Η σχέση εξ αποστάσεως είναι ένα κλασσικό και διαχρονικό είδος σχέσης, τ’ οποίο ανέκαθεν δημιουργούσε αλλά και συνεχίζει να δημιουργεί «ιδιαίτερες» συνθήκες ανάμεσα στα μέλη της σχέσης. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά μίας τέτοιας σχέσης;
Καταρχάς, οι σχέσεις εξ αποστάσεως χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες: ερωτικές, φιλικές, συγγενικές ή και επαγγελματικές. Εμείς θα επικεντρωθούμε κατά κύριο λόγο στις ερωτικές, οι οποίες συνήθως είναι και πιο εύκολο να φθαρούν ή να «δοκιμαστούν» σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.
Θέλουμε, δε θέλουμε μια σχέση εξ αποστάσεως δε μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανική για ένα ζευγάρι που επιθυμεί έντονα αλλά και συνειδητά να είναι μαζί. Πολλές φορές όμως, οι περιστάσεις της ζωής την κάνουν αναγκαία και το ζευγάρι μπαίνει στη διαδικασία, να υπομείνει την απόσταση και να επιμείνει στην αρχική του απόφαση να είναι «μαζί» αν και χώρια.
Η αρχή μιας σχέσης εξ αποστάσεως θέτει πάντα το ένα και μεγάλο ερώτημα: Και τώρα τι θα γίνει μ’ εμάς; Είναι ένα εύλογο ερώτημα καθώς η απόσταση που ξεκινά να υφίσταται ανάμεσα στο ζευγάρι αλλά και το άγνωστο και απρόβλεπτο μέλλον είναι οι πρώτοι παράγοντες που θα κάνουν τα δυο άτομα να σκεφθούν σοβαρά για το ποιες θα ‘πρεπε να είναι οι επόμενες κινήσεις και επιλογές τους.
Τα σενάρια πάντα είναι πολλά και διαφορετικά, ακριβώς γιατί το μέλλον δεν ελέγχεται και δεν προβλέπεται. Ανάλογα από την ποιότητα και τη «δουλειά» που έχει ρίξει ένα ζευγάρι στη σχέση του, μπορεί να τη δει να μένει σταθερά καλή, ίσως ακόμη και να καλυτερεύει, αλλά πιθανότατα και να διαλύεται.
Κανένας ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την κατάληξη των πραγμάτων, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς όταν κάποιος «επαγρυπνά» και συγκεντρώνεται στη σχέση του, δύσκολα θα κάνει μεγάλα λάθη, όπως π.χ. να την παραμελήσει.
Αυτό που χρειάζεται να ξέρει λοιπόν αυτός που θ’ αποφασίσει να παραμείνει με τον/την σύντροφο του, αψηφώντας τα λίγα ή τα πολλά χιλιόμετρα που τους χωρίζουν, είναι τους πιθανούς «κινδύνους», οι οποίοι μπορεί να φθείρουν σιγά-σιγά τη σχέση, αλλά και τα θετικά στοιχεία που μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια ιδιόμορφη κατάσταση.
Διαβάστε σχετικά: Κρίσιμοι παράγοντες για μια υγιή σχέση
Τα αρνητικά μιας σχέσης εξ αποστάσεως
Αίσθηση συναισθηματικής απομάκρυνσης:
Ο πρώτος και κυριότερος φόβος για το κάθε ζευγάρι που αναγκάζεται να μείνει χώρια είναι η πιθανότητα τα συναισθήματα είτε του ενός, είτε του άλλου, είτε και των δύο ν’ αλλάξουν προς το χειρότερο. Θα συνεχίσει να μ’ αγαπάει; αναρωτιούνται και οι δυο. Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος «κίνδυνος» υπάρχει πάντα και είναι φυσιολογικός αν κρίνουμε την τρομακτική αλλαγή που υπόκειται η σχέση και την απαιτητική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει το ζευγάρι για να κρατήσει τη «φλόγα» της σχέσης του ζωντανή.
Έλλειψη επικοινωνίας και ενδεχόμενη ασυνεννοησία:
Κατά βάση, πρόκειται για φυσικό επακόλουθο της απόστασης ανάμεσα στα δύο μέλη της σχέσης (αν πάρουμε ως δεδομένο ότι νωρίτερα δεν υπήρχε κάποιο «επικοινωνιακό» πρόβλημα ανάμεσα τους). Η – εκ των περιστάσεων – επιβαλλόμενη έλλειψη πολύ συχνής επικοινωνίας και η παύση της καθημερινούς συμβίωσης και του μοιράσματος κοινών δραστηριοτήτων, είναι επόμενο να επιφέρει μια αλλοίωση στις συζητήσεις και στον τρόπο που πια μιλάει/επικοινωνεί/μοιράζεται τις εμπειρίες του το ζευγάρι.
