Η εξ αποστάσεως εργασία έδωσε στους «ήσυχα αποδοτικούς» εργαζομένους, που συχνά περνούν απαρατήρητοι στο γραφείο, την ευκαιρία να ξεχωρίσουν.
Ενώ η μετάβαση στην τηλεργασία στις αρχές του 2020 υπήρξε απότομη για όλους, κάποιοι τα πήγαν καλύτερα από άλλους – σε πολλές περιπτώσεις, χάρη στον τύπο της προσωπικότητάς τους. Πολλοί εσωστρεφείς εργαζόμενοι ανακάλυψαν ότι ήταν προτιμότερο να εργάζονται από ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς.
Οι ανάγκες των πελατών επίσης άλλαξαν με τρόπο που ωφέλησε τις δεξιότητες των εσωστρεφών, καθώς η διαδικτυακή επικοινωνία πρόσφερε στους εσωστρεφείς περισσότερες ευκαιρίες να μοιραστούν τις σκέψεις τους.
Για τους «ήσυχα αποτελεσματικούς» εργαζομένους, που κάποτε περνούσαν απαρατήρητοι, η τηλεργασία πρόσφερε μια λιγότερο κουραστική καθημερινότητα, αλλά και την ευκαιρία να συνδυάσουν αυτή την επιπλέον ενέργεια με νέους τρόπους εργασίας και να ξεχωρίσουν.
Η στιγμή για τους εσωστρεφείς να κάνουν τη διαφορά
Από την έναρξη της πανδημίας, οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των πελατών τους άρχισαν να μεταβάλλονται, και οι εργαζόμενοι που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες αναδείχτηκαν.
Ενώ οι εξωστρεφείς επιδοκιμάζονται για το ότι είναι κοινωνικοί, προσανατολισμένοι στη δράση και ενθουσιώδεις, οι εσωστρεφείς έχουν αναλυτική σκέψη και ενσυναίσθηση. Κατά την πανδημία, αυτές οι δεξιότητες έγιναν αμέσως περιζήτητες.
Οι εσωστρεφείς είναι αξιόπιστοι – αναλαμβάνουν μια εργασία τη φορά και ασχολούνται με αυτή διεξοδικά. Είναι καλοί στη βαθιά σκέψη και στην ανάπτυξη προσωπικής σύνδεσης. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό όταν πολλές εταιρείες προσπαθούσαν να κρατήσουν τους πελάτες τους.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, η Πάτι Μακόρντ, πρώην υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού στη Netflix, είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι μάνατζερ τώρα συνειδητοποιούν τις δεξιότητες των εργαζομένων που δεν τραβούσαν την προσοχή παλιότερα. Η ενσυναίσθηση και η τάση για πιο ουσιαστική επικοινωνία έκαναν τους εσωστρεφείς να ξεχωρίσουν.
Μια αναζωογονητική αλλαγή ρυθμού
Εκτός από κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, πολλοί εσωστρεφείς επωφελήθηκαν και από την απομάκρυνση από τον φυσικό χώρο γραφείου. Κι αυτό γιατί το περιβάλλον του γραφείου, με πολλούς τρόπους, δεν ταιριάζει σε εργαζόμενους με πιο εσωστρεφείς προσωπικότητες.
Οι χώροι εργασίας δημιουργήθηκαν από εξωστρεφείς, για εξωστρεφείς και τα γραφεία ανοιχτού τύπου είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Είναι δύσκολο για κάποιον με εσωστρεφή προσωπικότητα να ανταποκριθεί σε γραφεία ανοικτού τύπου, καθώς η συνεχής αλληλεπίδραση μπορεί να είναι εξαντλητική. Ενώ οι εξωστρεφείς γεμίζουν ενέργεια από την κοινωνική συναναστροφή, οι εσωστρεφείς, στο τέλος της ημέρας, νιώθουν ότι έχουν αδειάσει.
Η νευροεπιστήμη παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Μελέτες δείχνουν ότι οι εξωστρεφείς είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην ντοπαμίνη, γι’ αυτό χρειάζονται πολλή διέγερση για να νιώσουν επαρκώς ενεργοποιημένοι. Οι εσωστρεφείς είναι πολύ πιο ευαίσθητοι σε αυτή την εγκεφαλική ουσία, γι’ αυτό η υπερδιέγερση μπορεί γρήγορα να γίνει κουραστική.
Διαβάστε σχετικά: Οι εργοδότες αυξάνουν την υποστήριξη για την ψυχική υγεία εν μέσω πανδημίας
Αξιοποιώντας τις δυνάμεις των εσωστρεφών
Εκτός από το ότι πρόσφερε περισσότερη ησυχία και ηρεμία, το νέο, φιλικό προς τους εσωστρεφείς, εργασιακό περιβάλλον δημιούργησε χώρο ώστε αυτές οι προσωπικότητες να ξεχωρίσουν και με άλλους τρόπους.
Η τηλεργασία έδωσε την ευκαιρία σε κάποιον που αντιμετωπίζει φόβο για τη δημόσια ομιλία να μιλήσει για την ειδικότητά του, ακόμα και σε χιλιάδες ανθρώπους, απλώς βλέποντας ένα πράσινο φωτάκι στην οθόνη του.
Οι εικονικές συναντήσεις τείνουν να έχουν και λιγότερες διακοπές από συμμετέχοντες που δεν αφήνουν τον άλλο να τελειώσει. Οι τρόποι συμπεριφοράς στην πλατφόρμα είναι διαφορετικοί. Έχεις πολύ μεγαλύτερη επίγνωση όταν διακόπτεις κάποιον ή μιλάς συγχρόνως με αυτόν.
Οι εξωστρεφείς, πιο πληθωρικοί συνάδελφοι είναι λιγότερο πιθανό να κυριαρχήσουν στον εικονικό χώρο απ’ ό,τι στον φυσικό. Επίσης, ο πιο αργός ρυθμός συνομιλίας δίνει στους εσωστρεφείς τον χρόνο που χρειάζονται για να οργανώσουν τις σκέψεις τους.
Επίδραση διαρκείας
Με την επιστροφή στο γραφείο, πολλοί είναι αισιόδοξοι ότι τα μαθήματα της τηλεργασίας θα κάνουν τους επικεφαλής των ομάδων και τους χώρους εργασίας πιο φιλόξενους για τους εσωστρεφείς. Υπάρχουν τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε οι εσωστρεφείς εργαζόμενοι να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στον ίδιο βαθμό και στο παραδοσιακό εργασιακό περιβάλλον. Απλές λύσεις, όπως σύντομες συζητήσεις στο πλαίσιο μικρών ομάδων πριν από τη συζήτηση με ολόκληρη την ομάδα μπορούν να βοηθήσουν πολύ.
Υπάρχουν άτομα στο γραφείο που χρειάζονται λίγη ώρα ησυχίας και μπορεί να κλείσουν μια αίθουσα συνεδριάσεων ή να βάλουν ένα μήνυμα στο γραφείο τους που να λέει «Παρακαλώ, ελάτε αργότερα». Και αυτό δεν θεωρείται προσβλητικό. Σημαίνει απλώς ότι αυτό το άτομο θέλει να συγκεντρωθεί χωρίς περισπασμούς.
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*