Μόνο εσύ είσαι ειδικός για την εμπειρία του παιδικού τραύματος και μόνο εσύ μπορείς να καθορίσεις τι σημαίνει επιτυχής ανάρρωση από αυτό.
Πολλά από τα άτομα που έχουν υπόβαθρο με σχεσιακό τραύμα μοιράζονται μια κοινή φαντασίωση: Ότι μπορούν να ξεχάσουν το παρελθόν, για να μην τους εξουσιάζει πια. Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι εφικτό. Όμως, είναι η κρυφή επιθυμία πολλών ανθρώπων όταν ξεκινούν θεραπεία τραύματος, για να αναρρώσουν από επώδυνες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.
Ανάρρωση δεν σημαίνει να ξεχνάς. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι όροι «επιτυχημένη» και «ανάρρωση» είναι υποκειμενικοί. Είναι μοναδικοί και διαφορετικοί για το κάθε άτομο. Όπως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να είναι κάποιος γενναίος, η εκδοχή της επιτυχημένης ανάρρωσης του ενός μπορεί να μη μοιάζει με την εκδοχή του άλλου. Βρίσκουμε και ορίζουμε την υποκειμενική ανάρρωση, όταν ευθυγραμμίζουμε τις εσωτερικές αλήθειες μας με τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής μας.
Μόνο εσύ είσαι ειδικός σχετικά με την εμπειρία σου και μόνο εσύ μπορείς να καθορίσεις τι σημαίνει επιτυχής ανάρρωση από το παιδικό τραύμα σου. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημεία αναφοράς που αναζητούν οι θεραπευτές όταν παρέχουν υποστήριξη στους θεραπευόμενους.
Η επιτυχημένη ανάρρωση από τραύμα παιδικής ηλικίας ΔΕΝ είναι:
- Να ξεχάσεις το παρελθόν.
- Να μην έχεις καθόλου συναισθήματα για το παρελθόν ή για τους κακοποιητές όταν τους σκέφτεσαι.
- Να συγχωρείς αυτούς που σε κακοποίησαν, επειδή κάποιος σου είπε ή σε πίεσε να το κάνεις για να αναρρώσεις. Αν επιλέξεις να το κάνεις με δική σου βούληση, αυτό είναι διαφορετικό.
- Να γίνετε πάλι μια «ευτυχισμένη οικογένεια», ώστε να μπορέσετε να «προχωρήσετε». Η επιτυχία σου στην ανάρρωση δεν έχει να κάνει με το αν κρατάς επαφή με την οικογένειά σου.
- Να αγνοείς ή να μειώνεις τις εμπειρίες σου και τα σχετικά συναισθήματα, για να κάνεις τους άλλους να νιώσουν πιο άνετα, ώστε να διατηρήσεις τις σχέσεις μαζί τους.
- Να ζεις μια «φυσιολογική» ζωή και να αλληλεπιδράς με τον κόσμο με τον τρόπο που σου είπαν ότι πρέπει να το κάνεις.
- Να μην έχεις ποτέ την τάση να θέλεις να αποστασιοποιηθείς ή να εμπλακείς ξανά σε αναλγητικές συμπεριφορές και ουσίες.
- Να μη νιώθεις ποτέ πια κατάθλιψη, άγχος, λύπη ή θυμό, κι αντιθέτως να νιώθεις μόνο «καλά και θετικά».
Διαβάστε σχετικά: To σύνθετο τραύμα συνδέεται με γνωστικές και ψυχικές διαταραχές
Η επιτυχημένη ανάρρωση από παιδικό τραύμα περιλαμβάνει:
- Να μπορείς να αναγνωρίσεις ότι βίωσες τα περασμένα γεγονότα ενώ υπάρχεις στο εδώ και στο τώρα, κατανοώντας ότι αυτά τα γεγονότα τελείωσαν.
- Να αποδεχτείς (αναγνωρίσεις) και να ενσωματώσεις τις τραυματικές εμπειρίες, για να διαμορφώσεις μια συνεκτική αφήγηση σχετικά με το παρελθόν σου και το πώς σε επηρέασε, και να νιώσεις αναπτυξιακά κατάλληλα συναισθήματα για αυτό που συνέβη.
- Να καθορίσεις τα όρια, σωματικά, συναισθηματικά και νοητικά, που είναι σωστά και αληθινά για σένα, για να μπορείς να νιώθεις ασφάλεια και αναγνώριση καθώς προχωράς μπροστά.
- Να έχεις μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής σχετικά με τους τρόπους που διαχειρίζεσαι τα συμπτώματα του τραύματός σου και να έχεις περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσεις παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν αρνητικά συναισθήματα.
- Να νιώθεις λιγότερο ενοχλημένος και πελαγωμένος, και να έχεις περισσότερη ψυχραιμία με πράγματα που στο παρελθόν σου φαίνονταν δύσκολα.
- Να έχεις μεγαλύτερη ανθεκτικότητα όταν προκύπτουν καταστάσεις που πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα, ειδικά όταν νιώθεις ντροπή, ενοχή και αμφιβολία.
- Να μαθαίνεις και να ξαναμαθαίνεις πώς είναι οι υγιείς, λειτουργικές σχέσεις και να προχωράς προς αυτή την κατεύθυνση.
- Να προσπαθείς να φτιάξεις μια ζωή που εξωτερικά να ταιριάζει με αυτό που είσαι εσωτερικά, άσχετα από το τι θα προτιμούσε η κοινωνία ή η οικογένειά σου.
- Να αυξήσεις την ικανότητα να νιώθεις τα συναισθήματά σου και να τα εκφράζεις με υπεύθυνους, κατάλληλους τρόπους.
Το μόνο άτομο που μπορεί να ορίσει την εμπειρία της επιτυχημένης ανάρρωσης είσαι εσύ. Γι’ αυτό, να παραμένεις περίεργος σχετικά με αυτά που μπορείς να κάνεις και να επιδιώξεις για να ξεκινήσεις τη διαδικασία της ανάρρωσής σου.
Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια – επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*