PsychologyNow Team

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - Αφιέρωμα: 23 βιβλία Ψυχολογίας που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου - Αφιέρωμα: 23 βιβλία Ψυχολογίας που θα αλλάξουν τη ζωή σας

PsychologyNow Team
ζευγάρι διαβάζει βιβλία μπροστά από μια βιβλιοθήκη
Image credit: cottonbro / pexels.com

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2021 - Αφιέρωμα σε βιβλία Ψυχολογίας! Σας προτείνουμε βιβλία που θα σας βοηθήσουν να βρείτε διεξόδους στις δυσκολίες σας και να σχεδιάσετε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε!


Σύμβολα του Εαυτού - Εικόνες της Ζωής

ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ, ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ.

PagkosmiaHmeraBibliou APARSISΑυτό το βιβλίο είναι στη πραγματικότητα ένα πανδοχείο εικόνων. Ένας φιλόξενος τόπος φιγούρων, που συναντάμε στα παιχνίδια, τα όνειρα, τις αφηρημάδες και τα συμπτώματα μας. Στα σημεία δηλαδή που είναι πιθανότερο να αναρωτηθούμε, για το μυστήριο πράγμα που συνηθίζουμε να λέμε εαυτό.

Το να γνωρίσεις τον εαυτό σου είναι μια χειρονομία αρχαία όσο και παιδιάστικη. Σπουδαία και απλοϊκή, σοβαρή και ανέμελη. Συμβαίνει από τότε που υπάρχουν χέρια και συμβαίνει ξανά και ξανά όταν έκπληκτο ένα βρέφος δείχνει την ανακάλυψη του. Τα χέρια δείχνουν όλα αυτά που θεωρούμε χρήσιμα και χρήσιμα γίνονται τα πράγματα μόνο όταν συνδέονται. Ίσως να μην έχει και μεγάλη διαφορά ένα παιδί που δείχνει με έκπληξη, από έναν ενήλικο που με έκπληξη βρίσκει καινούριο νόημα σε αυτά που ήδη ξέρει.

Εφόσον είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει τηλεπάθεια αναγκαζόμαστε να αποδεχτούμε τον «ενδιάμεσο χώρο» ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και στα μέρη του ίδιου του εαυτού. Η ύπαρξη του παιχνιδιού και ο χορός των πιθανοτήτων που προκύπτει από αυτό είναι ο μόνος τρόπος να γίνει κατανοητός ο ένας από τον άλλο και εμείς από τον ίδιο μας τον εαυτό... Μέσα από μια αναθεωρημένη ματιά στην αυτογνωσία ως κάτι που συμβαίνει, κυρίως, κοιτώντας έξω από εμάς, τα πολλά παραδείγματα παιχνιδιού και έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης των συμβόλων που συναντάμε στις 52 κάρτες, σας προσκαλούμε να μπείτε στο χώρο του παιχνιδιού της αυτογνωσίας, που είναι τόσο αχανής, όσο και η φαντασία.

Εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ

www.aparsis.gr


Alice Miller - Για το καλό σου (Αρχή πάντων διαπαιδαγώγηση)

PagkosmiaHmeraBibliou ROES

Από τις εκδόσεις Ροές, και στη σειρά «Ψυχολογία – Ψυχανάλυση», κυκλοφορεί το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της διεθνούς φήμης παιδοψυχολόγου Alice Miller (1923-2010) με τίτλο Για το καλό σου ή Αρχή πάντων διαπαιδαγώγηση.

«Για το καλό σου!» Ποιο παιδί δεν το ’χει ακούσει, ποιος γονιός δεν το ’χει πει. Πόσο αθώα, όμως, είναι τούτη η φράση; Γιατί είναι λογικό να περιμένουμε από ένα παιδί να δέχεται αδιαμαρτύρητα και να εκλαμβάνει μάλιστα ως ευεργεσία τη σωματική ή ψυχική βία που υφίσταται από τους γονείς του, τη στιγμή που από έναν ενήλικα ουδέποτε θα απαιτούσαμε κάτι τόσο παράλογο; Και τι συμβαίνει αργότερα, όταν εκείνο το «καλό παιδί» που καταπίεζε για χρόνια εντός του τα απαγορευμένα συναισθήματά του (θυμό, μίσος, οργή) γίνεται ενήλικας;

Στο βιβλίο αυτό, η Alice Miller εκθέτει τις παιδαγωγικές μεθόδους των τελευταίων αιώνων και, εν συνεχεία, καταπιάνεται με την παιδική ηλικία της τοξικομανούς Κριστιάνε Φ., του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ, του δολοφόνου παιδιών Γιούργκεν Μπαρτς αλλά και ορισμένων καλλιτεχνών (Σύλβια Πλαθ, Πάουλ Κλέε, Πέτερ Χάντκε, Φρήντριχ Ντύρρενματτ κ.ά.), φανερώνοντάς μας τι ακριβώς κρύβεται κάτω από τον αγαθό μανδύα του όρου «διαπαιδαγώγηση» και, συγχρόνως, καταδεικνύοντας πως ό,τι ενσταλάζεται στο παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Απευθυνόμενη όχι μόνο σε γονείς, αλλά, κυρίως, στο παιδί που κάθε ενήλικας κρύβει εντός του, μας δείχνει πως το κλειδί εξόδου από τον φαύλο κύκλο της «διαπαιδαγώγησης» βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση να το πάρουμε στα χέρια μας.

Το Για το καλό σου είναι το αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου της συγγραφέως με τους αναγνώστες του βιβλίου που την καθιέρωσε παγκοσμίως –Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας– και μπορεί να εκληφθεί ως συνέχειά του, δίχως αυτό να αποκλείει την αυτοτελή ανάγνωσή του. Πρόκειται για το 6ο βιβλίο της Άλις Μίλλερ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ροές.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ροές

Μετάφραση: Εύη Μαυρομμάτη | Επιμέλεια: Κώστας Αντωνίου | Σελ.448, € 20 | ISBN: 978-960-283-502-9


Η Σαγήνη

PagkosmiaHmeraBibliou NHSOSsaghnh

Αυτό που ονομάζουμε σαγήνη μια εκθαμβωτική μαγεία που μας συνταράζει, ή μια σειρά από απατηλές εκλάμψεις, μια παγίδα φωλιάζει στις καθημερινές συναλλαγές μας, αλλά στοιχειώνει ψυχικές εκφράσεις και συμπτώματα. Το αναλυτικό εγχείρημα έχει βασικό στόχο να διασφαλίσει την αυθόρμητη ανάδυση και εκδίπλωση της μεταβίβασης, ώστε να επιτευχθεί η επεξεργασία της.

Ο αναλυτής δεν είναι σαγηνευτής, αλλά προσπαθεί να ενεργοποιήσει ψυχικές κινήσεις και να αποτρέψει την υποβολή και τη σαγήνη που ενυπήρχαν στην ύπνωση και την καθαρτική μέθοδο των απαρχών της ψυχανάλυσης. Όμως, καθώς συσσωρευόταν η κλινική εμπειρία, διαφάνηκε ότι η αναλυτική συνθήκη δεν είναι απόλυτα ουδέτερη, αλλά εμπεριέχει δυνατότητες σαγήνευσης. Αυτές οι πτυχές της μπορούν να λειτουργήσουν άλλοτε με έναν ήπια διεγερτικό τρόπο, αποκαλύπτοντας και ευοδώνοντας την ψυχική οργάνωση, και άλλοτε να αποκτήσουν τραυματικές διαστάσεις και να εγκλωβίσουν τον αναλυόμενο, παγώνοντας την ψυχική του πλαστικότητα.

Έτσι, πίσω από τη διάσταση της σαγήνης διαμορφώνεται μια εύθραυστη ισορροπία. Από τη μια συντάσσονται η στήριξη, η αντι-αλλοτριωτική διαδικασία, η ευχαρίστηση, η διεργασία συμβολοποίησης και η ταυτισιακή ολοκλήρωση, ενώ από την άλλη καραδοκούν η αιχμαλωσία, η σύγχυση και η τελική ακύρωση του αναλυτικού διαβήματος. Στα κείμενα που συναπαρτίζουν αυτήν τη Μονογραφία επιχειρείται η διακρίβωση της θέσης που κατέχει η έννοια της σαγήνης στην ψυχαναλυτική θεωρία και στην κλινική πράξη.

Διερευνάται η σχέση της με το αναλυτικό πλαίσιο, το τραύμα, την οργάνωση της ταυτότητας, την πρωταρχική σκηνή, αλλά και η συμβολή της στο χιού­μορ, στην καλλιτεχνική δημιουργία και στη διαμόρφωση των μύθων.

Εκδόσεις Νήσος

Άννα Ποταμιάνου | επιμέλεια: Κώστας Μπαζαρίδης, Όλγα Μαράτου | έτος: 2019 | ISBN: 978-960-589-104-6 | σελίδες: 154 | διαστάσεις: 24x14εκ. | τιμή: 12.00€


 

Περί ευνουχισμού / Πεπρωμένα του Οιδιποδείου

PagkosmiaHmeraBibliou NHSOSeunouxismos

Αυτό που ορίστηκε από τον Freud ως οιδιπόδειο σύμπλεγμα, αποτέλεσε τον περισσότερο αναγνωρίσιμο πυρήνα των επεξεργασιών του και οδηγό για την ιχνηλάτηση του ασυνειδήτου. Το Οιδιπόδειο παρουσιάζεται σαν ένας αστερισμός, όπου συμπλέκονται οι εχθρικές και οι σεξουαλικές ενορμητικές ώσεις προς τους γονείς, οι ψυχικές συγκρούσεις και άμυνες, οι οποίες εγείρονται μαζί με αυτά τα αισθήματα, η επικυριαρχία του φαλλικού μονισμού, αλλά και το σύμπλεγμα ευνουχισμού.

Το Οιδιπόδειο κατοχυρώθηκε ως ένα θεμελιακό στοιχείο με παγκόσμια και διαχρονική εμβέλεια και με τις πολλαπλές εκδοχές του διαδραματίζει έναν κεντρικό δομικό ρόλο σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Θεωρείται ότι συνδέει την εξελικτική διαδρομή με την τοπογραφική, οικονομική και δυναμική διαμόρφωση του ψυχισμού ενώ ταυτόχρονα συναρθρώνει την ψυχική οργάνωση με την διαγενεακή και πολιτισμική ιστορία, θεμελιώνοντας έτσι την πιθανότητα της υποκειμενοποίησης και μιας ‘δομικής ιστορικότητας’ (Andre Green).

Ωστόσο, η θέση αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο μιας μακρόχρονης συζήτησης τόσο στον χώρο της ψυχανάλυσης όσο κυρίως στους κύκλους των κοινωνιολόγων και των ανθρωπολόγων. Στο ψυχαναλυτικό πεδίο οι συνεισφορές της Klein, του Lacan, του Bion, του Green, του Kohut, της Chassequet-Smirgel και πολλών άλλων, φωτίζουν από διαφορετικές πλευρές αυτήν την έννοια και καταδεικνύουν ότι αποτελεί μια ζωντανή και ανεξάντλητη πηγή προβληματισμού και αναζητήσεων.

Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται θεωρητικές και κλινικές εργασίες, οι οποίες προσεγγίζουν με πολύπλευρο και διεισδυτικό τρόπο την έννοια του ευνουχισμού, τα πεπρωμένα του, την επίδρασή του στην μορφή που παίρνουν ενδοψυχικές λειτουργίες και μορφώματα, την σχέση με την εκτύλιξη της επιθυμίας, αλλά κυρίως αναφέρονται στις εκφράσεις του Οιδιποδείου σε άνδρες και γυναίκες και στην ανάδειξη της έννοιας της τριτότητας.

Εκδόσεις Νήσος

ISBN: 978-960-589-135-0 | σελίδες: 260 | διαστάσεις: 24x17εκ. | τιμή: 15.00€

Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Χρύση Γιαννουλάκη, Βασίλης Δημόπουλος, Χρήστος Ιωαννίδης, Βασίλης Καψαμπέλης, Γιάννης Κόντος, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Κώστας Νάσικας, Ιωάννα Παναγιωτοπούλου-Αχειμάστου, Κώστας Καπετανάκης, Αριστέρα Σκούλικα, Γιώργος Σταθόπουλος, Μαρία Χατζηανδρέου

Μια έκδοση της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας


Ψυχαναλυτική τεχνική - Η τέχνη της ψυχανάλυσης

PagkosmiaHmeraBibliou NHSOSTexnikh

Αναλυτές και αναλυόμενοι συναντιούνται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, καθώς ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Βασίλης Δημόπουλος μας εισάγει στις τεχνικές της ψυχανάλυσης, στις έννοιες, και τις προσεγγίσεις που καθορίζουν εντέλει την αναλυτική πράξη. Ένα βιβλίο που αντλεί το υλικό του από την πλούσια κλινική διαδρομή του συγγραφέα ως ψυχαναλυτή και επόπτη και που καλύπτει ένα κενό στην ψυχαναλυτική βιβλιογραφία.

Με τα λόγια του συγγραφέα: Μια ψυχοδυναμική διάγνωση δεν είναι ψυχιατρική με την έννοια των ερωτήσεων για την απόκτηση πληροφοριών. Διερευνώ την ψυχική οργάνωση του υποψήφιου αναλυόμενου υπό το πρίσμα τριών αξόνων: ο πρώτος άξονας είναι ο ενορμητικός ο δεύτερος αφορά την ποιότητα των αμυνών και ο τρίτος τη σχέση με το αντικείμενο. Έχει, όμως, κίνητρο να αναλυθεί και επομένως να μπει στη διαδικασία της αυτοπαρατήρησης κάθε άτομο που έρχεται να μας «βρει»;

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως η κλινική πράξη μάς το επιβεβαιώνει. Η έκβαση, άλλωστε, μιας αναλυτικής εργασίας ορίζεται και από την αντιμεταβίβαση, δηλαδή, την τέχνη και την τεχνική του ψυχαναλυτή. Η τεχνική έχει εργαλεία, κανόνες, οι οποίοι, όμως, για να εφαρμοστούν προϋποθέτουν την ικανότητα της τέχνης.

Τέχνη είναι η λειτουργία του δημιουργείν, του παράγειν. Κατά τη διάρκεια συγγραφής αυτού του πονήματος, διαπίστωνα με έκπληξη πως έννοιες, τεχνικές και προσεγγίσεις, τις οποίες νόμιζα πως είχα κατανοήσει, γίνονταν πάλι μυστηριώδεις. Πεποιθήσεις και εξιδανικεύσεις, που αφορούσαν τη μία ή την άλλη θεωρία και τεχνική, παραχώρησαν τη θέση τους στο αίνιγμα.

Εκδόσεις Νήσος

Βασίλης Δημόπουλος | ISBN: 978-960-589-060-5 | σελίδες: 150 | διαστάσεις: 21x14εκ. | τιμή: 10.00€


 

Η αυτοκτονία της ψυχιατρικής

PagkosmiaHmeraBibliou NHSOSautoktonia

Είναι η ΔΕΠΥ η νέα μάστιγα; Έχουν πράγματι πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια η διπολική διαταραχή, ο αυτισμός και τα υπερκινητικά παιδιά; Μπορούμε να ξεπεράσουμε το πένθος μας απλώς με ένα χάπι; Το βιβλίο αυτό εξετάζει την αυξανόμενη τάση υπεριατρικοποίησης των διαταραχών, ιδιαιτέρως αυτών που αφορούν παιδιά και που σχετίζονται με τη σχολική απόδοση.

Ο συγγραφέας μάς δείχνει με σαφήνεια πως επιφανείς εκπρόσωποι της ιατρικής επιστήμης της ψυχικής υγείας τίθενται στην υπηρεσία φαρμακοβιομηχανιών επινοώντας, προς αύξησην των πωλήσεών τους, ασθένειες των παιδιών που κατ' αυτούς συνίστανται στο ότι ορισμένες εκδηλώσεις της προσωπικότητάς τους εκφεύγουν από το "κανονικό" και πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι με την εξέτασή τους ως αντιδράσεις στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον αλλά συμπωματικά, ως αποκλίσεις δηλαδή από την, κατά τους ίδιους, ενιαία και ανεξάρτητη από το περιβάλλον λειτουργία του εγκεφάλου.

Επινόηση σε τραγική αντίφαση με τον σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός που δέχεται ο νομικός πολιτισμός μας, πολλώ μάλλον όταν αυτό συμβαίνει στο στάδιο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας του παιδιού. Νίκος Ρόζος Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Εκδόσεις Νήσος

Μιχάλης Παπαδόπουλος | ISBN: 978-960-589-066-7 | σελίδες: 308 | διαστάσεις: 21x14εκ. | τιμή: 13.00€


Ζήσε όπως η γάτα | Γκαρνιέ Στεφάν

PagkosmiaHmeraBibliou LIBANH1

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα ζώα εκπέμπουν θετική ενέργεια. Μήπως ήρθε η ώρα να τα εκτιμήσουμε και να τα «αντιγράψουμε» για μια καλύτερη ζωή, γεμάτη φως; Κάνε μόνο αυτά που έχεις επιλέξει να κάνεις. Ποτέ μη χάνεις την ευκαιρία να χαλαρώνεις. Απελευθερώσου από τις ενοχές. Διάλεξε τους ανθρώπους που πραγματικά σου ταιριάζουν και ζήσε όμορφα μαζί τους. Όχι τοξικές παρέες. Αποδέξου αυτό που είσαι και αγάπησέ το. Πάνω απ’ όλα αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμός.

Τα ζώα έχουν να μας διδάξουν πολλά. Τα πιο πολύτιμα μαθήματα στη ζωή: να αγαπάτε άνευ όρων, να εκφράζετε τα αληθινά συναισθήματά σας, να σέβεστε τον χώρο των άλλων, να προστατεύετε την οικογένεια, να κοιμάστε καλά και… πάντα να κρατάτε ένα μάτι ανοιχτό για τα ποντίκια!

Η γάτα έχει πιάσει το νόημα των πάντων, ας αντιγράψουμε τη γάτα! Η διαπίστωση αυτή ενέπνευσε τον Στεφάν Γκαρνιέ να γράψει ένα μοναδικό εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης. Αφεθείτε στην καθοδήγηση του συγγραφέα και του γάτου του Ζιγκί, οι οποίοι σας εξηγούν, βήμα βήμα, πώς να ζείτε καλύτερα, παρατηρώντας, απλώς, μια γάτα. Σειρά σας να γίνετε περίεργοι, ζεν, απαιτητικοί. Στο χέρι σας είναι η ελευθερία να ενεργείτε, να σκέφτεστε, να ζητάτε! Στο χέρι σας είναι να μην ενδίδετε πλέον στις επιταγές και τις πιέσεις της καθημερινότητας! Στο γραφείο, στο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον, η γάτα θα σας βοηθήσει να αντιστέκεστε στο άγχος, να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία σας, να ενισχύσετε το χάρισμά σας…

Ένας εκπληκτικός πρακτικός οδηγός, γεμάτος κόλπα και πονηρές συμβουλές αιλουροειδών για μελέτη... που θα σας αλλάξει τη ζωή!

Εκδόσεις Λιβάνη

ISBN: 978-960-14-3230-4 | Αρ. σελίδων 160 | 12,30€

ΔΙΕΘΝΕΣ BESTSELLER


Ζήσε όπως η γάτα Βιβλίο ΙΙ - Η τέχνη του να ζεις ευτυχισμένα | Γκαρνιέ Στεφάν

PagkosmiaHmeraBibliou LIBANH2

Στη συνέχεια του bestseller Ζήσε Όπως η Γάτα, ο Στεφάν Γκαρνιέ μοιράζεται μαζί μας 101 μαθήματα ζωής. 101 μυστικά, τα τελευταία που του ψιθύρισε ο γάτος του ο Ζιγκί προτού «φύγει», αποσπώντας του την υπόσχεση ότι θα τα μεταφέρει στους αναγνώστες.
«Να καταπολεμάς τους φόβους σου»,
«Να πιστεύεις στον εαυτό σου»,
«Να μην τα παρατάς ποτέ»,
«Ν’ αγαπάς ολόψυχα»
είναι μερικές από τις σοφές συμβουλές του Ζιγκί, προκειμένου να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια και να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας. Απαιτεί δουλειά και μαεστρία η καλλιέργεια των μικρών απολαύσεων της ζωής και η οικοδόμηση της ευτυχίας. Εμείς δεν έχουμε παρά ν’ αφουγκραστούμε.

Μετάφραση από τα γαλλικά: ΚΡΙΣΤΥ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ

Οι γάτες γεννιούνται ελεύθερες και με ίσα δικαιώματα, κάτι που δύσκολα λες για το ανθρώπινο γένος. Το ότι είναι αδάμαστες όμως δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα αντάρτισσες ή περιθωριακές. Αδάμαστος σημαίνει πως ξέρεις να διατηρείς την ελευθερία με την οποία γεννιέσαι.

Δε θα μπορούσαμε να εμπνευστούμε από αυτή την ελευθερία, αυτή την ισότητα μεταξύ αδελφών, την οποία ξέρει να διαφυλάσσει τόσο ευλαβικά η γάτα;

Το να ενεργούμε όπως η γάτα, σεβόμενοι τον άλλο ως ίσο, δεν είναι, σε προσωπική αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, μία από τις θεμελιώδεις αρχές που θα μπορούσαν να επιφέρουν την πολυπόθητη ειρήνη;

Η ικανότητα της γάτας να είναι αδάμαστη της παρέχει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα να μη συνθλίβεται, αλλά και να μη συνθλίβει ποτέ. Από εκεί προκύπτουν ο σεβασμός προς τον άλλο και η ισότητα.

Εκδόσεις Λιβάνη

ISBN: 978-960-14-3552-7 | Αρ. σελίδων 240 | 14,50€

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ BESTSELLER


Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισμένα - Κάνει καλό στην υγεία | Γκαρνιέ Στεφάν

PagkosmiaHmeraBibliou LIBANH3Διάλεξε να ζήσεις ευτυχισµένα. Είναι σηµαντικό. Ένα βιβλίο που υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή σας. Τι θα γινόταν εάν η ευτυχία ήταν απλώς µια επιλογή; Είναι αυτό αρκετό, ώστε να αλλάξει κανείς τον τρόπο που βλέπει τον κόσµο και έτσι να καταφέρει να αλλάξει τη ζωή του;

Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας, χρησιµοποιώντας τρυφερά αλλά και αστεία αποφθέγµατα, προσπαθεί να προκαλέσει τον προβληµατισµό του αναγνώστη και να τον βοηθήσει να οικοδοµήσει µια πιο ευτυχισµένη καθηµερινότητα. Ο Στεφάν Γκαρνιέ µας οδηγεί, µαζί µε ποιητές και φιλοσόφους, σε ένα εµπνευσµένο, γεµάτο χιούµορ, ταξίδι αυτογνωσίας.

Ανακαλύπτουµε τη σηµασία της απλότητας, της προσφοράς, της ανάγκης να αναλαµβάνουµε την ευθύνη των επιλογών µας. Μέσα από συγκεκριµένα παραδείγµατα, ο συγγραφέας µάς προτρέπει να τολµάµε, να αγαπάµε, να πιστεύουµε στον εαυτό µας, ώστε να πραγµατοποιήσουµε τα όνειρά µας. Αυτό το βιβλίο αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο στον δρόµο προς την ευτυχία, προσφέροντας τα κλειδιά που θα την ξεκλειδώσουν, ώστε τελικά να µπορέσουµε να ζήσουµε καλύτερα.

Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισµένα επειδή το αύριο είναι ήδη σήµερα. Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισµένα επειδή η συνεχής ροή πληροφοριών µε κρατάει αλυσοδεµένο και µε παρασύρει στη σπείρα του χειρότερου... αντί να µου δίνει τη δυνατότητα να ανοίγοµαι. Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισµένα επειδή είναι ευκολότερο να µιλάς παρά να σιωπάς, επειδή τα πρωινά δεν έχουν ήλιο και οι νύχτες δεν έχουν όνειρα. Αποφάσισα να ζήσω ευτυχισµένα επειδή αποφάσισα να ζήσω.

Εκδόσεις Λιβάνη

ISBN: 978-960-14-3629-6 | Αρ. σελίδων 240 | 15,00€


 «Θυμός - Γίνε επιστήμονας του εαυτού σου» του Μιχάλη Μπατάκη

PagkosmiaHmeraBibliou Hdyfwno

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας το βιβλίο αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης «ΘΥΜΟΣ-ΓΙΝΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ» του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Μπατάκη. Πρόκειται για ένα βιβλίο που βοηθά στην αυτό-ανάλυση με σκοπό τη διαχείριση θυμού και όχι μόνο.

Ένα εισαγωγικό βοήθημα τόσο γι’ αυτούς που σκοπεύουν να αρχίσουν Γνωσιακού - Συμπεριφορικού τύπου συνεδρίες, όσο και γι’ αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα με βάση ψυχοθεραπευτικά πρωτόκολλα. Γραμμένο με φιλοσοφική διάθεση, ευκολοδιάβαστο, κατανοητό και “to the point”. Συνοδεύεται από εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet Android.

Εκδόσεις Ηδύφωνο

Μέγεθος: 14Χ21 | Σελ. 19 | Εκδ.ΗΔΥΦΩΝΟ | Τιμή: 14 ευρώ


10% Πιο Ευτυχισμένος - Πώς τιθάσευσα τη φωνή στο μυαλό μου

PagkosmiaHmeraBibliou KeybooksEytyxismenos

Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις, το μυαλό μας είναι το σημαντικότερο εργαλείο μας. Αρκεί να ξέρουμε να το αξιοποιήσουμε… Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Dan Harris τα είχε όλα: ζηλευτή καριέρα, αναγνωρισιμότητα, χρήματα. Μέχρι που μια μέρα, ο κόσμος του κλονίστηκε: Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής, έπαθε κρίση πανικού μπροστά σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό σήμανε το καμπανάκι της αναζήτησης και της αλλαγής. Αν και εκ φύσεως δύσπιστος, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Οι συναντήσεις του με τον Έκχαρτ Τόλε, τον Ντίπακ Τσόπρα, έναν δημοφιλή πάστορα, σημαντικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον ψυχαναλυτή του τον οδήγησαν σε ένα απροσδόκητο εσωτερικό μονοπάτι. Τελικά, ο Harris διαπίστωσε ότι η πηγή των δεινών του δεν ήταν άλλη από εκείνο που θεωρούσε το μεγαλύτερο προτέρημά του: την ασταμάτητη, αχόρταγη φωνή στο κεφάλι του. Η ίδια φωνή που τον είχε εκτοξεύσει στην κορυφή ενός άκρως ανταγωνιστικού επαγγέλματος, ήταν αυτή που τον πρόδωσε και έθεσε την καριέρα του σε κίνδυνο.

Η συναρπαστική αναζήτηση του Harris καταλήγει στην υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού τρόπου να ελέγξει την εσωτερική φωνή του: του διαλογισμού. Μία μέθοδος που σύμφωνα με όλες τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες μπορεί να μας βοηθήσει από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες έως την αλλαγή αντίληψης για όσα έχουν πραγματικά σημασία.

Μέσα από την πορεία του συγγραφέα στον κόσμο της πνευματικότητας και της προσωπικής ανάπτυξης, μας αποκαλύπτεται με χιούμορ και ευφυΐα ένας απόλυτα εφικτός και αποτελεσματικός τρόπος να γίνουμε «10% πιο ευτυχισμένοι» – πιθανότατα και πολύ παραπάνω.

Εκδόσεις Keybooks

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Dan Harris | Μετάφραση: Μπέτυ Σαβούρδου | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Προσωπική Ανάπτυξη | ISBN: 978-618-5265-42-7 | ΣΕΛΙΔΕΣ: 320 | ΣΧΗΜΑ: 14 x 20,5 | Μαλακό εξώφυλλο | ΤΙΜΗ: 16,50€ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)


12 Kανόνες για τη ζωή - Ένα αντίδοτο για το χάος

PagkosmiaHmeraBibliou Keybooks12Kanones

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος κλινικός ψυχολόγος Jordan B. Peterson έχει επηρεάσει τον σύγχρονο τρόπο κατανόησης της προσωπικότητας και έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους διανοούμενους της εποχής μας. Οι διαλέξεις του πραγματεύονται από τις ερωτικές σχέσεις και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών έως τη μυθολογία και τη Βίβλο, και τις έχουν παρακολουθήσει δεκάδες εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. Σε μια εποχή με πρωτόγνωρες αλλαγές και τεράστια πολιτική και κοινωνική πόλωση, το ειλικρινές και αναζωογονητικό μήνυμά του για την αξία της ατομικής ευθύνης και τη σοφία του αρχαίου κόσμου έχει βρει παγκόσμια απήχηση.

Σε αυτό το βιβλίο, που θεωρείται πλέον σταθμός για την προσωπική ανάπτυξη, παρουσιάζει 12 θεμελιώδεις και πρακτικούς κανόνες για το πως να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη νόημα - από το να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη πριν κατακρίνουμε τον οποιονδήποτε, έως το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτό που ήμασταν χθες, και όχι με αυτό που είναι κάποιος άλλος σήμερα. Η ευτυχία είναι ένας μάταιος στόχος, πρεσβεύει ο Peterson και μας προτρέπει στη θέση της να αναζητήσουμε νόημα, όχι για χάρη του νοήματος, αλλά ως αντίσταση ενάντια στον πόνο που είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή μας.

Αντλώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις συνεδρίες του και την προσωπική ζωή του, τη μοντέρνα ψυχολογία και τη φιλοσοφία, και μαθήματα από τους αρχαιότερους μύθους της ανθρωπότητας, οι 12 Κανόνες για τη ζωή προσφέρουν ένα σωτήριο αντίδοτο για το χάος της ζωής μας: αιώνιες αλήθειες που βρίσκουν εφαρμογή στα σύγχρονα προβλήματά μας.

Εκδόσεις Keybooks

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Jordan B. Peterson | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ψυχολογία | ISBN: 978-618-5265-37-3 | ΣΕΛΙΔΕΣ: 480 | ΣΧΗΜΑ: 17 Χ 24 cm | ΤΙΜΗ: 21,90€ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%)

Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://issuu.com/keybooks4/docs/__20_1_14_12rulesforlife_issuu


Η Δύναμη των Εσωστρεφών

PagkosmiaHmeraBibliou KeybooksEswstrefwn

Η ιστορία είναι γεμάτη από σπουδαίους εσωστρεφείς: Από τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μαρσέλ Προυστ και τον Άλμπερτ Αϊνστάιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Γουόρεν Μπάφετ. Και από πολλούς αφανείς αλλά σημαντικούς, όπως τον άντρα σου ή τη γυναίκα σου, το παιδί σου ή τους γονείς σου. Ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Οι εσωστρεφείς είναι παντού.

Τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους που γνωρίζουμε είναι εσωστρεφής. Είναι τα άτομα που προτιμούν να ακούνε παρά να μιλάνε. Να διαβάζουν παρά να ξεφαντώνουν. Καινοτομούν και δημιουργούν, χωρίς να επιδιώκουν την προσωπική τους προβολή. Αποδίδουν καλύτερα όταν σκέφτονται μόνοι τους παρά σε ομάδες. Συχνά περνάνε απαρατήρητοι...

Χωρίς τους εσωστρεφείς, όμως, ο κόσμος θα είχε στερηθεί σημαντικές ανακαλύψεις, μοναδικά έργα τέχνης και πολιτικά κινήματα. Χωρίς αυτούς δεν θα είχε διατυπωθεί ποτέ η θεωρία της σχετικότητας. Δεν θα είχε γραφτεί το 1984. Δεν θα υπήρχαν τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ.

Σε ένα βιβλίο γραμμένο με αμεσότητα, βασισμένο σε επαναστατικές έρευνες στην ψυχολογία και στις νευροεπιστήμες, η Susan Cain χαρτογραφεί έναν δρόμο αποδοχής, κατανόησης και ανάπτυξης για τους εσωστρεφείς σε έναν κόσμο που δεν σταματάει να μιλάει.

Η Δύναμη των Εσωστρεφών απενοχοποιεί τους ήσυχους και εγκεφαλικούς ανθρώπους που δεν πληρούν το «Ιδανικό της Εξωστρέφειας». Επίσης, προσφέρει συμβουλές που κάνουν πιο ουσιαστική την επικοινωνία μεταξύ εσωστρεφών και εξωστρεφών στις προσωπικές σχέσεις, στον χώρο εργασίας και στην οικογένεια. Πώς θα ευτυχήσεις με έναν εξωστρεφή σύντροφο; Πώς θα στηρίξεις το εσωστρεφές παιδί σου; Πώς θα αντιμετωπίσεις τον επιθετικό εργοδότη σου; Πώς θα αξιοποιήσεις τον λιγομίλητο συνεργάτη σου;

Το πολυσυζητημένο αυτό best seller αλλάζει μια και καλή το πώς βλέπουμε τους εσωστρεφείς και, κυρίως, το πώς αντιλαμβάνονται οι εσωστρεφείς τον εαυτό τους.

Εκδόσεις Keybooks

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: SUSAN CAIN | ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ | ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ | ΣΕΛΙΔΕΣ: 458 | ISBN: 978-618-80908-9-7 | ΣΧΗΜΑ: 21x14 cm | Μαλακό εξώφυλλο | ΤΙΜΗ: 16,90€ (περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%) | ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Κ2 DESIGN


Ήρεμη Δύναμη

PagkosmiaHmeraBibliou KeybooksHremh

Το πρώτο βιβλίο της Susan Cain, το bestseller Η Δύναμη των Εσωστρεφών, πυροδότησε μια παγκόσμια συζήτηση και κατάφερε να αλλάξει μια και καλή τον τρόπο που βλέπουμε τους εσωστρεφείς καθώς και τον τρόπο που βλέπουν οι εσωστρεφείς τον εαυτό τους.

Η Δύναμη των Εσωστρεφών επικεντρωνόταν στο εργασιακό περιβάλλον και η Susan συνειδητοποίησε ότι μια έκδοση για εφήβους θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη. Έτσι, προέκυψε η Ήρεμη Δύναμη, το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας και αφορά τον κόσμο των παιδιών και των εφήβων – σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, οικογενειακή ζωή, σχέσεις, φιλίες. Θα διαβάσετε για πραγματικά περιστατικά εφήβων που έπαψαν να παριστάνουν τους εξωστρεφείς και κατάφεραν να αφήσουν το σημάδι τους με τον δικό τους ήρεμο τρόπο.

Εκδόσεις Keybooks


 Δοξοθυμίες

PagkosmiaHmeraBibliou DoksothymiesΣτο βιβλίο «Δοξοθυμίες» ο φυσικός και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέλιος Κερασίδης ανιχνεύει των κόσμο των επιθυμιών ως συγκινησιακών εκφράσεων και διαπλεκόμενων γνωσιακών διεργασιών και αποπειράται να δομήσει μια συνεκτική θεωρία για αυτές συνταιριάζοντας τα πορίσματα των θετικών επιστημών με θεμελιώδεις φιλοσοφικές παραδοχές και αναδρομές στην καθημερινή εμπειρία.

Εισάγοντας νέους όρους όπου η ανάγκη το απαιτεί και ανατρέχοντας διαρκώς σε μια ευρεία βιβλιογραφία, ο συγγραφέας επισκοπεί το φάσμα των επιθυμιών που μας διέπουν και παράλληλα διερευνά τη γενεαλογία τους και την αινιγματική τους φύση.

Κάνουμε επιστήμη για να ξεφύγουμε από τα δεσμά των δικών μας επιθυμιών που συνέχεια αλλάζουν, σημείωνε ο Αϊνστάιν. Ο συγγραφέας μάς προσκαλεί να αναρωτηθούμε μαζί του: Μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά τα δεσμά κατανοώντας τις επιθυμίες και όχι στρέφοντας αλλού την προσοχή; Μπορούμε να κάνουμε τις ίδιες τις επιθυμίες επιστήμη;

Την έκδοση προλογίζει η υπ. Δρ. Φιλοσοφίας και επιστημονική συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ Εύα Καραγεώργη.

Εκδόσεις Παρισιανού

www.parisianou.gr


Ψυχική Βιταμίνη

PagkosmiaHmeraBibliou PsyxogiosBitaminh

Πέφτεις στα πατώματα όταν αποτυγχάνεις; Ξαναζείς με τη φαντασία σου τα αρνητικά σχόλια των άλλων; Πιστεύεις ότι χρειάζεται να αποδεικνύεις συνεχώς την αξία σου; Παίρνεις προσωπικά ό,τι σου συμβαίνει; Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις μια επανεκκίνηση; Ένα restart που θα σε βοηθήσει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;

Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου, συγγραφέας του βιβλίου ΨΥΧΙΚΗ ΜΠΟΥΓΑΔΑ, μας φέρνει τώρα με την ΨΥΧΙΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ 60 + 1 δυναμωτικές ιδέες, που θα μας οπλίσουν με θάρρος και σοφία, για να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας, να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα εμπόδια της ζωής, τη στάση μας απέναντι στις σχέσεις μας, τις αντιδράσεις μας στα γεγονότα. Αν ακολουθήσουμε τις ιδέες του βιβλίου σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, θα προχωρήσουμε σε ένα restart, μια επανεκκίνηση. Θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που πάντα θέλαμε και που υποσχεθήκαμε στον καθρέφτη μας. Αν αλλάξουμε εμείς, θα αλλάξει και η ζωή μας και θα γίνει πιο ευτυχισμένη.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφέας: Κατερίνα Τσεμπερλίδου | Σελίδες: 288 | ISBN: 978-618-01-3815-3 | Σχήμα: (πλάτος x ύψος) 14 x 21 cm | Βάρος: 0.374 kgr Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο ISBN: e-book 978-618-01-3816-0

www.psichogios.gr


Αιχμάλωτοι των Σκέψεών μας

PagkosmiaHmeraBibliou PsyxogiosAixmalwtoi

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ του παγκόσμιας φήμης ψυχιάτρου Βίκτορ Φρανκλ είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της σύγχρονης εποχής. Η εκπληκτική προσωπική ιστορία του Φρανκλ, ο οποίος κατάφερε να βρει νόημα ανάμεσα στις φρικαλεότητες των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί, έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Φρανκλ απέδειξε ότι πάντα έχεις την ελευθερία να επιλέξεις τη στάση σου – και δε χρειάζεται να είσαι αιχμάλωτος των σκέψεών σου.

Ο Δρ. Άλεξ Παττακός, που παρακινήθηκε από τον Φρανκλ να γράψει το Αιχμάλωτοι των Σκέψεών μας, και η Ελέιν Ντάντον, ηγέτιδα στην προσωπική καινοτόμο σκέψη, καταδεικνύουν ότι η σοφία του Φρανκλ μπορεί να βοηθήσει αναγνώστες να βρουν νόημα κάθε στιγμή της ζωής τους. Βασισμένοι στο συνολικό έργο του Φρανκλ, επισημαίνουν επτά βασικές αρχές και δείχνουν πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή και εργασία.

Η αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη αυτή έκδοση περιλαμβάνει νέες ιστορίες, πρακτικές ασκήσεις, εφαρμογές και σκέψεις από το έργο των συγγραφέων στη ΝΟΗΜΑΤΟλογία®. Γιατί, τελικά, όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε βάζοντας νόημα στον πυρήνα της ζωής μας, της εργασίας και της κοινωνίας. 

Εκδόσεις Ψυχογιός

Συγγραφείς: Δρ. Άλεξ Παττακός - Ελέιν Ντάντον | Σελίδες: 336 Μεταφραστής: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη ISBN: 978-618-01-3561-9 Σχήμα: (πλάτος x ύψος) 13 x 20 cm Βάρος: 0.380 kgr Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο ISBN e-book: 978-618-01-3562-6

www.psichogios.gr


Από την Ανασφάλεια στην Αυτοπεποίθηση

PagkosmiaHmeraBibliou PsyxogiosAnasfaleia

Πόσων χρόνων είσαι; Αυτή είναι η χρονολογική ηλικία σου. Όμως, συναισθηματικά πόσων χρόνων είσαι; Κοινωνικά; Σεξουαλικά; Ποιες είναι οι ηλικίες σου; Διότι, εκτός από τη χρονολογική, έχουμε άλλες 6 ηλικίες! Όταν λέμε «ηλικία», εννοούμε κάτι περισσότερο από έναν αριθμό.

«Ηλικία» σημαίνει ένα σύνολο συμπεριφορών. Ο συνδυασμός αυτών των 6 ηλικιών εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια
και κάποιοι άλλοι αυτοπεποίθηση. ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Κατέβασε το ένα για ν’ ανέβει το άλλο.

Το βιβλίο αυτό μας δείχνει το μονοπάτι που οδηγεί από την ανασφάλεια στην αυτοπεποίθηση. Όλα εξαρτώνται από τις 6 ηλικίες. Πώς διαμορφώθηκαν; Πώς μπορούν ν’ αλλάξουν τώρα; Γίνεται ένας άνθρωπος να νιώθει ανασφάλεια και αυτοπεποίθηση; Και βέβαια γίνεται! Πώς; Η απάντηση σ’ αυτό το βιβλίο.

