PsychologyNow Team

10 ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία για τον Σίγκμουντ Φρόυντ

10 ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία για τον Σίγκμουντ Φρόυντ

PsychologyNow Team
ο Σίγκμουντ Φρόιντ με την κόρη του Άννα Φρόιντ

Ο Φρόυντ υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους στοχαστές στην ιστορία της Ψυχολογίας. Ενώ πολλές από τις ιδέες και τις θεωρίες του δεν είναι ευρέως αποδεκτές από τους σύγχρονους ψυχολόγους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Ψυχολογίας.


Ακολουθούν δέκα ενδιαφέροντα γεγονότα της ζωής του.

1. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα οκτώ αδέρφια του

Ο Φρόυντ γεννήθηκε με το ονοματεπώνυμο Σίγκσμουντ Σλόμο Φρόυντ στις 6 Μαΐου 1856. Ο πατέρας του, ο Γιάκομπ, ήταν ένας 40χρονος έμπορος μαλλιού, ο οποίος ήδη είχε δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του. Η μητέρα του Φρόυντ, η Αμαλία, ήταν 20 χρόνια νεότερη από τον άντρα της. Η πτώχευση της επιχείρησης του πατέρα του, ανάγκασε την οικογένεια Φρόυντ να μετακομίσει από το Φράιμπεργκ της Μοραβίας, στη Βιέννη.

Ο Φρόυντ είχε επτά βιολογικά αδέλφια1, ωστόσο συχνά περιέγραφε τον εαυτό του ως το αγαπημένο παιδί της μητέρας του, «ο ξανθόμαλλος Σίγκι».

Έχω διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι είναι τα αγαπημένα παιδιά ή έχουν την εύνοια των μητέρων τους, επιδεικνύουν στη ζωή τους μια ιδιόρρυθμη αυτάρκεια και μια ακλόνητη αισιοδοξία που συχνά επιφέρει πραγματική επιτυχία στους κατόχους τους, ανέφερε κάποτε ο Φρόυντ2.

2. Υπήρξε υποστηρικτής και χρήστης κοκαΐνης

Προτού ανακαλυφθούν οι επιβλαβείς επιδράσεις της, η κοκαΐνη χρησιμοποιείτο συχνά ως αναλγητικό και ευφορικό φάρμακο. Χρησιμοποιείτο ακόμη και σε κοινά είδη οικιακής κατανάλωσης, όπως σε αναψυκτικά και παστίλιες για το λαιμό.

Ο Φρόυντ ανέπτυξε ενδιαφέρον για τις πιθανές αντικαταθλιπτικές επιδράσεις της κοκαΐνης και αρχικά υποστήριζε τη χρήση της για διαφορετικούς σκοπούς3.

Αφότου έγιναν γνωστές οι εθιστικές και επιβλαβείς παρενέργειες της κοκαΐνης, η ιατρική φήμη του Φρόυντ υπέστη πλήγμα που δεν τον επηρέασε στη συνέχεια.


Διαβάστε σχετικά: Εξερευνήστε το σπίτι του Σίγκμουντ Φρόυντ στο Λονδίνο σε 3D


3. Υπήρξε ο ιδρυτής της Ψυχανάλυσης

Δεν είναι συχνό φαινόμενο, μια ολόκληρη σχολή σκέψης να αποδίδεται σε ένα μόνο άτομο. Στην περίπτωση του Φρόυντ, οι θεωρίες του χρησίμευσαν ως βάση για τη δημιουργία μιας σχολής Ψυχολογίας, η οποία σύντομα θα παρουσίαζε άνοδο, καταλήγοντας να γίνει κυρίαρχη δύναμη, κατά τα πρώτα χρόνια της επιστήμης του νου και της συμπεριφοράς.

Η έκδοση του βιβλίου του Η ερμηνεία των ονείρων (1899) καθιέρωσε το βασικό θεμέλιο για τις θεωρίες και τις ιδέες που διαμόρφωσαν την ψυχανάλυση.

Από το 1902 και έπειτα, ο Φρόυντ φιλοξενούσε εβδομαδιαίες συζητήσεις στο σπίτι του στη Βιέννη. Αυτές οι άτυπες συναντήσεις οδήγησαν στην δημιουργία της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας της Βιέννης.

4. Έγινε γιατρός για να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε

Όταν ο Φρόυντ ήταν σε ηλικία 26 ετών, ερωτεύτηκε τρελά μια 21χρονη γυναίκα, την Μάρθα Μπερνές, με την οποία αρραβωνιάστηκε δύο μήνες αργότερα. Ήταν ένας φτωχός μαθητής ο οποίος ζούσε ακόμα με τους γονείς του, ενώ το επιστημονικό εργαστήριο του, δεν απέδιδε αρκετά για να συντηρήσει μια οικογένεια. Γλυκιά μου κοπέλα, με πονάει να πιστεύω ότι είμαι τόσο ανίσχυρος για να αποδείξω την αγάπη μου για σένα, γράφει ο Φρόυντ στη Μάρθα4.

Έξι μήνες μετά τη γνωριμία τους, ο Φρόυντ εγκαταλείπει την επιστημονική καριέρα του για να γίνει γιατρός. Πέρασε τρία χρόνια πρακτικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης ενώ σπάνια κατάφερνε να δει την αρραβωνιαστικά του η οποία είχε μετακομίσει στη Γερμανία. Μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής, ο Φρόυντ και η Μπερνές παντρεύονται στις 14 Σεπτεμβρίου 1886. Το ζευγάρι απέκτησε έξι παιδιά.

Οι ιστορικοί εικάζουν ότι ο Φρόυντ, αργότερα, έκανε σχέση με την κουνιάδα του, την Μίνα Μπερνς.

5. Ανέπτυξε τη χρήση της ψυχοθεραπείας

Ενώ οι θεωρίες του Φρόυντ συχνά επικρίνονται ή ευθέως απορρίπτονται από τους σημερινούς ψυχοθεραπευτές, πολλοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σε κάποιο βαθμό τις μεθόδους του διάσημου ψυχαναλυτή.

Η ψυχοθεραπεία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ψυχαναλυτική θεραπεία και έχει γίνει σημαντικό μέρος πολλών διαφορετικών θεραπευτικών τεχνικών. Χρησιμοποιώντας την θεραπεία ομιλίας, ο θεραπευτής αναζητά μοτίβα ή σημαντικά συμβάντα που μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στις τρέχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος.

Οι ψυχαναλυτές πιστεύουν ότι τα γεγονότα της παιδικής ηλικίας και τα ασυνείδητα συναισθήματα, οι σκέψεις και τα κίνητρα παίζουν ρόλο στις ψυχικές ασθένειες και τις δυσπροσάρμοστες συμπεριφορές.

6. Η κόρη του Φρόυντ, η Άννα, υπήρξε, επίσης, διάσημη και σημαντική ψυχολόγος

Η Άννα Φρόυντ ξεκίνησε την καριέρα της επηρεασμένη από τις θεωρίες του πατέρα της. Ωστόσο, δεν έζησε απλώς στη σκιά του πατέρα της, καθώς συνέβαλε σημαντικά στην επιστήμη της Ψυχολογίας. Ίδρυσε την παιδική ψυχανάλυση και συνόψισε τους αμυντικούς μηχανισμούς του εγώ στο βιβλίο της Το εγώ και οι μηχανισμοί άμυνας (1936).

7. Πιθανώς να μην είπε ποτέ τη φράση «Μερικές φορές ένα πούρο, είναι απλώς ένα πούρο»

Ενώ το διάσημο γνωμικό επαναλαμβάνεται συχνά και αποδίδεται στον Φρόυντ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όντως είχε πει αυτή τη φράση. Ο Φρόυντ ήταν ένας ισόβιος καπνιστής πούρων, καθώς κάπνιζε έως και 20 πούρα την ημέρα, σύμφωνα με τον βιογράφο του, Έρνεστ Τζόουνς.

Η ιστορία αναφέρει, ότι κάποιος ρώτησε, κάποτε, τον Φρόυντ τι συμβόλιζε το πούρο που τόσο συχνά κάπνιζε. Η απάντηση είχε σκοπό να υποδηλώσει ότι ακόμη και ο διάσημος ψυχαναλυτής πίστευε ότι δεν είχαν όλα, ένα υποκείμενο, συμβολικό νόημα. Στην πραγματικότητα, το απόσπασμα είναι πιθανότατα η εφεύρεση ενός δημοσιογράφου η οποία αργότερα αναγνωρίστηκε εσφαλμένα ως ένα ρητό του Φρόυντ5.


Διαβάστε σχετικά: Η προσωπικότητα του ατόμου σύμφωνα με τον Freud


8. Επισκέφτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο μία φορά στη ζωή του

Το 1909, ο Αμερικανός ψυχολόγος G. Stanley Hall κάλεσε τον Φρόυντ να μιλήσει για την ψυχανάλυση στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ. Ενώ αρχικά απέρριψε την προσφορά του, ο Φρόυντ πείστηκε τελικά από την επιμονή του Hall. Ο Φρόυντ ταξίδεψε στην Αμερική με τους συναδέλφους του Carl Jung και Sandor Ferenczi.

Μετά από τη συνάντηση τους με τους A.A. Ο Brill και ο Ernest Jones, η ομάδα πέρασε αρκετές μέρες βλέποντας τα αξιοθέατα της Νέας Υόρκης προτού ταξιδέψει στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ, όπου ο Φρόυντ έδωσε μια σειρά από πέντε διαλέξεις για την ιστορία και την άνοδο της ψυχανάλυσης.

Καθώς ανέβαινα στην εξέδρα, περιγράφει ο Φρόυντ, έμοιαζε με την πραγματοποίηση κάποιας απίστευτης ονειροπόλησης: η ψυχανάλυση δεν ήταν πλέον προϊόν αυταπάτης - είχε γίνει ένα πολύτιμο μέρος της πραγματικότητας6.

9. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βιέννη εξαιτίας των Ναζί

Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Αυστρία, πολλά από τα βιβλία του Φρόυντ κάηκαν μαζί με άλλων διάσημων στοχαστών.

Τι πρόοδο κάναμε, είπε ο Φρόυντ σε έναν φίλο του. Στον Μεσαίωνα θα με έκαιγαν - σήμερα είναι ικανοποιημένοι απλά με το κάψιμο των βιβλίων μου.

Ο Φρόυντ και η κόρη του Άννα ανακρίθηκαν και οι δύο από τη Γκεστάπο, προτού η Ελληνίδα φίλη του, Μαρία Βοναπάρτη, μπόρεσε να εξασφαλίσει το πέρασμα τους στην Αγγλία. Η Βοναπάρτη προσπάθησε επίσης να σώσει τις τέσσερις νεότερες αδελφές του Φρόυντ, ωστόσο δεν τα κατάφερε, αφού και οι τέσσερις γυναίκες πέθαναν αργότερα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

10. Υπεβλήθη σε περισσότερες από 30 χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του στόματος

Ο Φρόυντ υπήρξε ένας βαρύς καπνιστής πούρων σε όλη του τη ζωή. Το 1939, αφότου ο καρκίνος του είχε κριθεί μη χειρουργήσιμος, ο Φρόυντ ζήτησε από τον γιατρό του να τον βοηθήσει να αυτοκτονήσει. Ο γιατρός, του χορήγησε τρεις ξεχωριστές δόσεις μορφίνης και ο Φρόυντ πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 19397.


Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Holocaust Education & Archive Research Team. Sigmund Freud and the Holocaust.
  2. Grubin D. Young Dr. Freud. Public Broadcasting Service. Published 2002.
  3. Cocaine: How ‘miracle drug’ nearly destroyed Sigmund Freud, William Halsted. Public Broadcasting Service. Published October 17, 2011.
  4. Lothane HZ. Freud and Minna: Facts and fictions. Journal of the American Psychoanalytic Association. 2016;64(6):1237-1254. doi:10.1177/0003065116680568
  5. Quote Investigator. Sometimes a cigar is just a cigar. Published August 12, 2011.
  6. Freud S. The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud. (Strachey J, Freud A, eds.) 24 vols. London: 1953-1964.
  7. Freud S. The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud. (Strachey J, Freud A, eds.) 24 vols. London: 1953-1964.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...