psychologist-banner-2
banner2
thumb

Πώς αντιμετωπίζεται η λεκτική βία;

- Βία
31 Οκτωβρίου 2017

Οι λεκτικά βίαιοι άνθρωποι είναι θυμώδεις και σαρκαστικοί, πολλές φορές κυνικοί και ειρωνικοί. Συνηθίζουν να ασκούν εξουσία με λεκτική ακράτεια και συνεχή υποτίμηση των συνανθρώπων τους. Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε μία λεκτικά βίαιη συμπεριφορά;


Θα μπορούσα να συσχετίσω τις λέξεις με τις μέλισσες καθότι έχουν δυο κοινά χαρακτηριστικά: το μέλι και το κεντρί. Οι άνθρωποι που είναι λεκτικά βίαιοι καταφεύγουν συχνά σε δηκτικές, εκφοβιστικές αλλά και προσβλητικές εκφράσεις. Οι λεκτικά βίαιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις λέξεις σαν να είναι κεντρί με απώτερο στόχο να εξουδετερώσουν τα θύματα τους. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τα όσα νιώθουν ή όσα σκέφτονται με έναν υγιή τρόπο.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως η έλλειψη εμπιστοσύνης που μπορεί να νιώθουν για τον εαυτό τους αλλά και η ανασφάλεια τους, τους εμποδίζει να συνάψουν υγιείς δεσμούς. Οι λεκτικά βίαιοι άνθρωποι είναι θυμώδεις και σαρκαστικοί, πολλές φορές κυνικοί και ειρωνικοί. Συνηθίζουν να ασκούν εξουσία με λεκτική ακράτεια και συνεχή υποτίμηση των συνανθρώπων τους.

Ένας λεκτικά βίαιος άνθρωπος αισθάνεται την ανάγκη να κάνει τον άλλον να αισθανθεί τιποτένιος, ανίκανος, αδύναμος για να μπορεί να τον χειραγωγήσει. Στόχος του είναι να συγχύσει τους συνομηλιτές του χαλιναγωγόντας έτσι την όποια αντίδραση τους. Κατόπιν, τους δαιμονοποιεί για αυτό που κάνουν ή γι’ αυτό που είναι.


Διαβάστε σχετικά: Μορφές βίας και δομές αντιμετώπισής της


Πώς αντιδρά λοιπόν κανείς απέναντι σε μια λεκτικά βίαιη συμπεριφορά;

  • Στόχος της λεκτικά βίαιης συμπεριφοράς είναι να πλήξει την αυτοεκτίμηση σου. Φόρεσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και απότρεψε τον. Δείξε αδιαφορία απέναντι σε οποιοδήποτε προσβλητικό χαρακτηρισμό.

  • Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και σκέψου καλά πριν απαντήσεις οτιδήποτε.

  • Αναγνώρισε ποιες λέξεις που χρησιμοποιεί ο/η λεκτικά βίαιος/η στην συμπεριφορά του/της σε πληγώνουν και κάνε κάτι γι’ αυτό.

  • Παρέμεινε ήρεμος/η.

  • Απάντησε με επιχειρήματα και ξεμπρότιασε τον/την δείχνοντας του/της ότι αντιλήφθηκες την τάση που έχει να σε χειραγωγεί.

  • Μην αποδεχθείς την πρόσκληση του/της σε καυγά. Ο καυγάς θέλει δυο άτομα.

  • Αντέδρασε στις προκλήσεις του/της σαν καθρέφτης: Φαίνεσαι πολύ προβληματισμένος/η και θυμωμένος/η μάλλον έχεις ανάγκη από ξεκούραση.

  • Έχεις δικαίωμα να αποφεύγεις ή να αρνηθείς να κάνεις παρέα με ανθρώπους που καταφεύγουν σε λεκτική βία.

  • Έχεις δικαίωμα να καταγγέλλεις τέτοιες συμπεριφορές.