Αν δεν γίνει κατανοητό και από τους δύο ότι λόγω της απόστασης, ο ένας πια δεν έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» τις διαρκείς αλλαγές της καθημερινότητας του άλλου, τότε ο εκνευρισμός και η αίσθηση της «απώλειας επεισοδίων» από τη ζωή του/της συντρόφου θα είναι φυσικό επακόλουθο.
Καυγάδες που πρέπει να λυθούν άμεσα:
Πολύ σημαντική προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της σχέσης! Τι κι αν όλοι μας πολλές φορές έχουμε αφήσει έναν καυγά ή μια παρεξήγηση, χωρίς περαιτέρω ανάλυση ή επίλυση, θεωρώντας πως μπορούμε, έστω και για λίγο να βάλουμε το γεγονός «στην άκρη». Στη σχέση εξ αποστάσεως βέβαια, τα πράγματα δε μπορούν να λειτουργούν ακριβώς έτσι κι ένας καυγάς πρέπει να λύνεται και να σταματά ομαλά αλλά και άμεσα.
Το ζευγάρι, το οποίο προφανώς και καυγαδίζει χρησιμοποιώντας κάποιο μέσω τηλεπικοινωνίας (τηλέφωνο, υπολογιστή κ.λ.π.) δε μπορεί ν’ αφήσει την λύση της διένεξης ας πούμε για την επόμενη μέρα, επειδή ούτε την επόμενη μέρα, αλλά ίσως ούτε και την επόμενη βδομάδα, δεν πρόκειται να συναντηθεί από κοντά. Τα χιλιόμετρα είναι ένα πάγιο δεδομένο στη σχέση τους και η έλλειψη πραγματικής προσωπικής επαφής, μπορεί να χειροτερέψει δραματικά το αποτέλεσμα ενός καυγά ή μιας κακής συνεννόησης.
Προκειμένου λοιπόν η αίσθηση της αποξένωσης ανάμεσα στο ζευγάρι να ενταθεί κατακόρυφα μετά την έντονη λογομαχία, εξαιτίας της φυσικής απόστασης, είναι καλό οι δυο σύντροφοι να συμφιλιωθούν το γρηγορότερο δυνατό.
Ζήλεια και ανασφάλεια για τη σχέση:
Ένας άλλος κοινός φόβος (άμεσα συνδεόμενος με τον πρώτο που αναφέρθηκε) για δυο άτομα που ζουν απομακρυσμένα το ένα από το άλλο. Η αμφιβολία για τη διατήρηση της καλής ποιότητας των συναισθημάτων των δυο συντρόφων, συνδέεται ή φέρει και ως φυσικό επακόλουθο τη ζήλεια και τη συνεχή ανασφάλεια για το μέλλον της σχέσης και τη συμπεριφορά του άλλου τώρα που βρίσκεται μακριά.
Η σκέψη εκατέρωθεν, ότι δε μπορεί να υπάρξει πραγματικός έλεγχος και «παρακολούθηση» της συμπεριφοράς του άλλου στο απομακρυσμένο μέρος τ’ οποίο κατοικεί, μπορεί να ταλανίσει έντονα τη σχέση, ειδικά αν το συναίσθημα της εμπιστοσύνης δεν είναι δυνατό και καλά εδραιωμένο ανάμεσα στο ζευγάρι.
Απιστία και διάλυση της σχέσης ευκολότερα:(Φόβος άμεσα συνδεόμενος με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω).
Ο φόβος της απιστίας δεν είναι παράλογος αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε την απιστία και ως κάτι δεδομένο. Υπάρχει βέβαια μια μεγαλύτερη πιθανότητα απιστίας σε μια σχέση εξ αποστάσεως, επειδή τα συναισθήματα (όπως αναφέραμε προηγουμένως) μπορούν να διακοπούν ή ν’ αλλάξουν εξαιτίας της παρουσίας ενός νέου ανθρώπου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο σύντροφος, που σκέφτεται ν’ απατήσει ή το έχει ήδη κάνει, πιστεύει ότι η προηγούμενη σχέση ίσως πρέπει να τελειώσει εξαιτίας του καινούριου ερωτικού ενδιαφέροντος που προέκυψε. Κάποιες φορές αυτή είναι μια σοφή απόφαση, κάποιες άλλες όμως είναι εντελώς παρορμητική και άδικη ως προς τον υπάρχοντα σύντροφο. Μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα σε σχέση με αυτή την κατάσταση.
Διαβάστε σχετικά: Πώς να αισθανθείτε πιο κοντά στον σύντροφό σας
Υπερβολική ερωτική επιθυμία ή έλλειψη ερωτικής επιθυμίας:
Ένα ακόμη ενδεχόμενο τ’ οποίο κάλλιστα μπορεί να λάβει χώρα σε μια σχέση εξ αποστάσεως. Η ερωτική επιθυμία επειδή – τις περισσότερες φορές – σχετίζεται με τα συναισθήματα της στιγμής και όχι με την αντικειμενική σωματική ανάγκη, μπορεί να μας παραπλανήσει.
