thumb

Γιατί χρειάζεται να «τακτοποιούμε» όχι μόνο τον χώρο μας αλλά και τις σχέσεις μας;

- Σχέσεις
9 Ιουλίου 2019

Η τακτοποίηση πολλές φορές δεν αφορά μόνο τον προσωπικό μας χώρο αλλά και τις σχέσεις μας.


Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να καθαρίζεις το σπίτι σου. Αν αναρωτιέστε γιατί αυτό σας φέρνει χαρά είναι επειδή υπάρχει μια αίσθηση ηρεμίας και ελευθερίας σε ένα σπίτι χωρίς ακαταστασία. Σκεφτείτε το εξής: Έχετε κρατήσει όλα τα ζωάκια και ζωγραφιές από το νηπιαγωγείο που σας φύλαξε η μητέρα σας και τώρα πρέπει να αποφασίσετε τι θα τα κάνετε. Το ίδιο ίσως να ισχύει και για κάποιους φίλους, μέλη της οικογένειας και γνωστούς σας.

Η τακτοποίηση πολλές φορές δεν αφορά μόνο τον προσωπικό μας χώρο αλλά και τις σχέσεις μας. Σίγουρα, δεν μπορείτε να τις «επιδιορθώσετε», να τις «καθαρίσετε» ή να τις πετάξετε στον κάδο απορριμμάτων, αλλά μπορείτε να επιλέξετε αν θα επενδύσετε περισσότερο χρόνο σε αυτές. Η απλή αυτή σκέψη και μόνο μπορεί να σας αγχώνει, αλλά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το κάνετε.

banner1

Μπορούμε να «τακτοποιήσουμε» τις σχέσεις μας;

Ακούμε συνεχώς ότι οι τοξικοί άνθρωποι δεν μάς κάνουν καλό. Στην πραγματικότητα, μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ψυχική μας υγεία. Δεν πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε εκείνες τις σχέσεις που είναι επιβλαβείς για την ευημερία μας. Και όμως, πόσες φορές έχουμε γίνει «χίλια κομμάτια» για ανθρώπους που δεν θα έκαναν το ίδιο για εμάς; Έχουμε την εντύπωση ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτές τις σχέσεις άθικτες, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι αμοιβαίες.

Γιατί νιώθουμε έτσι;

Εξαρτάται… Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να αισθάνεστε ενοχές όταν σκέφτεστε να δώσετε τέλος σε κάποιες σχέσεις. Ίσως να κρύβετε κάποιο τραύμα από την παιδική σας ηλικία. Ίσως να μην θέλετε να γίνετε οι «κακοί» της υπόθεσης. Ή ίσως η ίδια η σκέψη να ξεκόψουμε με ένα τοξικό άτομο να μάς είναι εξίσου τοξική με τα σχόλια και τη συμπεριφορά τους.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε στον εαυτό μας την ακόλουθη ερώτηση:


Διαβάστε σχετικά: Κρίσιμοι παράγοντες για μια υγιή σχέση


Σας κάνει χαρούμενους αυτός ο άνθρωπος;

Η απάντηση μπορεί να είναι ναι ή όχι. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια λίστα ή να δείτε τη γνώμη έχει ο περίγυρός σας. Εάν στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που περνάτε μαζί, ο συγκεκριμένος άνθρωπος σας κάνει χαρούμενους, τότε έχετε μία καλή σχέση. Αλλά αν ψάχνετε συχνά δικαιολογίες για να μην τον δείτε, χαμογελάτε για να κρύψετε τον πόνο σας ή δεν απαντάτε στις κλήσεις του… τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Πολλοί από εμάς αισθάνονται ένοχοι εξαιτίας των τοξικών ανθρώπων. Υπάρχει μία ντροπή που συνεπάγεται τη διακοπή αυτών των σχέσεων, η οποία όμως δεν θα πρέπει να επιβαρύνει εσάς αλλά αυτούς. Χρησιμοποιούν την χειραγώγηση και εκβιαστικές συμπεριφορές για να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα σε περίπτωση που προσπαθήσετε να αποκοπείτε από αυτούς.

Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε όλους τους τύπους σχέσεων

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τοξικές σχέσεις αφορούν μόνο τους «σημαντικούς άλλους». Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Οι τοξικοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται τους πάντες, και μπορεί να είναι ακόμη και μέλη της οικογένειάς σας. Ένας γονέας, ένας φίλος, ένας σημαντικός άλλος, ακόμη και ένας συνεργάτης μπορεί να είναι τοξικοί για εσάς. Οι τοξικοί άνθρωποι ίσως να πάσχουν από μια ψυχική ασθένεια ή να είναι απλά ωμοί, αγενείς από τη φύση τους άνθρωποι. Όπως και να έχει, δεν χρειάζεται να παραμείνετε σε μία τέτοια σχέση.

Έχετε κάθε δικαίωμα να απελευθερωθείτε από τον μικρόκοσμο των τοξικών ανθρώπων και να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και χαρούμενη ζωή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσετε εάν κάποιοι άνθρωποι είναι τοξικοί για εσάς, αλλά η πιο σημαντική ερώτηση που χρειάζεται να κάνετε στον εαυτό σας είναι αν σας κάνει ευτυχισμένους. Ο χρόνος σας, η γνώμη σας και η ζωή σας έχουν σημασία. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άσχημα ζώντας στη σκιά ενός τοξικού ατόμου. Μπορείτε να τακτοποιήσετε τα πάντα στη ζωή σας – ειδικά τις σχέσεις σας. Μόλις το κάνετε αυτό, θα μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο τη ζωή σας.


Diam Gial

 

Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση: Διαμάντω Γιαλλελή
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια