psychologist-banner-2
thumb

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η καραντίνα τη διαπροσωπική μας σχέση και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να την προστατεύσουμε;

- Κοινωνία
26 Μαρτίου 2020

Να θυμάστε πως η καραντίνα και η «απομόνωση» που όλοι πρέπει να κάνουμε για το χρονικό αυτό διάστημα και όσο ακόμα χρειαστεί σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια δοκιμασία πολύ σπουδαία για κάθε ζευγάρι και όλοι έχουμε να μάθουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα της σχέση μας.


Αναμφισβήτητα οι αλλαγές που έχουν επέλθει τις τελευταίες εβδομάδες στη ζωή μας δε θα μπορούσαν να μην ταρακουνήσουν και τη συντροφική μας σχέση. Εκεί που περιμέναμε να έρθει πώς και πώς το βράδυ για να δούμε το/η σύντροφό μας και να περάσουμε χρόνο μαζί ξαφνικά είμαστε μαζί 24 ώρες το 24ώρο χωρίς τη δυνατότητα αλλαγής αυτού. Είναι πολλά τα άτομα με τα οποία επικοινωνώ και μου εκφράζουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους λόγω αυτής της τεράστιας αλλαγής, ειδικά αν υπάρχουν και παιδιά.

Πάμε όμως να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Αρχικά, ο τρόπος με τον οποίο κάθε συντροφική σχέση λειτουργεί επηρεάζεται. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα ζευγάρι που και οι δύο σύντροφοι στην καθημερινότητα δούλευαν πάρα πολλές ώρες και περνούσαν ελάχιστο χρόνο μαζί. Στον ελάχιστο αυτό χρόνο όλα ήταν ιδανικά γιατί το ζευγάρι έτσι είχε μάθει να λειτουργεί. Και εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά η φράση «μένουμε σπίτι» κάνει την εμφάνισή της.

banner1


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: Παραμένοντας ψύχραιμοι στην πανδημία


Το ζευγάρι λοιπόν ακαριαία ξεκινά να είναι όλη την ημέρα μαζί, να δουλεύουν και οι δύο από το σπίτι χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να περάσει ο ένας χρόνο μακριά από τον άλλο. Πολλές φορές εκεί είναι που εμφανίζονται και συναισθήματα, όπως ο θυμός και η απογοήτευση και ξεκινούν οι συγκρούσεις. Και αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη και την αυτονομία και την οικειότητα.

Προσθέστε σε όλα αυτά και την αίσθηση μη ελέγχου της τρέχουσας κατάστασης. Ελευθερία πώς θα βγει η σχέση μας αλώβητη μετά από αυτή την κατάσταση; είναι μια ερώτηση που τις τελευταίες μέρες μου γίνεται πολύ συχνά.

Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να διαφυλάξουμε την πολύτιμη σχέση μας.

  • Δημιουργήστε ορισμένους κανόνες για την καθημερινότητα. Ακριβώς όπως είχαμε κανόνες πριν την καραντίνα το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα. Να βάλουμε δηλαδή ένα πρόγραμμα αναφορικά με την ώρα του φαγητού, την ώρα που θα ασχοληθούμε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που θα δούμε ταινία. Θέτοντας κανόνες έχουμε μια μεγαλύτερη αίσθηση κανονικότητας και αυτή η κανονικότητα μας δίνει την αίσθηση του ελέγχου που είναι σημαντική για την ηρεμία μας. Ιδιαίτερα τα ζευγάρια που δουλεύουν από το σπίτι χρειάζεται να ορίσουν το χώρο που θα δουλεύουν μέσα στο σπίτι και τις ώρες επίσης.

  • Δώστε χώρο στο/η σύντροφο να μη θέλει να συμμετέχει σε ό,τι κάνετε. Επειδή μένετε μαζί δε σημαίνει πως πρέπει να κάνετε και τα πάντα μαζί. Ο ένας μπορεί να προτιμά να μιλήσει περισσότερο στο τηλέφωνο με φίλους, ο άλλος μπορεί να προτιμά το διάβασμα βιβλίων. Μην το παίρνετε αυτόματα ως απόρριψη πολύ απλά γιατί δεν είναι. Αφορά τις προσωπικές ανάγκες ενός άλλου ατόμου που δεν μπορεί να είναι ταυτόσημες με τις δικές μας. Εάν εσείς θέλετε να κάνετε κάτι π.χ. να οργανώσετε τις ντουλάπες σας και ο σύντροφος βαριέται, κάντε εσείς αυτό που θέλετε και δώστε στο σύντροφο την επιλογή να κάνει ό,τι άλλο θέλει. Όσο περιορισμένος και αν είναι ο χώρος που ζείτε προσπαθήστε να βρείτε λίγο χώρο για εσάς και λίγο για το σύντροφό σας. Για παράδειγμα μπορεί ο ένας να πέφτει για ύπνο πιο νωρίς και να σηκώνεται νωρίτερα και ο άλλος να κάνει το αντίθετο. Κατά συνέπεια ο κάθε ένας θα έχει και κάποιο προσωπικό χρόνο για να νιώσει μεγαλύτερη αυτονομία.

  • Περάστε εποικοδομητικό χρόνο μαζί. Όσοι έχουμε το σύντροφό μας στο σπίτι είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε μαζί του τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας. Και όχι μόνο αυτό αλλά να νιώσουμε και υποστήριξη, αγάπη και φροντίδα. Βρείτε κάτι που θα έκανε και τους δύο σας να περάσετε καλά και βάλτε το ως κανόνα καθημερινό. Για παράδειγμα να μαγειρέψετε μαζί ή να παίξετε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.

  • Να φροντίζετε τον εαυτό σας. Και τώρα θα μου πείτε πώς σχετίζεται αυτό με τη διαφύλαξη της σχέσης μας. Και όμως είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ζώντας μέσα στο σπίτι όλη την ημέρα, ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η αίσθηση του τι έγινε δεν πειράζει. Και όμως πειράζει γιατί στο σπίτι δεν είστε μόνοι σας αλλά συζείτε με έναν ακόμα άνθρωπο!

Να θυμάστε πως η καραντίνα και η «απομόνωση» που όλοι πρέπει να κάνουμε για το χρονικό αυτό διάστημα και όσο ακόμα χρειαστεί σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια δοκιμασία πολύ σπουδαία για κάθε ζευγάρι και όλοι έχουμε να μάθουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα της σχέση μας. Είναι ουσιαστικά η χρονική στιγμή που κοιτάζουμε κατάματα τις επιλογές που έχουμε κάνει.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός: #MenoumeSpiti# – Η Ψυχολογία της Καραντίνας


Ο κάθε ένας από εμάς έχει δύο εναλλακτικές: είτε να χρησιμοποιήσει αυτό το αναγκαστικό κλείσιμο ως ευκαιρία μάθησης για τον εαυτό του, τη σχέση του, τις αξίες και γενικότερα τη ζωή του, είτε να γκρινιάζει όλη την ημέρα για την κατάσταση αυτή χωρίς όμως να κάνει κάτι για να την αλλάξει. Θυμηθείτε τη φράση του φιλόσοφου Επίκτητου πως ο άνθρωπος δεν ταράζεται από τις καταστάσεις αλλά από τις ερμηνείες που κάνει για τις καταστάσεις αυτές! Κάντε λοιπόν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τον εαυτό σας. Καλή σας επιτυχία!

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια