psychologist-banner-2
banner2
thumb

Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης: Παιδί με τσακισμένη ταυτότητα

- Γονείς
8 Μαΐου 2015

Ο κλινικός ψυχολόγος Darnall κατηγοριοποιεί τους γονείς που μετά το διαζύγιο συγκρούονται ο ένας με τον άλλο σε τρεις κατηγορίες.


Η πρώτη κατηγορία είναι οι αφελείς γονείς οι οποίοι κάνουν αρνητικά σχόλια ο ένας για τον άλλο κυρίως για να ενδυναμώσουν το δικό τους δεσμό με το παιδί. Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι ενεργοί γονείς οι οποίοι φέρονται επικριτικά και υπονομευτικά προς τον άλλο γονέα τον οποίο στοχοθετούν σταθερά.

Όμως αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά που υιοθετούν έχει αρνητική επίπτωση στο παιδί τους. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι γονείς με έντονες εμμονές οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν τον δεσμό του ανήλικου με τον άλλο γονέα και καταφεύγουν στην υιοθέτηση ακραίων μορφών συμπεριφοράς. Οι γονείς που ανήκουν στην τρίτη κατηγορία στην ουσία μεταθέτουν την επιθετικότητα τους στα παιδιά τους.

Το σύνδρομο της γονικής αποξένωσης λοιπόν, αποδίδεται στην μετάθεση της επιθετικότητας, που συνεπάγεται ένα συγκρουσιακό διαζύγιο, στα παιδιά και σε έναν συνδυασμό του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης» (το παιδί αισθάνεται όμηρος της/του μητέρας/πατέρα και υιοθετεί τις συμπεριφορές που του υπαγορεύει, για να μην αντιμετωπίσει την οργή της/του) και του φαινομένου των «Ψευδών Αναμνήσεων» (σύμφωνα με το οποίο η εικόνα του απόντος πατέρα/μητέρας σταδιακά αλλοιώνεται και αντικαθίσταται από μνήμες, που σπάνια αντιστοιχούν στην πραγματικότητα).

Μητέρες ή πατέρες που μισούν τον/την πρώην σύζυγο και χρησιμοποιούν τα παιδιά ως όπλο εναντίον του/της, που προσπαθούν να του/της αποσπάσουν περιουσιακά στοιχεία, που είναι κτητικές/οι και διεκδικούν όλη την αγάπη των παιδιών, που θέλουν να διαγράψουν την προηγούμενη ζωή τους, για να κάνουν μια ανεμπόδιστη νέα αρχή, που εξακολουθούν να τον/την ζηλεύουν, που βρίσκουν νέο/α σύντροφο, ενδεχομένως να υιοθετούν συμπεριφορές, που οδηγούν στο σύνδρομο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σύνδρομο αυτό αποτελεί συναισθηματικό βιασμό για το παιδί και οι γονείς, που το υποκινούν πρέπει να παρακολουθήσουν οικογενειακή θεραπεία.

Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης αναγνωρίζεται από συμπεριφορές, όπως: Ξαφνικές δικαιολογίες των παιδιών, ώστε να ακυρώσουν τη συνάντηση με τον/την πατέρα/μητέρα, άρνηση να λάβουν δώρα ή χρήματα από αυτόν/αυτήν, απροθυμία να δουν πρόσωπα της οικογένειας του πατέρα ή της μητέρας, επισκέψεις της μητέρας ή του πατέρα σε μέρη που συχνάζουν τα παιδιά και απαγόρευση στους υπευθύνους να επιτρέπουν την πρόσβαση του πατέρα ή της μητέρας σε αυτά, απομάκρυνση της μητέρας ή του πατέρα από τον τόπο εργασίας και διαμονής του πατέρα ή της μητέρας κλπ.

Συμπτώματα όπως άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη, αδιαφορία προς τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, εχθρότητα, απέχθεια, άρνηση για τηλεφωνική ή άλλη επαφή, φόβο να εκδηλώσει τα συναισθήματά του μπροστά στον γονέα από τον οποίο εξαρτάται με δικαστική απόφαση. Ο Dr. Douglass διαχωρίζει την Γονική Αποξένωση που επικεντρώνεται στη συμπεριφορά των γονέων από το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης το οποίο εστιάζεται στην κατάσταση και συμπεριφορά του παιδιού από την αδικαιολόγητη εκστρατεία συκοφάντησης-δυσφήμισης του άλλου γονέα.

Σε κάθε περίπτωση η απώλεια του παιδιού από το γονέα που χάνει την κηδεμονία αποτελεί περίοδο πένθους και συναισθηματικά μπορεί να αντιστοιχεί στο συμβολικό θάνατο του παιδιού. Το να στρέφει ένας γονέας το παιδί εναντίον του άλλου γονέα είναι σαν να το στρέφει κατά του ίδιου του εαυτού. Τα παιδιά που εκτίθενται σε τέτοιες τοξικές γονεϊκές συμπεριφορές παρουσιάζουν περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα σε σχέση με εκείνα του γενικού πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών δείχνουν ότι οι ανήλικοι που βιώνουν εμπειρίες γονεϊκής αποξένωσης υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και ψυχοσωματικές διαταραχές. Φαίνεται να εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες στην έκφραση του συναισθήματος, αλλά και πολλές ιδιαιτερότητες στον τρόπο πρόσληψης και ανάλυσης των πληροφοριών.

Επίσης παρουσιάζουν προβλήματα στην σύναψη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα, έλλειψη ενσυναίσθησης και ανοχής απέναντι στους άλλους, από τους οποίους όμως έχουν υπέρμετρες προσδοκίες.


Διαβάστε σχετικά: Μήπως υπήρξες παιδί απαξιωτικών γονιών;


Μακροχρόνια υποφέρουν από κατάθλιψη καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να θρηνήσουν για την «απώλεια» του αποξενωμένου γονέα, από τα συναισθήματα τύψεων και ενοχών για τη συμπεριφορά τους καθώς και από τα προβλήματα στην ανάπτυξη της αίσθησης της ταυτότητας. Συνειδητοποιώντας την αλήθεια και την άδικη στάση τους, συχνά στρέφονται κατά του άλλου γονέα τον οποίο και κατηγορούν ως υπεύθυνο της απώλειας.

Όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές Johnston, Walters and Friedlander, (2001) κάποια παιδιά που βίωσαν την αποξένωση από τον ένα γονέα προσπαθούν στην ενήλικη ζωή τους να αποκαταστήσουν τη σχέση και να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. Σε πανελλήνια έρευνα των Παπάνης, Ρουμελιώτου, Νάτσου (2006) διαπιστώθηκε ότι το ‘σύνδρομο’ αυτό έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο νόμος πριμοδοτεί τη μητέρα στην ανάληψη της κηδεμονίας των παιδιών.

Η συχνότητά του μάλιστα αυξάνεται, όσο τα δικαστήρια λαμβάνουν ολοένα και περισσότερο υπόψη τη γνώμη των παιδιών κατά την εκδίκαση της επιμέλειας. Δεν λείπουν ωστόσο και οι περιπτώσεις που ο πατέρας αποξενώνει τα παιδιά από τη μητέρα ή που ο νόμος πριμοδοτεί τον πατέρα για την ανάληψη της κηδεμονίας των παιδιών.

Πολλά από τα παιδιά των χωρισμένων γονιών θεωρούν ότι η απόφαση να αποπέμψουν συναισθηματικά τον πατέρα ή την μητέρα είναι απόρροια της δικής τους αυτόνομης βούλησης, ανεπηρέαστης από την επίδραση της/του μητέρας/πατέρα.

Μάλιστα μερικές/οι μητέρες/πατέρες διατρανώνουν σθεναρά ότι οι ίδιες/οι προτρέπουν τα παιδιά τους να διατηρήσουν επικοινωνία με τον πατέρα/μητέρα. Κι όμως, οι πράξεις τους επιβεβαιώνουν το αντίθετο, με αποτέλεσμα να δίνουν σχιζοειδή μηνύματα στα υπό την κηδεμονία τέκνα τους.

Το παιδί που διατείνεται ότι έχει εν πλήρει συνειδήσει αρνηθεί τον πατέρα/μητέρα, συνήθως αγνοεί την ασυνείδητη του επιθυμία να απαλλάξει τη μητέρα/πατέρα από κάθε ευθύνη, να την/τον προφυλάξει από την αρνητική κοινωνική κριτική και ενδεχομένως, μέσω μιας περίεργης υπερ-αναπλήρωσης, να μετουσιώσει σε προστατευτικότητα την οργή που αισθάνεται γι’ αυτήν/ον, εξαιτίας της απόφασής της να χωρίσει τον/την πατέρα/μητέρα του.

Το 2002, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το Σύνδρομο Γονεϊκής Αποξένωσης (Parental Alienation Syndrome * P.A.S.) σε μια Διεθνή Διάσκεψη. Η Banotti η οποία είναι διαμεσολαβητής για τις διεθνείς απαγωγές παιδιών γράφει στην έκθεσή της ότι αυτό το φαινόμενο αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως πρόβλημα των παιδιών στα οποία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στον ένα ή στον άλλο γονέα.

