banner2
psychologist-banner-2
thumb

Εμβαθύνοντας στο διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα της νευρικής ανορεξίας

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, ερεύνησε τον μικροβιόκοσμο ασθενών με νευρική ανορεξία (ΝΑ) και προσδιορίζει τη μηχανιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των περιοριστικών διατροφικών συνηθειών και του τρόπου με τον οποίο η φυσική αντίδραση του εντερικού μικροβιόκοσμου επιτείνει αρνητικά την παθολογία.


Επιπλέον, η μεταμόσχευση κοπρανώδους μικροβιόκοσμου από περιπτώσεις ΝΑ σε ποντίκια χωρίς μικρόβια υπό περιορισμένη ενεργειακά σίτιση, αντανακλούσε τις διατροφικές συμπεριφορές της ΝΑ.

Η ανορεξία έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με διάφορους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και έχει παρατηρηθεί αλλοιωμένη εντερική μικροβιακή χλωρίδα σε άτομα με ΝΑ με τη χρήση αλληλουχίας ενισχυόνιων σε σχετικά μικρές ομάδες.

banner1

Στην τρέχουσα μελέτη, με τίτλο Ο εντερικός μικροβιόκοσμος συμβάλλει στην παθογένεια της νευρικής ανορεξίας σε ανθρώπους και ποντίκια, πραγματοποιήθηκε μεταγονιδιωματική έρευνα σε δείγματα κοπράνων και μεταβολομική ανάλυση με δείγματα αίματος από μια ομάδα 77 γυναικών με ΝΑ και 70 υγιών γυναικών στην ομάδα ελέγχου.

Οι γυναίκες με ΝΑ ήταν πολύ πιο αδύνατες και είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης στον ορό νηστείας, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και χαμηλότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη στον ορό του αίματος. Εντοπίστηκαν τροποποιημένες ενώσεις μεταβολιτών του ορού, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι ενώσεις λειτουργούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, επηρεάζοντας τη ρύθμιση του εγκεφάλου της όρεξης, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς. Ή οι μεταβολίτες θα μπορούσαν να πυροδοτούν μονοπάτια σηματοδότησης εντέρου-μικροβιόκοσμου-εγκεφάλου-νευρώνων.

Κατά τη σύγκριση των δειγμάτων κοπράνων, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στον συνολικό αριθμό βακτηριακών κυττάρων μεταξύ της ΝΑ και του υγιούς ελέγχου. Ενώ ο αριθμός των κυττάρων και η ποικιλομορφία ήταν παρόμοιες, υπήρχαν αξιοσημείωτες διαφορές σε εμπλουτισμένες ή εξαντλημένες βακτηριακές ταξινομικές ομάδες. Μεταξύ των εξαντλημένων ειδών στη ΝΑ ήταν τα είδη Roseburia intestinalis και Roseburia inulinivorans, είδη που έχουν υψηλή ικανότητα πέψης φυτικών πολυσακχαριτών και θεωρούνται μέρος μιας υγιούς εντερικής μικροβιακής χλωρίδας.

DIATARAGMENO ENTERIKO MIKROBIWMA E1


Διαβάστε σχετικά: Γνωριμία με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής: η ψυχογενής ανορεξία


Οι βακτηριακές λειτουργικές ενότητες που δημιουργούν ενώσεις μεταβολιτών που σχετίζονται με την αποικοδόμηση των νευροδιαβιβαστών ήταν εμπλουτισμένες στη ΝΑ και διάφορες δομικές παραλλαγές στα βακτήρια συνδέθηκαν με μεταβολικά χαρακτηριστικά της ΝΑ.

Το ιώνιο του εντέρου μεταβλήθηκε επίσης στην ομάδα ΝΑ καθώς οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ιών και βακτηρίων. Ενώ οι ιοί του υγιούς εντέρου συνήθως μειώνουν τους πληθυσμούς ορισμένων βακτηρίων, οι μειωμένες αλληλεπιδράσεις επέτρεψαν τον πολλαπλασιασμό ορισμένων βακτηριακών ειδών.

Στα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένης ενέργειας χορηγήθηκαν μεταμοσχεύσεις κοπράνων. Εκείνα που έλαβαν μεταμοσχεύσεις ΝΑ έχασαν αρχικά ακόμη περισσότερο βάρος και στη συνέχεια χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ανακτήσουν το βάρος τους σε σύγκριση με τα ποντίκια στα οποία μεταμοσχεύθηκαν κόπρανα από την ομάδα υγιούς ελέγχου.

Τα ποντίκια με κόπρανα ΝΑ είχαν υψηλότερη έκφραση γονιδίων που καταστέλλουν την όρεξη στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου και υψηλότερη έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη θερμογένεση στον λιπώδη ιστό και εμπλέκονται με τη ρύθμιση της ενέργειας.

Σε ένα μη παθολογικό σενάριο, οι βακτηριακοί μεταβολίτες που μεσολαβούν σε ορισμένες από τις επιδράσεις της πείνας θα μπορούσαν να είναι μια καλή βιολογική στρατηγική, επιτρέποντας τη συγκέντρωση της ενέργειας στην εξεύρεση του επόμενου γεύματος. Στην περίπτωση της ανορεξίας, η στρατηγική επιβίωσης ευθυγραμμίζεται τυχαία με μια παθολογία που εκμεταλλεύεται τον ενδιάμεσο χώρο για να προωθήσει την παθολογική συμπεριφορά.


Έρευνα: Yong Fan et al, The gut microbiota contributes to the pathogenesis of anorexia nervosa in humans and mice, Nature Microbiology (2023). DOI: 10.1038/s41564-023-01355-5

Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια