banner2
banner2
thumb

Η Σεξουαλικότητα μετά τον τοκετό

- Οικογένεια και Παιδί
16 Φεβρουαρίου 2021

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο πριν αλλά και μετά τον τοκετό να υπάρχει άρνηση της γυναίκας στο σεξουαλικό κάλεσμα του συντρόφου, καθώς και το να διστάζει ο ίδιος να την πλησιάσει. Βασικός παράγοντας είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται το ζευγάρι τις αλλαγές που προκύπτουν πριν και μετά τον ερχομό του μωρού.


Οι αλλαγές στο σώμα της νέας μητέρας, η κόπωση που φέρνει η φροντίδα του βρέφους, η προσαρμογή της στο νέο αυτό ρόλο, απαιτούν μεγάλα αποθέματα δύναμης και συχνά την εξαντλούν. Σαφώς και η σεξουαλικότητά της δεν μένει ανεπηρέαστη…

Εικόνα σώματος – Συναίσθημα

Το σώμα φαντάζει λιγότερο ελκυστικό και σεξουαλικό, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα και την αίσθηση του εαυτού της γυναίκας. Αυτόματα ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, «πρέπει να χάσω τα κιλά», καθώς η δικαιολογία «τρώω για δυο» πια έχει εξανεμιστεί.

banner1

Αποφεύγει να εμφανιστεί γυμνή μπροστά στο σύζυγό της, αγχώνεται πως δεν θα αποτελεί πια το αντικείμενο του πόθου για τον ίδιο και η χαμηλή αυτοπεποίθηση την κυριεύει. Οι δυο σύντροφοι μεταμορφώνονται σε γονείς, λέξη συνώνυμη του σοβαρού και ώριμου ζεύγους, θέτοντας οι ίδιοι απαγορεύσεις στην σεξουαλική τους ζωή, σβήνοντας σιγά σιγά το ρόλο τους ως ερωτικοί σύντροφοι.

Η στάση του συντρόφου

Σημαντικά συμβάλλει με τη στάση του ο σύντροφος, που συχνά εκδηλώνει ζηλοτυπικές αντιδράσεις και συμπεριφορές, αισθανόμενος να παίζει πια ως κομπάρσος και όχι ως πρωταγωνιστής. Πολλοί νέοι πατέρες διακατέχονται από έντονο άγχος για πώς θα κάνουν σεξ με τη σύζυγό τους, «πώς θα κάνω σεξ με τη μητέρα του παιδιού μου;».

Δεν είναι λίγοι οι άντρες που θορυβούνται με αυτόν τον καινούριο ρόλο που αποκτά η σύζυγός τους και τους δυσκολεύει στο να διαχειριστούν τη σεξουαλική τους επιθυμία προς εκείνη. Ταυτόχρονα, η εικόνα της «μαμάς» μπορεί ακόμα να τους προκαλέσει ερω­τηματικά μέσα από την ανάμνηση της δικής τους μητέρας μεγαλώνοντας.

Το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο η νέα μητέρα συμπεριφέρεται προς το παιδί και θυμίζει έντονα σκηνές και εικόνες της δικής του μαμάς είναι ικανό να προκαλέσει στον άντρα υποτονική σεξουαλική επιθυμία, μέχρι και αποστροφή.

Είναι επομένως απαραίτητο το ζευγάρι να εκφράζεται συναισθηματικά, να επικοινωνεί, μιλώντας για τους προβληματισμούς, τους φόβους και τα άγχη του, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Ιδανικά, ο σύντροφος να είναι υποστηρικτικός στη φροντίδα του μωρού, ώστε να μην επωμίζεται η μητέρα όλες τις ευθύνες του απαιτητικού αυτού ρόλου. Όταν γίνεται μία ισορροπημένη κατανομή των υποχρεώσεων, το ζευγάρι αισθάνεται πιο ενωμένο, η γυναίκα νιώθει ότι παίρνει βοήθεια και ο άντρας ότι συμμετέχει.

Ουσιαστικά, απαιτείται χρόνος προκειμένου να επιστρέψει δριμύτερη η γυναίκα στο σεξουαλικό παιχνίδι και αυτό ιδανικά πρέπει να γίνει όταν αισθανθεί έτοιμη. Εναλλακτικά, προτιμήστε τα χάδια, τις αγκαλιές και τα φιλιά, ένα πλούσιο προκαταρκτικό παιχνίδι, πιο ρομαντικό και μείνετε εκεί.

Επομένως:

– εστιάστε στην ανάρρωση του σώματος σας,

– στο πως αισθάνεστε με αυτό

– και στην νέα πραγματικότητα που βιώνετε.

Στην περίοδο της λοχείας η επικοινωνία μεταξύ των δύο συντρόφων παίζει καθοριστικό ρόλο για τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν στη σχέση και τη σεξουαλική τους ζωή. Όταν η σχέση στηρίζεται σε γερές βάσεις, υπάρχει ισχυρό κίνητρο για να αλλάξει μία κατάσταση που είναι μη ικανοποιητική και για τους δύο. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει η επιθυμία για σεξουαλική επαφή, έχει μεγάλη σημασία το ζευγάρι να μη χάνει τελείως την επαφή μεταξύ του.

