PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: Μπορεί ο διαλογισμός να μας κάνει πιο ευτυχισμένους εδώ και τώρα;

Βιβλιοπροτάσεις: Μπορεί ο διαλογισμός να μας κάνει πιο ευτυχισμένους εδώ και τώρα;

PsychologyNow Team

Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, το μυαλό μας είναι το σημαντικότερο εργαλείο μας. Και με τον διαλογισμό πετυχαίνουμε ακριβώς αυτό: πώς να γίνουμε οι κύριοι της σκέψης μας.


BiblioDialogismosEytixism eΤο βιβλίο 10% πιο ευτυχισμένος περιγράφει την πνευματική αναζήτηση του συγγραφέα Dan Harris. Φαινομενικά η ζωή του έμοιαζε πλήρης. Τα είχε όλα: ζηλευτή καριέρα, αναγνωρισιμότητα, χρήματα. Μέχρι που μια μέρα, ο κόσμος του κλονίστηκε: Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής, έπαθε κρίση πανικού μπροστά σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό σήμανε το καμπανάκι της αναζήτησης και της αλλαγής. Αν και εκ φύσεως δύσπιστος, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Οι συναντήσεις του με τον Έκχαρτ Τόλε, τον Ντίπακ Τσόπρα, έναν δημοφιλή πάστορα, σημαντικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον ψυχαναλυτή του τον οδήγησαν σε ένα απροσδόκητο εσωτερικό μονοπάτι. Τελικά, ο Harris διαπίστωσε ότι η πηγή των δεινών του δεν ήταν άλλη από εκείνο που θεωρούσε το μεγαλύτερο προτέρημά του: την ασταμάτητη, αχόρταγη φωνή στο κεφάλι του. Η ίδια φωνή που τον είχε εκτοξεύσει στην κορυφή ενός άκρως ανταγωνιστικού επαγγέλματος, ήταν αυτή που τον πρόδωσε και έθεσε την καριέρα του σε κίνδυνο.

Η συναρπαστική αναζήτηση του Harris καταλήγει στην υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού τρόπου να ελέγξει την εσωτερική φωνή του: του διαλογισμού. Μία μέθοδος που σύμφωνα με όλες τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες μπορεί να μας βοηθήσει από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες έως την αλλαγή αντίληψης για όσα έχουν πραγματικά σημασία.

Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Dan Harris, 10% πιο ευτυχισμένος:

Αποφάσισα να διαλογίζομαι κάθε μέρα. Άρχισα να ξυπνάω λίγο νωρίτερα το πρωί και επί δέκα λεπτά καθόμουν στο πάτωμα του σαλονιού με την πλάτη μου στον καναπέ. Όταν ταξίδευα, διαλογιζόμουν στο πάτωμα στο δωμάτιο του ξενοδοχείο.

Πολύ σύντομα οι προσπάθειες που έκανα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς στην καθημερινότητά μου. Χρησιμοποιούσα την αναπνοή μου για να επανέρχομαι στην παρούσα στιγμή – στην ουρά στο αεροδρόμιο, περιμένοντας το ασανσέρ, οπουδήποτε. Αντλούσα ιδιαίτερη ικανοποίηση από την άσκηση αυτή. Η ζωή έμοιαζε σαν να μπαίνω σ’ ένα οικείο δωμάτιο όπου έχουν αλλάξει θέση στα έπιπλα. Και ήμουν πολύ καλύτερος στο να συγχωρώ τον εαυτό μου στον πραγματικό κόσμο παρά ενώ διαλογιζόμουν. Κάθε στιγμή ήταν αφορμή για μια δεύτερη ευκαιρία, για άπειρες δεύτερες ευκαιρίες.

Ο διαλογισμός μετασχημάτιζε ριζικά τη σχέση μου με την ανία, την οποία προσπαθούσα να αποφύγω όλη μου τη ζωή. Το μόνο που μου είχε πει ο σύμβουλός μου στο κολέγιο, ο Τζέιμς Μπόιλαν, ένας ελάσσων συγγραφέας (ο οποίος στη συνέχεια έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου, άλλαξε τ’ όνομά του σε Τζένι, έγραψε βιβλίο που έγινε μπεστ σέλερ και εμφανίστηκε στην Όπρα), ήταν να μην πηγαίνω πουθενά χωρίς να έχω μαζί μου κάτι να διαβάσω. Ακολουθούσα με ευλάβεια τη συμβουλή του κι ήμουν προετοιμασμένος, ώστε κάθε ελεύθερο λεπτό να γεμίζει με περισπασμούς. Κοίταζα το BlackBerry μου στα φανάρια, κουβαλούσα ένα σωρό έγγραφα για να διαβάσω όσο περίμενα τον γιατρό στην αίθουσα αναμονής, έβλεπα βίντεο στο iPhone όταν έπαιρνα ταξί.

Τώρα πλέον άρχιζα να βλέπω τις ενδιάμεσες στιγμές της ζωής –στο φανάρι, περιμένοντας το συνεργείο να στήσει για μια συνέντευξη– ως ευκαιρία να συγκεντρωθώ στην αναπνοή μου ή απλώς να συντονιστώ με τον χώρο γύρω μου. Από τη στιγμή που άρχισα να παίζω αυτό το παιχνίδι συνειδητοποίησα πόσο πολύ υπνοβατούσα και πόσο δυνατά με έσπρωχνε, προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, το μυαλό μου. Τις περισσότερες φορές έβλεπα τον κόσμο μέσα από ένα παραπέτασμα ανακόλουθων σκέψεων, το οποίο λειτουργούσε ως ανάχωμα ανάμεσα σ’ εμένα και στην πραγματικότητα. Η «λαχτάρα να είσαι διαφορετικός, να βρίσκεσαι αλλού», όπως το θέτει ένας βουδιστής συγγραφέας, διαπερνούσε όλη μου τη ζωή.

[…]

Υπό την επιρροή του εγώ βιώνεις μια διαρκή κρίση ανεπάρκειας. Ποτέ δεν νιώθεις χορτάτος, ικανοποιημένος, πάντα θέλεις περισσότερα, σαν μωρό που υποφέρει από κολικούς. Ο διαλογισμός είναι το αντίδοτο. Δεν θα τακτοποιήσει τα πάντα στη ζωή σου, δεν θα ψηλώσεις, ούτε (το πιθανότερο) θα ανακαλύψεις την ευδαιμονία σ’ ένα παγκάκι. Όμως μπορεί να σου προσφέρει 10% περισσότερη χαρά – ή και πολύ παραπάνω.

Περισσότερα για το βιβλίο του Dan Harris 10% πιο ευτυχισμένος από τις εκδόσεις Key Books εδώ.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...