  • Χαμογέλασέ του/της. Το χαμόγελο έχει την δύναμη να εξουδετερώσει την ανάγκη του για να σε υποβαθμίσει.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Εάν δυσκολεύεσαι να χαρείς κάτι θετικό στη ζωή σου και δεν συνεργάζεσαι ήδη με κάποιο ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή, ξεκίνα σήμερα. Επικοινώνησε με έναν ψυχολόγο στον #ΜyPsychologist, τον έγκυρο Επαγγελματικό Οδηγό Ειδικών Ψυχικής Υγείας!

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

δεν ξέρω τι λένε οι ψυχολόγοι,αντιμετώπισα και εγώ,λεκτική βία,από το ίδιο το άτομο ,κλιμακούμενη τρεις φορές…την πρώτη,έδειξα χριστιανική ανοχή,τη δεύτερη,απάντησα ότι απαξιώνω να απαντώ σε τέτοιες ύβρεις, την τρίτη όμως,είπα αν υποστώ ξανά τέτοιες ύβρεις θα καταφύγω σε μήνυση…και ότι δεν θέλω ,να έχω καμμία απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο άτομο{αν λέγονται άτομα,και άνθρωποι αυτοί..} αυτό φαίνεται ,ότι λειτούργησε,και έπαψε να με ενοχλεί…ο θυμός όμως υπάρχει μέσα μου,όσο και αν πράγματι πιστεύω,ότι πράγματι είναι ανωτερότητα να μην πέφτεις στο επίπεδο το χαμηλό του άλλου,όσο και αν πράγματι πιστεύω,ότι αυτός η αυτή που εκτοξεύει ύβρεις ,αυτές επιστρέφουν σ αυτόν η αυτή,διότι αφορούν την εσωτερική πόρωση,και εσωτερική ακαθαρσία τους{ο ευγενής άνθρωπος,ποτέ δεν προσβάλλει και δεν κατακρίνει τους άλλους,εκτός και αν δεχτεί πυρά από τους άλλους} ,μου έχει μείνει ωστόσο απωθημένο,ότι δεν χρησιμοποίησα τους χαρακτηρισμούς που μου απηύθηνε για να του τους επιστρέψω,με επιχειρήματα ακλόνητα ααυτή τη φορά,και να του δείξω σαν σε καθρέφτη ,ότι όλα αυτά που εξακοντίζει στους άλλους,είναι “προσόντα και προτερήματα”που αφορούν μόνον τον ίδιο….

Ανώνυμος
5 χρόνια πριν

Αντιμετώπισα λεκτική βία,σε πρόσφατη σχέση μου.
Όταν έγινε για πρώτη φορά,έτρεμα και δεν ήξερα τι να κάνω,φοβήθηκα πολύ,δεν μου είχε ξαναμιλήσει έτσι άνθρωπος.
Την επόμενη μπήκα στο τρυπακι να απαντησω,και έγινε χειρότερο.
Η λύση είναι να φεύγεις μακριά από τέτοιους ανθρώπους,κι αυτό εκανα

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Ναι και χαμογελάμε στον βίαιο γονέα κι αυτός θα θαμπωθεί από το χαμόγελο και θα ηρεμήσει.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Ναι εν τω μεταξύ τα κλειδώνουμε σαν ζώα μέσα στα δωμάτιά τους και τα αφήνουμε να τρέμουν από τα φόβο τους εκεί
μέχρι να συνέλθει ο βίαιος γονέας.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

[quote=Ανώνυμος]Πολυ ωραία ολ αυτά.. Στην περιπτωση που είναι μαρτυρες τα παιδιά,τι γίνεται;Πως λειτουργουμε έτσι ώστε να διαφυλαξουμε την αξιοπρεπεια μας μπροστά τους;[/quote] τα απομακρύνουμε και τους εξηγούμε κατόπιν ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι σωστές.

Ανώνυμος
6 χρόνια πριν

Πολυ ωραία ολ αυτά.. Στην περιπτωση που είναι μαρτυρες τα παιδιά,τι γίνεται;Πως λειτουργουμε έτσι ώστε να διαφυλαξουμε την αξιοπρεπεια μας μπροστά τους;