Mια νέα μελέτη-ορόσημο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα παρουσιάζει εκπληκτικούς δεσμούς μεταξύ της ανθρώπινης γνώσης και της προσωπικότητας, οι οποίες είναι πυλώνες της ανθρώπινης ατομικότητας που διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε και πώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο.
Η προσωπικότητα επηρεάζει τις πράξεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, καθορίζοντας αν είμαστε εξωστρεφείς, ευγενικοί, επίμονοι, περίεργοι ή ανήσυχοι.
Από την άλλη πλευρά, η γνωστική ικανότητα είναι η ομπρέλα που αντικατοπτρίζει την ικανότητά μας να πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα, όπως η άρθρωση της γλώσσας, η κατανόηση περίπλοκων μαθηματικών και η εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων. Παρά την επικρατούσα πεποίθηση ότι υπάρχουν ορισμένες συνδέσεις -για παράδειγμα, τα εσωστρεφή άτομα συχνά θεωρούνται πιο έξυπνα- οι ψυχολόγοι δεν είχαν ολοκληρωμένη κατανόηση αυτών των περίπλοκων συνδέσεων.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, συνθέτει δεδομένα από περισσότερες από 1.300 μελέτες του περασμένου αιώνα, που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 50 χώρες και ενσωματώνει δεδομένα από ακαδημαϊκά περιοδικά, εγχειρίδια δοκιμών, στρατιωτικές βάσεις δεδομένων, αδημοσίευτα σύνολα δεδομένων και ακόμη και ιδιόκτητες βάσεις δεδομένων ιδιωτικών εταιρειών.
Αυτό το μνημειώδες εγχείρημα παρουσιάζει μια σε βάθος εξέταση ολόκληρου του πανθέου των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των γνωστικών ικανοτήτων, που εκτείνεται σε ένα πλήθος πολιτισμών και δημογραφικών ομάδων. Διαθέτει μια σειρά από 79 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας -από τη μετριοπάθεια έως την ευχάριστη διάθεση- παράλληλα με 97 γνωστικές ικανότητες -από την ταχύτητα ανάγνωσης έως τη μνήμη.
Γνωρίζοντας πώς σχετίζονται η προσωπικότητα και η νοημοσύνη, τα αποτελέσματα της έρευνας μας επιτρέπουν να αναλογιστούμε το πολύ βαθύτερο ερώτημα του αιτίου, δήλωσε η Ντενίζ Ουάνς, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολέγιο Ελευθέρων Τεχνών. Τα ευρήματα αυτά φέρνουν επανάσταση στην κατανόηση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ατομικότητας. Μόνο γνωρίζοντας τον εαυτό μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.
Διαβάστε σχετικά: Οι αποφάσεις μας δεν ακολουθούν πάντα τους κανόνες της λογικής
Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:
- Τα άτομα που είναι δραστήρια και ενεργητικά τείνουν να κατέχουν καλύτερα διάφορες γνωστικές ικανότητες. Πιο συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει εκτεταμένες γνώσεις, αποτελεσματική ανάκτηση μνήμης και ενισχυμένη επεξεργασία πληροφοριών. Ανεξάρτητα από το θέμα, οι δραστήριοι άνθρωποι τείνουν να γνωρίζουν περισσότερα γι’ αυτό.
- Οι άνθρωποι που τείνουν να βιώνουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης ή άγχους μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να συσσωρεύουν γνώσεις ή να σκέφτονται λογικά.
- Εκείνοι που ήταν πιο εργατικοί και ευσυνείδητοι τείνουν να έχουν καλύτερες λεκτικές και ποσοτικές δεξιότητες γνώσης. Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε.
- Υπάρχουν ισχυρές, θετικές σχέσεις μεταξύ πολλών γνωστικών ικανοτήτων και της ανοιχτότητα (δηλαδή της δεκτικότητας σε νέες ιδέες).
Χρειάστηκαν πάνω από 13 χρόνια και μια ομάδα άνω των 30 εθελοντών για να αναζητήσουμε, να μεταφράσουμε, να εισάγουμε και να αναλύσουμε πάνω από 1.300 μελέτες, δήλωσε ο Κέβιν Στάνεκ, συν-συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής του Εργαστηρίου Προσωπικότητας και Νοημοσύνης του Κολλεγίου. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στην ερευνητική ομάδα καθώς και στο ευρύτερο σύνολο των χιλιάδων επιστημόνων, βιβλιοθηκονόμων και εταιρειών που συνεισέφεραν το χρόνο και τα δεδομένα τους για να συνθέσουν αυτό το μωσαϊκό.
Μια εκπληκτική αποκάλυψη από την έρευνα αυτή ήταν η συνέπεια των ερευνητικών μεθόδων κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Η σύγχρονη έρευνα προσωπικότητας εξακολουθεί συχνά να χρησιμοποιεί την αυτοαναφορά της συμφωνίας με γραπτά στοιχεία. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η στασιμότητα, οι συγγραφείς εργάζονται σε μία έρευνα για τη διερεύνηση της χρήσης καινοτόμων μεθόδων, όπως οι μελέτες με αισθητήρες και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη για την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των γνωστικών ικανοτήτων.
Έρευνα: Kevin C. Stanek et al, Meta-analytic relations between personality and cognitive ability, Proceedings of the National Academy of Sciences (2023). DOI: 10.1073/pnas.2212794120
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*