Στην πρώτη περίπτωση, η έλλειψη της φυσικής παρουσίας του άλλου μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της επείγουσας κι επιτακτικής ανάγκης για σεξουαλική επαφή (η οποία ναι μεν μπορεί να υφίσταται, αλλά σίγουρα σε κάποια άλλη στιγμή να είναι απολύτως ελεγχόμενη), ενώ στη δεύτερη περίπτωση η έλλειψη της σεξουαλικής επαφής γι’ αρκετό καιρό οδηγεί το άτομο στην αίσθηση ότι δεν είναι πια κάτι τόσο αναγκαίο ή σημαντικό, όσο ήταν κάποτε (γεγονός το οποίο επίσης δεν ισχύει και γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν το ζευγάρι συναντηθεί πλέον από κοντά).
Τα θετικά μιας σχέσης εξ αποστάσεως
Η επιβεβαίωση ότι η σχέση είναι δυνατή:
Ή με άλλα λόγια, ότι αν είναι δυνατή και ποιοτική μια σχέση, τότε θα κρατήσει. Η απόσταση πολλές φορές είναι μια καλή δοκιμασία, η οποία εντέλει θ’ αποδείξει στους δυο συντρόφους ότι παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες και το αυτονόητο «ξεβόλεμα», ότι είναι πραγματικά καλό και άξιο, δε χάνεται και δεν καταστρέφεται, παρά μόνο ίσως αλλάζει.
Η σχέση μπορεί να καλυτερεύσει: (άμεσα συνδεόμενο με τα παραπάνω).
Μια σχέση που θα κρατήσει ενδέχεται να ενδυναμωθεί και να θεωρηθεί πιο γερή και ίσως πιο σημαντική παρά ποτέ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι επιζητούν κάποια φορά στη ζωή τους, να πάρουν μια απόσταση από τα πράγματα (είτε κυριολεκτική, είτε και μεταφορική) προκειμένου να συνειδητοποιήσουν τι θέλουν. Δεν είναι λίγες οι φορές λοιπόν που διαπιστώνουν ότι κάτι είναι σημαντικό γι’ αυτούς και τη ζωή τους και επιστρέφουν με νέο ενθουσιασμό σ’ αυτό και με πολύ πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη σκέψη.
Η ενίσχυση της περηφάνιας και η εντονότερη προσμονή:
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατήρηση μιας καλής και δυνατής σχέσης, μπορεί να γεμίσει το ζευγάρι με περηφάνια και αυτοπεποίθηση. Και μόνο η σκέψη των δυο συντρόφων πως καταφέρνουν κάτι τ’ οποίο πολλοί λίγοι σ’ αυτό τον κόσμο πραγματικά μπόρεσαν, καθ’ ότι ήταν αντικειμενικά δύσκολο, μπορεί να τους γεμίσει ικανοποίηση και να τους δώσει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουν. Μαζί με τη θετική ενίσχυση που παίρνουν, αυξάνουν και την προσμονή τους να ξανά συναντήσουν σύντομα τον/την σύντροφο τους και ν’ αγωνιούν ευχάριστα μέχρι την επόμενη συνάντηση.
Η αίσθηση της ανανέωσης:
Ίσως ο σημαντικότερος λόγος για να επιλέξει ένα ζευγάρι να παραμείνει μαζί παρά την απόσταση που το χωρίζει. Το συναίσθημα ότι κάθε φορά οι δυο σύντροφοι βιώνουν κάτι καινούριο και διαφορετικό όταν συναντιούνται, μακριά από τη ρουτίνα και την «τριβή» της καθημερινότητας που βιώνουν άλλα ζευγάρια, είναι ένας ιδιαίτερα καλός λόγος για να μείνουν μαζί.
Διαβάστε σχετικά: Όσα μόνον ο έρωτας μπορεί: Η μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης
Αντί επιλόγου
Η σχέση εξ αποστάσεως είναι μια σημαντική αλλά και περίπλοκη προσωπική επιλογή, όπως και πολλές άλλες τις οποίες καλούμαστε να πάρουμε. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σωστή και λάθος απόφαση, αλλά σωστά και λανθασμένα κριτήρια.
Ξέροντας τις αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και τις πραγματικές χαρές μιας σχέσης εξ αποστάσεως είμαστε περισσότερο έτοιμοι ν’ αποφασίσουμε ορθά και λογικά (όσο κι αν τα έντονα συναισθήματα παίζουν πάντα το δικό τους ρόλο σ’ αυτές τις περιπτώσεις) για το αν πρέπει ή όχι να διατηρήσουμε μια σχέση από απόσταση.
Ας μην ξεχνάμε πάντα ότι κάθε επιλογή μας, εμπεριέχει ρίσκο, αλλά σπανίως τα ρίσκα, δεν αξίζουν τον οποιονδήποτε κόπο. Στο τέλος, βέβαια, κανένας δε γνωρίζει καλύτερα από εμάς τους ίδιους, αν άξιζε να προσπαθήσουμε για κάτι ή όχι. Έτσι, η απόφαση οφείλει και επιβάλλεται πάντα να είναι καθαρά δική μας.