Ο γονέας που έχει την επιμέλεια φροντίζει να αποξενώσει τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια από τα παιδιά του και αυτή η πρακτική είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένη και έχει καταστροφικές συνέπειες για το παιδί. Είναι σημαντικό οι δικαστικές αρχές και οι κοινωνικοί λειτουργοί που αναλαμβάνουν παιδιά σε αυτή την κατάσταση να γνωρίζουν ότι υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές και δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πρόσβαση και τα δικαιώματα επίσκεψης.

Σε πέντε πολιτείες των Η.Π.Α., αναγνωρίσθηκε η 24η Απριλίου κάθε έτους ως ημέρα γονικής αποξένωσης (parental alienation). Πλείστα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες την διετία 2005-2007 αναφέρονται στο σύνδρομο αυτό και στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αποξενωμένων παιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες και είναι ο υψηλότερος τόσο σε ποσοστά όσο και σε απόλυτους αριθμούς σε όλο τον κόσμο.

Στην Κύπρο απουσιάζουν παρεμφερείς έρευνες. Σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες, έχει αναγνωριστεί επίσημα και μάλιστα αναφέρεται σε δικαστικές αποφάσεις της Γαλλίας, Καναδά, Ολλανδίας, κτλ για να εξηγηθεί η άρνηση του παιδιού να συναναστραφεί με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και στην Κύπρο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών που βιώνουν το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης. Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να γίνουν έρευνες για το σύνδρομο αυτό. Να αναπτυχθούν ψυχομετρικά εργαλεία για τη μέτρηση του.

Ακόμη να αναγνωριστεί ως σύνδρομο και να λαμβάνεται υπόψη στις δικαστικές αποφάσεις επιμέλειας και κηδεμονίας παιδιών μετά από το διαζύγιο. Να παρθούν μέτρα που να αναγκάζουν τους δύο γονείς σε υποχρεωτική ψυχολογική/ψυχιατρική εξέταση από κρατικούς λειτουργούς ψυχικής υγείας προτού δοθεί η επιμέλεια/κηδεμονία. Κανένα παιδί δεν αξίζει να βιώνει την γονική αποξένωση. Οφείλουμε σαν κοινωνία να ευαισθητοποιηθούμε.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
25 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
3 μήνες πριν

ακριβως το ιδιο βιωνω και εγω με τα ελληνικα δικαστηρια να μου αφαιρουν την επιμελεια του 15 χρονου γιου μου πριν ενα χρονο λαμβανοντας μονο υπ οψιν την γνωμη του παιδιου μου την οποια ο πατερας του ειχε φροντισει να κατευθυνει οπως εκεινος ηθελε εξαγοραζοντας το με πανακριβα δωρα χρηματα ανεπιτρεπτα για ενα παιδι στην εφηβεια και επισης δινοντας του την απολυτη ελευθερια σε εξοδους αγορα σε μηχανακι χωρις διπλωμα και πολλα πολλα αλλα! ενας πατερας που παρατησε το ενηλικο αλλο μας παιδι που σπουδαζει ιατρικη και μη συνεισφεροντας καθολου! και κοβοντας καθε επικοινωνια μαζι του γιατι απλα επελεξε να μην ταχθει υπερ ολων αυτων που με κατηγορησε.

κοβωντας καθε σχεση μεταξυ των παιδιων μας χωρις να νοιαζετε για το συναισθηματικο κοσμο τους. Κ ολα αυτα γιατι αππφασισα να σταματησω ενα γαμο στον οποιο εκεινος απουσιαζε παντελως τα τλευταια 18 χρονια.
που υπαρχει δικαιοσυνη στην ελλαδα και μετα αναρωτιομαστε γιατι συμβαινουν τοσα ασχημα πραματα στην κοινωνια μας!
δυστυχως δεν μπορω να κανω τιποτα αλλο παρα να περιμενω να μεγαλωσει να ωριμασει και να σκεφτει τι πραγματικα εχει γινει και απλα να προσευχομαι να ειναι γερο αφου ειναι εκτεθειμενο εξω στο δρομο

Ανώνυμος
6 μήνες πριν

Τα ιδια βιωνω εγω τωρα απο τον αντρα μου. Με τον τρομο που βιωνουν τα παιδια απο αυτον κανουν τα παντα για να υπαρχει ηρεμια και πλεον αυτο το ασπαστηκαν σαν δικη τους σταση. Μεχρι και που μου σηκωνει χερι “δεν βλεπουν”. Τα εχει αποξενωσει απο τους παντες. Ο ιδιος ειχε βιωσει τα ιδια απο τη μητερα του κατα του πατερα του και τωρα μου τα κανει εμενα οποτε δεν παιρνει αυτο που θελει σαν εκβιασμο. Τωρα προχωραμε για διαζυγιο αλλα ξερω πως τα παιδια θα μου τα παρει και βιωνω την απολυτη κολαση. Οποιος γονιος το κανει αυτο ειναι βαθια αρρωστος γιατι καταστρεφει τα παιδια του. Δεν μπορω να πιστεψω πως τα δικαστηρια αφηνουν αυτο να συμβαινει.

Ανώνυμος
1 χρόνο πριν

Οι γυναίκες έχουν την πρωτιά στο σπόρ. Οι εξαιρέσεις είναι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ. Το να έχεις μια ψυχολογική διαταραχή και να κόβεις βόλτες ανάμεσα σε φυσιολογικούς ανθρώπους τους οποίους τους δηλητηριάζεις την ψυχή και την ζωή, είναι σπεσιαλιτέ της μάνας. Τα διαταραγμένα άτομα χρησιμοποιούν τα παιδιά ως υποχείρια και εκβιασμό για την ανικανότητα τους να αντιμετωπίσουν οποιοδήπτοε εμπόδιο στη ζωή. Ο νόμος όμως το επιτρέπει. Οπότε τι καθόμαστε και λέμε….Ο νόμος επιτρέπει στην μητέρα να καταστρέψει την ψυχολογία των παιδιών μέχρι το σημείο που αυτή επιθυμεί. Μετά από 40-50 χρόνια αυτά θα βγούνε το παιδί θα καταλάβει και είναι ταυτόχρονα η στιγμή που οι γονείς του πεθαίνουν. Ωραίο ε

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΒΙΩΝΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΠΤΩΣΗ,ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΙΕΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΠΑΣΧΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ,ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΣΧΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΕΒΕΝΑΝ ΑΥΤΑ.

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Πώς είναι δυνατόν να φτάνουν οι μανάδες σε τέτοια σημεία..έχω περίπτωση ανθρώπου που ο γιός του λέει “θέλω να πεθάνεις,,σε πυροβόλων,,με πονέσες και μου έριξες άσπρα τσισα ” …άντε τώρα αυτό το παιδί να έρθει κοντά στον πατέρα του εξετειας της μάνας του..και τί τον συμβουλεύεις αυτόν τον άνθρωπο;;;;;

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Ζω αυτην την συνέχεια του συνδρομου Αποξενωσης. Είναι κόλαση πραγματικη[/quote]Συνεπεια

Ανώνυμος
2 χρόνια πριν

Ζω αυτην την συνέχεια του συνδρομου Αποξενωσης. Είναι κόλαση πραγματικη

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Ειμαι 100% κατα της γονεικης αποξενωσης εφοσον ο ενας εκ των δυο γονεων πληρη τις προυποθεσεις για να επικοινωνει με το/τα παι/ια του, Ομως ως γνωστον υπαρχουν και οι εξαιρεσεις οπου ο ενας εκ των δυο γονεων ειναι ακαταλληλος ακομη και επικινδυνος ακομη και για επικοινωνια με το/παιδι/α.
Ειδικοτερα οταν το παιδι/α εχει εκφρασει την επιλογη του μεσα απο προσωπικες τραυματικες εμπειριες που βιωσε με τον γονεα.

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Ορκίζομαι να κάμω και τα άλλα παιδιά σου να μην σου ομιλούν όπως έκανα και την κόρη σου . Απαγορεύω στη μανα σου και στον αδελφό σου να ελθη σπίτι ξανα!
Σας λεει τίποτε ολη αυτή η απειλή ;

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Και μένα το παιδί το γύρισε εναντίον μου και λυπάμαι πολύ ….Τα αγαπάω και δεν θέλω να τα χάσω ..

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Εγω σε πιστευω

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Πολύ άσχημο συναίσθημα τα παιδιά μου έχουν αποξενωθεί από παππούδες ξαδέρφια θείους θείες οικογενειακούς φίλους κοινούς ακόμη και από νόνους νουνες, φίλες της, η απόσταση που μας χωρίζει μόλις 300 μέτρα, είναι χάλια ψυχολογικά τα παιδιά και από την αρχή δεν δέχεται καμιά συνεργασία, δεν βγήκε η ζωή που διάλεξε όλοι της φταίν , κρίμα και μεγάλος πόνος, εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές και χρόνια σας πολλά[/quote[quote=Ανώνυμος][quote=Ανώνυμος]Εγώ σαν μητέρα το βιώνω από τον Πατέρα. Πλέον έχω απογοητευτεί από τον νόμο αν θέλει ο Θεός ας επέμβει. [/quote]. Να με συμπαθάς αλλά δεν σε πιστέυω..[/quote]εγω σε πιστευω

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος][quote=Ανώνυμος]Εγώ σαν μητέρα το βιώνω από τον Πατέρα. Πλέον έχω απογοητευτεί από τον νόμο αν θέλει ο Θεός ας επέμβει. [/quote]. Να με συμπαθάς αλλά δεν σε πιστέυω..[/quote]

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Πολύ άσχημο συναίσθημα τα παιδιά μου έχουν αποξενωθεί από παππούδες ξαδέρφια θείους θείες οικογενειακούς φίλους κοινούς ακόμη και από νόνους νουνες, φίλες της, η απόσταση που μας χωρίζει μόλις 300 μέτρα, είναι χάλια ψυχολογικά τα παιδιά και από την αρχή δεν δέχεται καμιά συνεργασία, δεν βγήκε η ζωή που διάλεξε όλοι της φταίν , κρίμα και μεγάλος πόνος, εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές και χρόνια σας πολλά

Ανώνυμος
3 χρόνια πριν

Σε μια οικογενεια η μητερα υποφερει απο την συμπεριφορα του συζυγου της απεναντι της. Εχει ευθυνη το παιδι να υποστηριζει την μητερα απεναντι στον πατερα?

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Το άρθρο του 2010. Ο ΣΥΓΑΠΑ υπάρχει προ του έτους 2000
https://www.in.gr/2010/08/25/life/kid/goniki-allotriwsi-sto-diazygio/

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Ο καθηγητής Δρ Νίκος Σπιτάλας, έβαλε τον όρο αυτό στην Ελλάδα και προκάλεσε-οργάνωσε Διεθνή Συνέδρια, ως ιδρυτής του κινήματος των διαζευγμένων. http://www.sos-sygapa.eu
Επικοινωνία: sygapa.sygapa@gmail.com 6946273938

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

τωρα είδα τα σχόλια σας, οποιος έχει ερώτημα μπορεί να μου στείλει προσωπικό μήνυμα στο εμαιλ μου aristonikit@yahoo.gr
Τον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει ενα ειδικό παραμύθι για την Γονεική Αποξένωση
Ετοιμάζω και ένα εγχειρίδιο δραστηριοτήτων που θα έχει ενότητα για αυτό το θέμα και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δραστηριότητες αυτές γονείς, θεραπευτές και εκπαιδευτικοί

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Εγώ σαν μητέρα το βιώνω από τον Πατέρα. Πλέον έχω απογοητευτεί από τον νόμο αν θέλει ο Θεός ας επέμβει. [/quote]. Να με συμπαθάς αλλά δεν σε πιστέυω..

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Δυστυχώς σήμερα όλο και περισσότερο έχουμε τέτοια “θύματα”.Γιατί τόσο τα παιδιά,όσο και ο άλλος γονέας, είναι θύματα.
Δεν είναι, τόσο εύκολο να το καταλάβεις,όταν, αρχίζει να συμβαίνει,και μόνο όταν αρχίζεις να μπαίνεις στο περιθώριο, αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τρέχει.
Το ερώτημα είναι αν μπορείς να κάνεις κάτι για τα παιδιά σου,όταν έχουν γίνει ήδη ενήλικες,κιοταν δεν θέλουν ούτε να σε δουν;(η πλύση εγκεφάλου δυστυχώς γίνεται σταδιακά και επιτήδεια)?

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Εγώ σαν μητέρα το βιώνω από τον Πατέρα. Πλέον έχω απογοητευτεί από τον νόμο αν θέλει ο Θεός ας επέμβει.

Ανώνυμος
7 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Πόσο δίκαιο έχετε… Με τραγικό τρόπο. Δυστυχώς.

Ανώνυμος
7 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Πόσο δίκαιο έχετε… Με τραγικό τρόπο. Δυστυχώς.

Ανώνυμος
7 χρόνια πριν

Πόσο δίκαιο έχετε… Με τραγικό τρόπο. Δυστυχψς.

Ανώνυμος
8 χρόνια πριν

Πως αντιμετωπίζεταιμ η γονςικη αποξένωση ?