Σύμφωνα με έρευνες: Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών, 30-70%, βιώνει συναισθήματα θλίψης στις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, ενώ σε ένα ποσοστό 15% γίνεται διάγνωση επιλόχειας κατάθλιψης. Στην περίπτωση της επιλόχειας θλί­ψης η συναισθηματική αυτή φόρτιση αρχίζει να εμφανίζεται από την 3η-4η μέρα, ενώ παρουσιάζει ύφεση σταδιακά.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της λοχείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρουσία καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην περίοδο αυτή. Η άγνοια που πολλές φορές υπάρχει για την πραγματικότητα αυτή, αγγίζει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση, οδηγώντας στην επιλόχεια κατάθλιψη.

Στην περίπτωση που η μειωμένη διάθεση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και εξελιχθεί σε καταθλιπτική συμπτωματολογία είναι αναγκαίο η νέα μητέρα να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να υπάρξει αξιολόγηση της κλινικής της κατάστασης και να λάβει την κατάλληλη βοήθεια.


Διαβάστε σχετικά: Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να επιμείνει ακόμη και τρία έτη μετά τον τοκετό


Ποια είναι τα συμπτώματα όμως της επιλόχειας κατάθλιψης και πότε πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό;

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, διαφέρουν στο ότι η καταθλιπτική συμπτωματολογία ξεκινάει κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες που υφίστανται την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: διαταραχές στον ύπνο, αυπνία ή υπερυπνία, διαταραχές στις διατροφικές της συνήθειες (μειωμένη ή αυξημένη όρεξη αντίστοιχα), μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αδυναμία να λάβει ευχαρίστηση από καταστάσεις που της έδιναν χαρά παλιότερα, αδυναμία να σχετιστεί με το μωρό και να το φροντίσει, ευσυγκινησία, σκέψεις να κάνει κακό στον εαυτό της- αυτοκτονικό ιδεασμό- ή ακόμα και στο μωρό.

Πολλές φορές οι ενοχές για τη συναισθηματική κατάσταση την οποία βιώνει την απομονώνουν και τη φορτίζουν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να αδυνατεί και η ίδια να ζητήσει βοήθεια. Έχει μεγάλη ση­μασία λοιπόν το περιβάλλον της και κυρίως ο σύντροφός της να είναι ευαι­σθητοποιημένος, σε περίπτωση που παρουσιαστεί μια ανάλογη κατάσταση, να είναι υποστηρι­κτικός και να την παροτρύνει να γίνει ψυχιατρική αξιολόγηση ώστε να μπο­ρέσει να πάρει βοήθεια.

Ο σύντροφος είναι σημαντικό να κατανοήσει ότι η απομάκρυνση της συντρόφου, η μειωμένη διάθεση, η αποφυγή της σεξου­αλικής επαφής δεν είναι κάτι που χρεώνεται στον ίδιο αλλά εμπεριέχεται πιθανόν στην κλινική εικόνα της νέας μητέρας που βιώνει κατάθλιψη και χρειάζεται να πάρει βοήθεια από ειδικό.

Τι πιθανότητες όμως υπάρχουν να παρουσιάσει μία γυναίκα επιλόχεια κα­τάθλιψη και αν συμβεί κάτι τέτοιο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Είναι πολύ πιθανόν μία γυναίκα να παρουσιάσει κατάθλιψη αν υπάρχει ήδη παρελθοντικό ιστορικό. Επιπλέον, η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (συγκεκριμένη σωματική και ψυχολογική συμπτωματολογία πριν την έμμηνο ρύση).

Τέλος, ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την καταθλιπτική συμπτωματολογία στην περίοδο της λοχείας, είναι η συγκρουσιακή ή και απόμακρη σχέση με το σύντροφο. Η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία των ζευγαριών που είναι στη διαδικασία αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς μπορεί να προλάβει την εξέλιξη της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας.

Στην περίπτωση που υπάρχει καταθλιπτική συμπτωματολογία ή επιλόχεια κατάθλιψη είναι σημαντικό η νέα μητέρα να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχικής υγείας για να γίνει αξιολόγηση και διάγνωση. Στη συνέχεια, ανάλογα με την εκτίμηση του ειδικού, συνιστάται αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.

Να θυμάστε:

Το κλειδί είναι η επικοινωνία, προκειμένου να βρείτε και οι δυο πάλι τους ρυθμούς σας.

Οι σεξουαλικές σχέσεις περνούν πολλές αλλαγές κατά το γάμο – τα ζευγάρια προσαρμόζονται στην πάροδο του χρόνου και τις περιστάσεις.


Βιβλιογραφία:

– ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 8.Το σεξ στην εγκυμοσύνη και τι αλλάζει στη ζωή του ζευγαριού. Θάνος Ε. Ασκητής.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια