psychologist-banner-2
banner2
thumb

Η φαλλοκεντρική αντίληψη για την αρρενωπότητα συνδέεται με προκατειλημμένες στάσεις προς τις γυναίκες

- Προσωπικότητα
23 Ιανουαρίου 2022

Η έρευνα βρήκε θετική συσχέτιση ανάμεσα στη φαλλοκεντρική αρρενωπότητα και σε σεξιστικές αντιλήψεις.


Οι άντρες που πιστεύουν ότι το επίπεδο της αρρενωπότητας είναι στενά συνδεδεμένο με το πέος και το μέγεθός του είναι πιο πιθανό να εγκρίνουν σεξιστικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Men & Masculinities.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ένα κενό στην ερευνητική βιβλιογραφία για τη σχέση ανάμεσα στην οπτική των αντρών για το πέος τους και στις αντιλήψεις τους για την αρρενωπότητα.

Παρατηρήσαμε, από προσωπική εμπειρία, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από ανεκδοτολογικό υλικό, ότι το πέος συχνά συγχωνεύεται με την αρρενωπότητα. Φαίνεται κοινώς αποδεκτό ότι μέρος του να είναι κανείς «αληθινός άντρας» περιλαμβάνει σωματικά χαρακτηριστικά μεγέθους, δύναμης και, πάνω απ’ όλα, ένα μεγάλο πέος, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Κόρι Πέντερσεν, διευθύντρια εργαστηρίου έρευνας φύλου και σεξουαλικότητας στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Κουάντλεν, στον Καναδά.

Για τη μελέτη, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ένα γεωγραφικά ποικιλόμορφο δείγμα 735 ετεροφυλόφιλων αντρών, με εύρος ηλικίας από 16 ως 84 έτη.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η υποστήριξη της φαλλοκεντρικής αρρενωπότητας είχε θετική συσχέτιση με την επιδοκιμασία του εχθρικού σεξισμού. Με άλλα λόγια, όσο πιο έντονα συμφωνούσαν οι άντρες με δηλώσεις όπως «Οι άντρες με μεγαλύτερο πέος είναι πιο αρρενωποί» και «Ο ανδρισμός μου είναι στενά συνδεδεμένος με το πέος μου», τόσο περισσότερο συμφωνούσαν με δηλώσεις όπως «Οι γυναίκες επιδιώκουν να κερδίσουν δύναμη αποκτώντας έλεγχο επάνω στους άντρες» και «Οι γυναίκες υπερβάλλουν για προβλήματα που έχουν στη δουλειά». Οι συμμετέχοντες που προσέδωσαν μεγαλύτερη αξία στο μέγεθος του πέους τους ήταν πιο πιθανό να υποστηρίζουν τον εχθρικό σεξισμό.

Τα ευρήματα συνέχισαν να ισχύουν ακόμα κι όταν οι ερευνητές έκαναν έλεγχο για πεποιθήσεις επισφαλούς ανδρισμού. Εκείνοι που έχουν υψηλή βαθμολογία σε αυτή τη μέτρηση πιστεύουν ότι το στάτους του «αληθινού άντρα» είναι δύσκολο να αποκτηθεί αλλά εύκολο να χαθεί.


Διαβάστε σχετικά: Σεξισμός


Συνολικά, η μελέτη βρήκε ότι η υποστήριξη του πέους ως κεντρικού και σημαντικού συστατικού της αρρενωπότητας πρόβλεψε χρόνια προκατειλημμένες στάσεις και συμπεριφορές προς τις γυναίκες. Υποστηρίζουμε ότι αυτές οι σεξιστικές πεποιθήσεις πιθανώς χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώσουν και να εγκαταστήσουν το στάτους της αρρενωπότητας.

Αυτό έχει συνέπειες για την εκπαίδευση και την παρέμβαση: αν ανατρέψουμε για τους νέους άντρες την αντίληψη ότι η αρρενωπότητα είναι συνδεδεμένη με σωματικά χαρακτηριστικά, αυτό μπορεί να μετριάσει τις ανησυχίες των αντρών για τη σεξουαλική ανεπάρκεια και να περιορίσει την ανάπτυξη χρόνια προκατειλημμένων ιδεολογιών εναντίον των γυναικών, δήλωσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι η φαλλοκεντρική αρρενωπότητα ήταν δείκτης πρόβλεψης του σεξουαλικού ναρκισσισμού. Επιπλέον, οι άντρες που υποστήριζαν πιο έντονα τη φαλλοκεντρική αρρενωπότητα έτειναν να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων τους και ήταν πιο πιθανό να επιθυμούν αντιδράσεις επιβεβαίωσης για το πέος τους από τις γυναίκες.

Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η ικανοποίηση σε σχέση με τα γεννητικά όργανα μπορεί να συμβάλλει σε ιδεολογίες αρρενωπότητας, ή ότι η υποστήριξη ορισμένων ιδεολογιών αρρενωπότητας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανοποίηση από την εικόνα των γεννητικών οργάνων. Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση της σχέσης, αυτό το εύρημα απαιτεί περαιτέρω έρευνα, δεδομένης της προοπτικής για αρνητικά αποτελέσματα. Και οι ιδεολογίες αρρενωπότητας και η ικανοποίηση γεννητικών οργάνων σχετίζονται με αρνητικές συνέπειες, σχολίασαν οι ερευνητές.

Όμως, σημείωσαν ότι η διατομεακή φύση της μελέτης τους αφήνει ασαφείς τις σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος.

Η συσχέτιση δεν αποδεικνύει αιτιότητα, και δεν θέλουμε να υπονοήσουμε ότι οι φαλλοκεντρικές απόψεις για την αρρενωπότητα προκαλούν σεξισμό. Ενώ αυτές οι μεταβλητές σχετίζονται, η σχέση δεν είναι αιτιακή, και είναι πιθανό άλλες μεταβλητές (που δεν μετρήθηκαν) να σχετίζονται και με φαλλοκεντρικές αντιλήψεις και με σεξισμό.

Επιπλέον, η μελέτη μας είναι περιορισμένη σε ενήλικους ετεροφυλόφιλους άντρες με πέη. Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι τα παρόντα αποτελέσματα θα μπορούσαν να γενικευτούν σε πολιτισμικά ευρύτερα δείγματα και άντρες σεξουαλικών μειονοτήτων, δεδομένης της προφανώς οικουμενικής φύσης της ιδέας του πέους ως κεντρικού στοιχείου της αρρενωπότητας, κατέληξε η ερευνήτρια.


Ism Tsox
Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια