psychologist-banner-2
thumb

Ο εγκέφαλος αναπαραγάγει τις νέες δεξιότητες που έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια της ξεκούρασής μας

- Εγκέφαλος
30 Ιουνίου 2021

Η αναπαραγωγή που κάνουν τα νεύρα μας όταν ξεκουραζόμαστε χωρίς όμως να κοιμόμαστε, μπορεί να συμβάλλει ώστε να παγιώνονται στη μνήμη ακολουθίες δράσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports.


Τα αποτελέσματα από τις απεικονίσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν μια γρήγορη, επαναλαμβανόμενη επανενεργοποίηση ενός νευρωνικού δικτύου που αναπαριστούσε μια συμπεριφορική ακολουθία την οποία μάθαιναν οι συμμετέχοντες και που συνέβαινε κυρίως όταν έκαναν διάλειμμα από την εξάσκηση – με σχεδόν 20 φορές την ταχύτητα της νέας ανάμνησης.

Είναι η πρώτη επίδειξη νευρικής αναπαραγωγής, σε ξύπνια κατάσταση, μιας νεοαποκτηθείσας δεξιότητας σε ανθρώπους. Η μελέτη είναι επίσης η πρώτη που δείχνει ότι η αναπαραγωγή σε ξύπνια κατάσταση προβλέπει τη γρήγορη εδραίωση της δεξιότητας, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρώιμη μάθηση, εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Λεονάρντο Κόεν από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού.

banner1

Όταν μαθαίνουμε μια νέα δεξιότητα, η παγίωση της μνήμης και η εκτέλεση βελτιώνονται όταν παρεμβάλλονται συχνές περίοδοι ανάπαυσης ανάμεσα στις περιόδους εξάσκησης. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων. Η παγίωση της μνήμης σε ξύπνια κατάσταση προκύπτει σε διάστημα δευτερολέπτων ή λεπτών και είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την παγίωση της μνήμης που απαιτεί ύπνο.


Διαβάστε σχετικά: 7 συνήθειες που προάγουν την καλή υγεία του εγκεφάλου


Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς το μυαλό συνδέει διακριτές αναπαραστάσεις δράσης με παγιωμένες, ακριβείς δεξιότητες κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης χωρίς ύπνο. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η νευρική αναπαραγωγή, η επανενεργοποίηση των μοτίβων νευρικής δραστηριότητας που αναπαριστούν τη συμπεριφορική ακολουθία κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης.

Η νευρική αναπαραγωγή χρησιμοποιεί ένα εγκεφαλικό δίκτυο που περιλαμβάνει τον ιππόκαμπο, αισθητικοκινητικές και ενδορινικές περιοχές του εγκεφάλου.

Τα δεδομένα μας υποδεικνύουν ότι η συχνή, γρήγορη αναπαραγωγή σε ξύπνια κατάσταση ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ ιππόκαμπου και νεοφλοιού, που αφομοιώθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενης εξάσκησης – μια διαδικασία που είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της μεταγενέστερης συμπεριφοράς και την παγίωση της δεξιότητας σε ξύπνια κατάσταση, εξηγούν οι ερευνητές.

Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν μη επεμβατική διέγερση εγκεφάλου για να εξετάσουν αν η αναπαραγωγή σε ξύπνια κατάσταση παίζει αιτιώδη ρόλο στην πρώιμη εκμάθηση δεξιοτήτων και να καθορίσουν αν η γρήγορη παγίωση υποστηρίζει άλλους τύπους μνήμης.

Κατανοώντας τα χαρακτηριστικά της αναπαραγωγής σε ξύπνια κατάσταση που είναι σημαντικά για την εκμάθηση δεξιοτήτων, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στην βελτιστοποίηση των θεραπευτικών προγραμμάτων ή στην αναγνώριση καλύτερων στρατηγικών εγκεφαλικής διέγερσης που στοχεύουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων αποκατάστασης έπειτα από εγκεφαλικές κακώσεις, όπως το εγκεφαλικό, συμπληρώνουν οι ερευνητές.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια