PsychologyNow Team

Το κίνητρο για εργασία υπονομεύεται από την ανισότητα ευκαιριών

Το κίνητρο για εργασία υπονομεύεται από την ανισότητα ευκαιριών

PsychologyNow Team
άνδρας του οποίου το κίνητρο για εργασία υπονομεύεται από την ανισότητα ευκαιριών
Image credit: Marc Mueller / pexels.com

Η άνιση αμοιβή μειώνει το κίνητρο των ανθρώπων να εργαστούν, ακόμη και εκείνων που επωφελούνται από αθέμιτα πλεονεκτήματα. 


Οι ψυχολόγοι βρήκαν ότι οι μεγάλες ανισότητες στις αμοιβές που προσφέρονται για την ίδια εργασία, μειώνουν την ευτυχία των ανθρώπων, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την προθυμία τους να εργαστούν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.

Οι ψυχολόγοι δηλώνουν: Σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζονται οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ανισότητας ευκαιριών και πώς η τελευταία μπορεί να βλάψει την παραγωγικότητα και την ευημερία όλων των εμπλεκομένων μελών.

Τα ευρήματά μας μπορεί να αποσαφηνίσουν πώς οι ψυχολογικοί μηχανισμοί, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα διαρθρωτικά εμπόδια, μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερη ανεργία και χαμηλότερα ποσοστά αιτήσεων στο πανεπιστήμιο, για τα άτομα από μη προνομιούχα υπόβαθρα. Είναι πιο δύσκολο να παρακινήσετε τον εαυτό σας να εργαστεί σκληρά, αν γνωρίζετε ότι οι άλλοι θα αμειφθούν πιο γενναιόδωρα για την ίδια προσπάθεια.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 810 συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μία απλή εργασία με χρηματική ανταμοιβή. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά σενάρια κατά τη διεξαγωγή τριών πειραμάτων, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι οι άλλοι άνθρωποι πληρώνονταν για την ίδια εργασία είτε περισσότερο ή λιγότερο απ' ό,τι εκείνοι, με ποικίλους βαθμούς ανισότητας. Τους δόθηκε η δυνατότητα να αρνηθούν να επιδοθούν σε μια εργασία που τους είχε ανατεθεί, ενώ σε κάποιες από τις δοκιμές ρωτήθηκαν επίσης για το πώς αισθάνονταν.


Διαβάστε σχετικά: Restart: Αλλαγή και έναρξη νέας σταδιοδρομίας στη μέση ενήλικη ζωή


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες άκουγαν πως υπήρχαν μεγάλες διαφορές στις αμοιβές μεταξύ αυτών και των υπολοίπων, ήταν λιγότερο πρόθυμοι να εργαστούν, συμπεριλαμβανομένων και των συμμετεχόντων στους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι άλλοι πληρώνονταν πολύ λιγότερο απ' ό, τι οι ίδιοι.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι επιδεικνύουν χαμηλότερο κίνητρο να εργαστούν εάν πληρώνονται λιγότερο από τους άλλους, αλλά και όταν αντιλαμβάνονται ότι ολόκληρο το σύστημα είναι άδικο.

Οι ερευνητές αναφέρουν: Οι άνθρωποι που είναι πληρώνονται λιγότερο για την ίδια εργασία μπορεί να αντιμετωπίσουν διπλάσια μείωση κινήτρων και ευημερίας, πρώτον λόγω της χαμηλότερης θέσης τους και δεύτερον λόγω της αντίδρασής τους στην άδικη κατανομή των ευκαιριών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μεγάλη ανισότητα στις αμοιβές προκαλεί μεγαλύτερη δυσφορία, η οποία με τη σειρά της συσχετίζεται με χαμηλότερη προθυμία για εργασία. Οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αρνηθούν να εργαστούν στο πλαίσιο ενός άδικου σεναρίου, ακόμη και αν θα μπορούσαν να ωφεληθούν, και παρά το γεγονός ότι η άρνησή τους ήταν μια ιδιωτική απόφαση χωρίς αντίκτυπο στις αμοιβές των άλλων.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία προκαλούνται από αυθαίρετες ανισότητες, μπορεί εν μέρει να εξηγήσουν γιατί οι μειονεκτούντες άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βιώσουν άγχος και κατάθλιψη.

Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν: Αυτή η μελέτη τεκμηριώνει ένα ακόμη παράδειγμα μιας «παγίδας φτώχειας»: όταν βάλουμε τυχαία ένα άτομο σε μειονεκτική θέση, μειώνεται το κίνητρο του να εργαστεί, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάστασή του.

Στο πείραμά μας, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν ότι η θέση τους δόθηκε τυχαία. Στον «πραγματικό κόσμο», ωστόσο, οι άνθρωποι πολλές φορές υποθέτουν ότι η καλή τους τύχη δικαιολογείται από το ταλέντο και την προσπάθειά τους και ως εκ τούτου η ανισότητα μπορεί να μην έχει αρνητική επίδραση στα κίνητρα και την ευημερία των προνομιούχων ατόμων σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο ελπίζουμε να απαντήσουμε στο μέλλον. 


Kat Kakou
Έρευνα: The motivational cost of inequality: Opportunity gaps reduce the willingness to work

Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...