H αυξορρύθμιση του γονιδίου C4 το οποίο σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια, οδηγεί σε διαταραχές στην κοινωνική συμπεριφορά ανηλίκων και ενηλίκων, συμβάλλοντας άμεσα στην παθογένεια της ασθένειας.
Η υπερβολική δραστηριότητα ενός γονιδίου του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο έχει παλιότερα συνδεθεί με την εμφάνιση σχιζοφρένειας, αναπαράγει νευρωνικές και συμπεριφορικές πτυχές της συγκεκριμένης ασθένειας σε ποντίκια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Το εύρημα αυτό επισημαίνει τη σημασία του γονιδίου στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας και μπορεί να προσφέρει μια νέα οδό για τη δημιουργία κατάλληλης θεραπείας.
Οι γενετικές μεταβλητές, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητα του γονιδίου C4, το οποίο κωδικοποιεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, με την ονομασία «σύστημα συμπληρώματος», έχει διαπιστωθεί σε παλιότερες μεγάλες έρευνες γονιδιώματος ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Παρ’ όλα αυτά ο μηχανισμός μέσω του οποίου αυτές οι μεταβλητές μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση σχιζοφρένειας δεν είναι ξεκάθαρος, καθώς το γονίδιο C4 δεν είχε παρουσιάσει αυξορρύθμιση σε πειραματικό επίπεδο, στο παρελθόν.
Κατά τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, είναι γνωστό ότι το σύστημα συμπληρώματος προσκολλάται σε νευρωνικές συνάψεις, ελκύοντας μικρογλοία (ανοσοκύτταρα στον εγκέφαλο), τα οποία αφομοιώνουν συναπτικό υλικό με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως «συναπτικό κλάδεμα». Η διαδικασία απορρύθμισης του μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο.
Διαβάστε σχετικά: Οι αιτίες για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας
Η απώλεια συνάψεων στον προμετωπιαίο φλοιό αποτελεί ξεχωριστό χαρακτηριστικό της σχιζοφρένειας, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν αν ένα υπερδραστήριο γονίδιο C4 μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη σχιζοφρένειας, μέσω της απορρύθμισης του συναπτικού κλαδέματος από τα μικρογλοία.
Όταν τα μικρογλοία παρουσίασαν αυξορρύθμιση του συμπληρώματος C4 στον προμετωπιαίο φλοιό των ποντικιών, οι ερευνητές ανακάλυψαν αύξηση στο επίπεδο της μικρογλοιακής αφομοίωσης των συνάψεων, μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας μεταξύ των νευρώνων και μεταβολές στα χαρακτηριστικά των νευρωνικών μεμβρανών.
Η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις κοινωνικές γνωστικές λειτουργίες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συνέπειες που συχνά εκδηλώνονται πριν την ανάπτυξη της ψύχωσης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα νεαρά ποντίκια με υψηλά επίπεδα συμπληρώματος C4, μείωσαν τον χρόνο αναζήτησης των μητέρων τους σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου και ότι τα ενήλικα ποντίκια περνούσαν λιγότερο χρόνο επικοινωνώντας με νεόφερτα ποντίκια στο ίδιο κλουβί, σε σχέση με τα ποντίκια ελέγχου.
Αυτά τα ευρήματα συνδυαστικά δείχνουν ότι η γενετική συσχέτιση που βρέθηκε μεταξύ της αυξημένης δραστηριότητας του γονιδίου C4 και της σχιζοφρένειας, μπορεί να οφείλεται μερικώς στην ακατάλληλη αύξηση του συναπτικού κλαδέματος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Αυτό το κρίσιμο εύρημα ανάπτυξης μπορεί να παρέχει μια ευκαιρία να παρέμβουμε με στόχο την αλλαγή της αναπτυξιακής τροχιάς της σχιζοφρένειας, δηλώνουν οι ερευνητές.
Ενώ προς το παρόν υπάρχουν λίγα εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία μπορούν να παρεμποδίσουν το «σύστημα συμπληρώματος», πρόκειται για έναν τομέα εκτενούς φαρμακευτικής έρευνας και αυτά τα ευρήματα είναι πιθανό να ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον σε αυτή την προσέγγιση.
Μελέτη: Increased expression of schizophrenia-associated gene C4 leads to hypoconnectivity of prefrontal cortex and reduced social interaction
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr