Καθώς οι τυπικές κοινωνικές συναναστροφές μπήκαν σε παύση τον τελευταίο χρόνο, πολλοί νέοι άρχισαν να βιώνουν δυσκολίες στην ψυχική τους υγεία, ένα πρόβλημα που επηρέασε κυρίως εκείνους που οι δεσμοί με την οικογένεια και τους φίλους τους δεν ήταν αρκετά στενοί.
Τον Ιούνιο του 2020, έφηβοι και νέοι άνδρες από το Οχάιο των ΗΠΑ συμμετείχαν σε έρευνα για τις αλλαγές της διάθεσης, το άγχος, την εγγύτητα στην οικογένεια και τους φίλους και άλλους τρόπους που η πανδημία επηρέασε τη ζωή τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescent Health.
Περίπου το 1/3 από τους 571 συμμετέχοντες ανέφερε πως η διάθεση είχε χειροτερέψει ή το άγχος είχε αυξηθεί από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020. Φάνηκε πως η άσχημη διάθεση και το αυξημένο άγχος κατά την πανδημία ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν σε εκείνους με υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, σε εκείνους που αισθάνθηκαν να μειώνεται η σύνδεση με φίλους και οικογένεια και σε εκείνους που ήταν πιο μεγάλοι σε ηλικία. Οι αναφορές σχετικά με την αύξηση του άγχους ήταν πιο συνηθισμένες για όσους είχαν ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους.
Η ερευνητική ομάδα ανέφερε πως η μελέτη εστιάζει σε εκείνους που μπορεί να ήταν πιο ευάλωτοι σε ψυχικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πιθανότατα κατά τη διάρκεια και άλλων καταστάσεων στις οποίες μπορεί να είναι πιο απομονωμένοι.
Διαβάστε σχετικά: Η αυτοφροντίδα και η αγάπη του εαυτού μας κατά την πανδημία COVID-19
Αν και τα ευρήματα για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας είναι ανησυχητικά, οι ερευνητές θεωρούν πως ορισμένα θετικά στοιχεία αναδείχτηκαν από την ανάλυση των απαντήσεων των συμμετεχόντων σε ανοιχτές ερωτήσεις.
Μια ομάδα που είχε πολλές θετικές εμπειρίες ανέφερε πως ήταν μια ευκαιρία για διερεύνηση του εαυτού, καθώς είχαν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν ή να συνδεθούν με την οικογένεια. Σε αυτήν την ηλικιακή φάση, οι νέοι είναι συνεχώς σε εγρήγορση, ενώ ξαφνικά μπορούσαν να μειώσουν λίγο τους ρυθμούς τους, είπε η Έλινορ Τιτρόλτ, κύρια συγγραφέας της έρευνας.
Μολονότι οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι οδήγησε στη χειροτέρευση της διάθεσης και του άγχους στους συμμετέχοντες, έχουν διαμορφώσει κάποιες θεωρίες.
Ο περιορισμός στο σπίτι με τους γονείς τους που προσπαθούσαν να δουλέψουν και να διαχειριστούν το άγχος της πανδημίας, μπορεί να ήταν κάτι πολύ απαιτητικό για τους νέους, δήλωσαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν μια ισορροπία στο σπίτι τους χτυπήθηκαν πιο άσχημα από την κατάσταση. Και παρότι το διάλειμμα από τη συνηθισμένη ρουτίνα μπορεί να έμοιαζε ωραίο στην αρχή, αυτό άλλαξε για ορισμένους όσο περνούσε ο καιρός, οδηγώντας τους σε κοινωνική απομόνωση, άγχος και κατάθλιψη.
Οι πανδημίες είναι μεν σπάνιες, τα ευρήματα όμως της έρευνας δεν αφορούν μόνο μια παγκόσμια κρίση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αφορά κάθε τύπο μεγάλης αλλαγής ή αλλαγής στη ρουτίνα ενός εφήβου. Είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι να διατηρηθεί η κοινωνική σύνδεση, και να βοηθηθούν οι νέοι να διατηρήσουν τις επαφές τους όταν οι φυσιολογικές συναναστροφές διακόπτονται.
Έρευνα: Eleanor Tetreault et al, Perceived Changes in Mood and Anxiety Among Male Youth During the COVID-19 Pandemic: Findings From a Mixed-Methods Study, Journal of Adolescent Health (2021). DOI: 10.1016/j.jadohealth.2021.05.004
Απόδοση: Ναταλία Παπακώστα, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*