PsychologyNow Team

Βιβλιοπροτάσεις: 12 Κανόνες για τη ζωή: Ένα αντίδοτο για το χάος

Βιβλιοπροτάσεις: 12 Κανόνες για τη ζωή: Ένα αντίδοτο για το χάος

PsychologyNow Team

Σε αυτό το βιβλίο, που θεωρείται πλέον σταθμός για την προσωπική ανάπτυξη, παρουσιάζει 12 θεμελιώδεις και πρακτικούς κανόνες για το πως να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη νόημα – από το να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη πριν κατακρίνουμε τον οποιονδήποτε, έως το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτό που ήμασταν χθες, και όχι με αυτό που είναι κάποιος άλλος σήμερα.


12KanonesZwh eΗ ευτυχία είναι ένας μάταιος στόχος, πρεσβεύει ο Peterson και μας προτρέπει στη θέση της να αναζητήσουμε νόημα, όχι για χάρη του νοήματος, αλλά ως αντίσταση ενάντια στον πόνο που είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή μας.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος κλινικός ψυχολόγος Jordan B. Peterson έχει επηρεάσει τον σύγχρονο τρόπο κατανόησης της προσωπικότητας και έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους διανοούμενους της εποχής μας. Οι διαλέξεις του πραγματεύονται από τις ερωτικές σχέσεις και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών έως τη μυθολογία και τη Βίβλο, και τις έχουν παρακολουθήσει δεκάδες εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. Σε μια εποχή με πρωτόγνωρες αλλαγές και τεράστια πολιτική και κοινωνική πόλωση, το ειλικρινές και αναζωογονητικό μήνυμά του για την αξία της ατομικής ευθύνης και τη σοφία του αρχαίου κόσμου έχει βρει παγκόσμια απήχηση.

Αντλώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις συνεδρίες του και την προσωπική ζωή του, τη μοντέρνα ψυχολογία και τη φιλοσοφία, και μαθήματα από τους αρχαιότερους μύθους της ανθρωπότητας, οι 12 Κανόνες για τη ζωή προσφέρουν ένα σωτήριο αντίδοτο για το χάος της ζωής μας: αιώνιες αλήθειες που βρίσκουν εφαρμογή στα σύγχρονα προβλήματά μας.

Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Jordan Peterson, 12 Κανόνες για τη ζωή:

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΕAΥΤΟ ΣΟΥ ΜΕ AΥΤΟΝ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ AΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ AΛΛΟΣ ΣΗΜΕΡA

Θα σου δώσω ένα στοιχείο. Το μέλλον είναι σαν το παρελθόν. Έχουν όμως μια σημαντική διαφορά. Το παρελθόν είναι δεδομένο, όμως το μέλλον μπορεί να βελτιωθεί. Θα μπορούσε να βελτιωθεί, σε έναν συγκεκριμένο βαθμό, τον βαθμό που ίσως μπορείς να πετύχεις μέσα σε μια μέρα, με ελάχιστη προσπάθεια. Το παρόν είναι αιωνίως ελαττωματικό. Αλλά το από πού ξεκινάς ίσως να μην έχει τόση σημασία όσο η κατεύθυνση στην οποία πηγαίνεις. Ίσως πάντα η χαρά βρίσκεται στο ταξίδι προς τα επάνω και όχι στην παροδική αίσθηση ικανοποίησης που σε περιμένει στην επόμενη κορυφή. Μεγάλο μέρος της ευτυχίας είναι η ελπίδα, όσο βαθύς και να είναι αυτός ο κάτω κόσμος στον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η ελπίδα.

[…]

Μπορεί να αναρωτηθείς: «Τι θα μπορούσα να πω σε κάποιον άλλο –κάποιον φίλο, τον αδερφό μου, το αφεντικό μου, τον βοηθό μου– που θα μπορούσε να φτιάξει τα πράγματα μεταξύ μας αύριο; Ποιο μέρος του χάους θα μπορούσα να εξαλείψω στο σπίτι, στο γραφείο, στην κουζίνα μου απόψε, έτσι ώστε η σκηνή να είναι έτοιμη για να διαδραματιστεί μια καλύτερη ιστορία; Ποια φίδια μπορώ να εξορίσω από την ντουλάπα και το μυαλό μου;» Πεντακόσιες μικρές αποφάσεις, πεντακόσιες μικρές πράξεις απαρτίζουν την ημέρα σου, σήμερα και κάθε μέρα. Θα μπορούσες να στοχεύσεις σε μία ή δύο από αυτές για να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα; Καλύτερο σύμφωνα με τη δική σου γνώμη, με τα δικά σου πρότυπα; Θα μπορούσες να συγκρίνεις το δικό σου συγκεκριμένο προσωπικό αύριο με το δικό σου συγκεκριμένο προσωπικό χθες; Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την κρίση σου και να αναρωτηθείς ποιο θα ήταν αυτό το καλύτερο αύριο;

[…]

Ξεκίνα από μικρούς στόχους. Δεν θέλεις να επωμιστείς πολύ μεγάλο βάρος από την αρχή, δεδομένων των περιορισμένων σου ταλέντων, της τάσης σου να απατάς, του βάρους της μνησικακίας και της ικανότητάς σου να αποφεύγεις τις ευθύνες. Έτσι, μπορείς να θέσεις τον παρακάτω στόχο: μέχρι το τέλος της ημέρας, θέλω η ζωή μου να είναι λίγο καλύτερη από ό,τι ήταν το πρωί. Στη συνέχεια, αναρωτήσου: «Τι θα μπορούσα να κάνω, τι θα έκανα, που θα μπορούσε να το πετύχει αυτό και ποιο μικρό αντάλλαγμα θα ήθελα ως επιβράβευση;» Στη συνέχεια κάνε αυτό που αποφάσισες να κάνεις, ακόμη και αν δεν το κάνεις καλά. Μετά δώσε στον εαυτό σου τον ρημαδο-καφέ, θριαμβευτικά. Ίσως να αισθάνεσαι λίγο χαζός όταν το κάνεις αυτό, αλλά να το κάνεις έτσι και αλλιώς. Και να κάνεις το ίδιο πράγμα αύριο και την επόμενη μέρα, και τη μεθεπόμενη. Έτσι, καθημερινά, το επίπεδο αναφοράς για τις συγκρίσεις σου ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα και αυτό είναι μαγικό. Είναι σαν τους τόκους. Αν το κάνεις επί τρία χρόνια, μετά, η ζωή σου θα είναι εντελώς διαφορετική. Τώρα μπορείς να στοχεύσεις σε κάτι ανώτερο. Τώρα μπορείς να κοιτάξεις τα αστέρια και να κάνεις μια ευχή. Τώρα φεύγουν τα εμπόδια από τα μάτια σου και μαθαίνεις να βλέπεις. Και αυτό στο οποίο στοχεύεις καθορίζει αυτό που βλέπεις. Αυτό αξίζει να το επαναλάβεις. Αυτό στο οποίο στοχεύεις καθορίζει αυτό που βλέπεις.

Περισσότερα για το βιβλίο του Jordan Peterson, 12 Κανόνες για τη ζωή από τις εκδόσεις Key Books εδώ.

Το δεύτερο βιβλίο του Jordan Peterson με τίτλο Beyond Order θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά 15 Νοεμβρίου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...