρίς ρούχα. (Για να είμαστε ακριβείς, εκείνοι με τις υψηλότερες μετρήσεις δήλωσαν ότι ήταν περίπου δύο φορές πιο πιθανό να είχαν καθίσει γυμνοί για περισσότερο από 15 φορές το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερη βαθμολογία). Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν μια αθλητική ομάδα.
Η μελέτη αυτή είναι εντυπωσιακή για το τεράστιο φάσμα των δραστηριοτήτων που διερευνά, αν και μένει να δούμε αν οι ίδιοι σύνδεσμοι προσωπικότητας-συμπεριφοράς, θα βρεθούν σε άλλους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο και φυσικά παραμένουν πολλές χιλιάδες άλλες καθημερινές συμπεριφορές που πρέπει να διερευνηθούν.
Τα ευρήματα προσθέτουν ενδιαφέροντα στοιχεία σε προηγούμενες έρευνες για τη σχέση συμπεριφοράς-προσωπικότητας, οι περισσότερες από τις οποίες τείνουν να επικεντρώνονται σε πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες ή μόνο σε ορισμένα χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ευσυνείδητοι είναι πιο πιθανό να φορούν ρολόι, να χτενίζουν τα μαλλιά τους και να γυαλίζουν τα παπούτσια τους, ότι οι εξωστρεφείς έχουν περισσότερα τατουάζ, ότι οι εσωστρεφείς χρησιμοποιούν πιο συγκεκριμένη γλώσσα, οι ευχάριστοι άνθρωποι δέχονται λιγότερες κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και τρώνε περισσότερα γλυκά τρόφιμα και ότι το άνοιγμα στην εμπειρία συσχετίζεται με μια τάση για φρούτα και λαχανικά, ταινίες τέχνης και μια προτίμηση για ξηρό, παρά για γλυκό, λευκό κρασί.
Διαβάστε σχετικά: Η σχέση με τον εαυτό μας αποτελεί τη πιο βασική και καθοριστική σχέση της ζωής μας
Η Σκοτεινή Τριάδα της Προσωπικότητας
Μία άλλη σύγχρονη έρευνα, έχει εξετάσει τις συμπεριφορές, μερικές πιο προφανείς από άλλες, που συσχετίζονται με τα γνωστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Σκοτεινής Τριάδας του Ναρκισισμού, του Μακιαβελιανισμού και της Ψυχοπάθειας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με υψηλή βαθμολογία στην ψυχοπάθεια, δεν είναι μόνο πιο επιρρεπείς στη βία, τον εκφοβισμό και την επιθετικότητα, διατηρούν επίσης ασυνήθιστα μακρά βλεμματική επαφή και μαζί με τους Μακιαβελικούς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν και να απολαύσουν το διαδικτυακό trolling.
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσο πιο υψηλή βαθμολογία είχαν οι άνθρωποι στη Σκοτεινή Τριάδα, τόσο πιο πιθανό ήταν να λένε ότι ήταν «νυχτοπούλια (ενεργοί την νύχτα)» σε αντίθεση με το να είναι «πρωινοί» τύποι, δηλαδή, σηκώνονταν αργότερα την ημέρα και έμεναν μέχρι αργά το βράδυ. Ακριβώς όπως θα περιμένατε, οι ναρκισσιστές παίρνουν και δημοσιεύουν περισσότερες selfie, ενώ οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες που σημειώνουν υψηλή βαθμολογία στον Μακιαβελισμό, είναι πιο πιθανό να προσποιούνται τον οργασμό για να εξαπατήσουν σκόπιμα ή να χειραγωγούν τους συντρόφους τους (σε αντίθεση με το να έχουν την ευχαρίστηση στο μυαλό τους).
Υπάρχει μια σημαντική πλευρά σε αυτόν τον τομέα της έρευνας:
Γνωρίζοντας περισσότερα για τις επιβλαβείς και ανθυγιεινές καθημερινές συμπεριφορές που συνδέονται με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε καλύτερες, πιο στοχευμένες εκστρατείες και παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας.
Επίσης, η έρευνα για την προσωπικότητα περιλαμβάνει συχνά ανθρώπους που απαντούν στα ερωτηματολόγια για τον εαυτό τους, ελπίζουμε με ειλικρίνεια. Ανακαλύπτοντας κάποιες ιδιόμορφες και λιγότερο αναμενόμενες συμπεριφορικές συσχετίσεις των χαρακτηριστικών των Πέντε Παραγόντων, υπάρχει η δυνατότητα ότι μια μέρα θα φτιαχτεί ένα ερωτηματολόγιο που θα ρωτάει τους ανθρώπους για τις δραστηριότητες τους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα αποκαλύπτουν την προσωπικότητά τους.
Φυσικά, υπάρχει και ένα διασκεδαστικό αλλά και ιδιόμορφο στοιχείο που ανακύπτει από τα ευρήματα: για παράδειγμα, αν βρίζετε συχνά, μπορείτε τώρα να δικαιολογήσετε τη συνήθεια σας ως ένδειξη της ανοιχτότητάς σας. Και ίσως τώρα θα είστε περισσότερο σε θέση να συγχωρέσετε τη συνήθεια του συγκατοίκου σας που τραγουδάει στο ντους. Εν τέλει, θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημάδι της ευχάριστης προσωπικότητάς του.
Πηγή: www.bbc.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr