Το πρόβλημα στις περισσότερες ερωτικές σχέσεις, πηγάζει από μία ασυμμετρία: κάποιος δίνει τα πάντα, για λίγα ή και καθόλου ανταλλάγματα και κάποιος άλλος μόνο παίρνει. Σε αυτές τις ασύμμετρες σχέσεις, κανένας από τους δύο συντρόφους δεν είναι υγιής: ο ένας έχει εθιστεί να δίνει και ο άλλος να παίρνει.
Ο Γκάντι είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να βρείτε τον εαυτό σας, είναι να τον χάσετε στην υπηρεσία των άλλων. Αυτός είναι ένας ευγενής στόχος, αλλά δεν πρέπει να συγχέουμε αυτή την ιδέα της προσφοράς, με τη λειτουργία των προσωπικών και συναισθηματικών σχέσων, όπου το να δίνουμε και να παίρνουμε, είναι μέρη του ίδιου κύκλου.
Μια αντιπροσωπευτική εικόνα είναι ο Ουροβόρος, ένα πλάσμα της μυθολογίας που τρώει την ίδια του την ουρά, συμβολίζοντας έτσι την αέναη προσπάθεια όπου δεν υπάρχει αρχή ή τέλος. Και παρ’ όλο που μπορεί να νιώθετε ωραία όταν λαμβάνετε κάτι όμορφο χωρίς να δίνετε κάτι σε αντάλλαγμα, θα πρέπει επίσης να μπορείτε και να παίρνετε χωρίς να χρειάζεται να το ζητήσετε. Το να δίνετε πολλά και να παίρνετε λίγα είναι κουραστικό.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι όλοι μας ισορροπούμε μεταξύ εκείνων των ανθρώπων που είναι συνηθισμένοι να δίνουν και εκείνων που περιμένουν να λάβουν. Η αρμονία βρίσκεται κάπου στη μέση, όπου μπορείτε να είστε ευτυχείς τόσο με το να δίνετε όσο και να παίρνετε. Δυστυχώς όμως, δεν το βλέπουμε πάντα έτσι και ειδικά στις ρομαντικές σχέσεις.
Η καρδιά επιθυμεί επίσης την αναγνώριση
Δεν θέλουμε δώρα, ζητάμε στιγμές… Δεν θέλουμε οι άλλοι να ανταποδώσουν τις ευχαριστίες μας ή να μας τιμήσουν με ένα “βραβείο” για την προσπάθεια που έχουμε κάνει για αυτούς. Ή για το χρόνο που έχουμε προσφέρει και για όλα τα όνειρα που τους έχουμε βοηθήσει να πραγματοποιήσουν, φροντίζοντάς τους και συμβάλλοντας στην ευτυχία τους.
Αυτό που η καρδιά θέλει να λάβει είναι σεβασμός, αναγνώριση και αμοιβαιότητα. Κανένα από αυτά δεν είναι ουσιαστικά απτό, εφόσον δεν πρόκειται για υλικό αγαθό, αλλά όλα έχουν τη δύναμη να αγγίζουν την ψυχή μας και να μας κάνουν να νιώθουμε ότι πραγματικά κάποιος μας αγαπάει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αισθανόμαστε αποστραγγισμένοι και αβοήθητοι, όταν δεν έχουμε κανένα από αυτά.
Το πρόβλημα στις περισσότερες ερωτικές σχέσεις, πηγάζει από αυτή την ασυμμετρία: κάποιος δίνει τα πάντα, για λίγα ή και καθόλου ανταλλάγματα. Σε αυτές τις ασύμμετρες σχέσεις, κανένας από τους δύο συντρόφους δεν είναι υγιής: ο ένας έχει εθιστεί να δίνει και ο άλλος να παίρνει.
Διαβάστε σχετικά: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των συντροφικών σχέσεων
Οι δυναμικές της σχέσης
Σε όλες τις σχέσεις μας, είτε είναι ρομαντικές, είτε οικογενειακές ή φιλικές, όλοι βρίσκονται σε κάποιο σημείο μεταξύ εκείνου που δίνει και εκείνου που παίρνει. Θα ήταν το ιδανικό, αν αναλαμβάναμε όλοι έναν πιο ισορροπημένο ρόλο και προσπαθούσαμε να επιτύχουμε μια σεβαστή αρμονία ανάμεσα σε αυτό που δίνουμε και σε αυτό που παίρνουμε, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε αλληλεπίδρασης.
Ας δούμε λεπτομερώς τους τύπους δυναμικής που τείνουν να παρατηρούνται:
- Δότες (Givers): Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ευτυχία σημαίνει να δίνουν τα πάντα στους άλλους, χωρίς να λαμβάνουν τίποτα σε αντάλλαγμα.
- Παραλήπτες (Takers): Εδώ βρίσκουμε το αντίθετο, δηλαδή ανθρώπους που έχουν συνηθίσει μόνο να παίρνουν.
- Ισορροπημένοι (Matchers): Αυτό που αναφέραμε νωρίτερα: εκείνοι που αναζητούν αρμονία και αμοιβαίο όφελος.
- Ψευδοδότες (False Givers): Είναι βέβαιο ότι έχετε συναντήσει ήδη ένα τουλάχιστον άτομο με αυτόν τον τύπο συμπεριφοράς. Αυτοί οι άνθρωποι κρύβονται πολύ καλά πίσω από τη μάσκα του δότη και μπορούν να εξαπατήσουν τον οποιονδήποτε. Παρουσιάζονται ως υπερβολικά γενναιόδωροι, αλλά η στρατηγική τους είναι ιδιαίτερα έντονη και εγωιστική: θα σας κάνουν μια χάρη και ύστερα όπως και ο Σάιλοκ, ο σαιξπηρικός χαρακτήρας από τον Έμπορο της Βενετίας, θα απαιτήσει σίγουρα ένα κομμάτι της καρδιάς σας για αντάλλαγμα.
Πρέπει να ξέρετε τι αξίζετε
Σαφέστατα, ο κόσμος μας είναι ένα πολύπλοκο και ποικίλο περιβάλλον, με ευτυχία και δυστυχία, όπου οι καλές και οι κακές προθέσεις, είναι απλά άλλο ένα κομμάτι της καθημερινότητας. Ωστόσο, δεν μπορείτε να αλλάξετε τον σύντροφο ή το μέλος της οικογένειάς σας που θέλει μόνο να λαμβάνει και όχι να δίνει.
Αν θέλετε να διατηρήσετε τις σχέσεις σας υγιείς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν επιρρίπτετε ευθύνες στον άλλον, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να νιώσετε περισσότερη δυστυχία. Ορισμένες σχέσεις δεν είναι βιώσιμες, ακόμα κι όταν υπάρχει αγάπη. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή ένας από τους δύο, δεν αγαπάει το άλλο με τον τρόπο που θέλει, περιμένει ή χρειάζεται. Δεν υπάρχει λόγος να κατηγορούμε όμως κανέναν.
Πρέπει απλώς να έχουμε κατά νου ότι πρώτα απ’ όλα, όλοι πρέπει να δημιουργήσουμε μια δίκαιη σχέση με τους εαυτούς μας και να φροντίσουμε για την αυτοεκτίμησή μας. Να θυμάστε ότι η αγάπη δεν είναι ένα παιχνίδι όπου κερδίζει μόνο ο ένας.
Η αληθινή αγάπη, η αγάπη που έρχεται από την ψυχή, εκφράζεται όταν δύο συνειδητοποιημένα άτομα, προσφέρουν ελεύθερα τους εαυτούς τους ο ένας στον άλλον και χτίζουν και επενδύουν στη σχέση με τον ίδιο τρόπο. Όποιος αγαπά πραγματικά, θέλει το άλλο άτομο να είναι ευτυχισμένο χωρίς να απαιτεί τη δική του ευτυχία ως αντάλλαγμα.
Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Κακουλάκη Κατερίνα
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*