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Συγγραφέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΕΡΗΣ Σελίδες: 168 Αρ. Ανατύπωσης: 2 ISBN: 978-618-01-3492-6 Σχήμα: (πλάτος x ύψος) 14 x 21 cm Βάρος: 0.240 kgr Βιβλιοδεσία: Μαλακό εξώφυλλο ISBN e-book: 978-618-01-3493-3

www.psichogios.gr


Εγκληματίας Ψυχασθενής

PagkosmiaHmeraBibliou IanosEgklhmatias

Στο βιβλίο αυτό γίνεται προσπάθεια επιστημονικής διερεύνησης της σχέσης της ψυχικής διαταραχής και παραβατικής συμπεριφοράς μέσα από τις ιστορικές καταβολές και τη διαχρονική εξελικτική πορεία των εννοιών αυτών, αλλά και μέσα από την αυστηρά επιστημονική καταγραφή των παραμέτρων που συνθέτουν την τομή των δύο αυτών εννοιών στα πλαίσια της ψυχιατροδικαστικής.

Εκδόσεις: IANOS

Συγγραφέας: ΣΚΑΡΑΓΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ | Διαστάσεις: 14x20 | ISBN: 960-7771-60-5 | Σελίδες: 248 | Βάρος: 0.5 

www.ianos.gr

 

 


Εισαγωγή στην Αυτογνωσία

PagkosmiaHmeraBibliou IanosAutognwsia

Η σύνθετη αντίληψη του ανθρώπου εξαρτάται από τη δομή της προσωπικότητάς του, η οποία αποτελεί το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της πολύπλοκης δομής της κοινωνίας στην οποία είναι αναγκαίο να λειτουργεί. Ωστόσο κάθε σύνθετο σύστημα, όσο πολύπλοκο και να είναι, αποτελείται από απλά βασικά πρωταρχικά στοιχεία. Η επαρκής γνώση των πρωταρχικών στοιχείων επιτρέπει την κατανόηση και την αποτελεσματική διαχείριση της κάθε είδους ποικιλίας των συνδυασμών τους.

Φαίνεται πως θα ήταν εύστοχη μια προσπάθεια προσδιορισμού των βασικών εννοιών της δομής της ανθρώπινης προσωπικότητας που, μέσω της επιστημονικά και πειραματικά αποδεδειγμένης μελέτης, θα αποσαφήνιζε τη λειτουργική σημασία τους και ταυτόχρονα θα τους παρουσίαζε σε συνδυασμό με τη μορφολογία και την εξελικτική διαδικασία, προσφέροντας τη δυνατότητα μιας πληρέστερης κατανόησης του εαυτού μας και τελικά, πετυχαίνοντας την επίτευξη της ψυχικής ισορροπίας και της εσωτερικής αρμονίας.

Εκδόσεις: ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ

Συγγραφέας: ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Διαστάσεις: 15x21 ISBN: 978-960-9547-38-3 Σελίδες: 616 Βάρος: 1

www.ianos.gr


Παραβολές Φωτός

PagkosmiaHmeraBibliou PsyxogiosParaboles

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναυσμα για σκέψη και αναζήτηση. Οι τρεις βασικές ενότητές του είναι σαν παραβολές και μέσα από παρομοιώσεις και συμβολισμούς επιχειρούν να παρακινήσουν τον αναγνώστη να δει τη ζωή του υπό ένα διαφορετικό πρίσμα: "Συναισθηματικό δάσος".

Με παραδείγματα από τη φύση, ο κάθε άνθρωπος παρομοιάζεται με ένα συναισθηματικό χωράφι, το οποίο δύναται να καλλιεργηθεί, αν αυτός εργαστεί με όρεξη για ζωή, ώστε να γίνει ένα συναισθηματικό δάσος. "Ο στόλος του χαρακτήρα και της προσωπικότητας και τα καράβια των επιλογών". Τα στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου αντιστοιχούν σε έναν στόλο από καράβια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα της επιλογής χαρακτηριστικών, καθώς πλέουν μέσα στο χάρτη της ζωής.

Σαν όχημα ο κάθε άνθρωπος και τα οχήματα των "θέλω". Ο κάθε άνθρωπος παρομοιάζεται με ένα όχημα, και η κάθε δράση του, προς την επίτευξη των ονείρων και των επιθυμιών του, κινητοποιεί ένα όχημα των "θέλω", το οποίο ξεκινάει την οδύσσειά του προς τον ποθούμενο προορισμό, δηλαδή την κορυφή ενός βουνού στόχου.

Εκδόσεις: ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ

Συγγραφέας: ΛΙΟΝΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Διαστάσεις: 15x21 ISBN: 978-960-9547-69-7 Σελίδες: 120 Βάρος: 0.22

www.ianos.gr


Θεραπεία του Τραύματος στο Αιώνιο παρόν του Τώρα

PagkosmiaHmeraBibliou KentroBiosynthesisTraumaAiwnio

Στο βιβλίο του, Ο Δρ Βασίλη Χριστοδούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην εμπειρία του μέσα στον κόσμο της Βιοσύνθεσης: «Λόγω της γνωριμίας μου με τη Βιοσύνθεση και τη Λίλη έμαθα μια νέα αλήθεια την οποία προσπαθώ να έχω ως μόνιμο οδοδείκτη στη ζωή μου». «Στα 50 μου το ανακάλυψα, με την καθοδήγηση της Λίλης, την οποία, με αυτή την ευκαιρία, ευχαριστώ για όσα, με αγάπη, μου δίδαξε. Ευχαριστώ, επίσης, την πολύ δυνατή ομάδα θεραπευτών και θεραπευόμενων, γιατί από όλους κάτι έχω πάρει. Μέσα από τη Βιοσύνθεση ανακάλυψα το σώμα μου, μυήθηκα στη θεωρία, όπως μας την άφησε κληρονομιά ο πατέρας όλων των σωματικών θεραπειών, ο επιστήμονας, ο οραματιστής, ο ανθρωπιστής, ο μόνιμα έφηβος ακτιβιστής Wilhelm Reich. Ανακάλυψα, για να ακριβολογώ, ότι δεν γνώριζα το σώμα μου όπως το γνωρίζω τώρα.

Στον πρόλογο της η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Βιοσύνθεσης Δρ Λίλη Αναγνωστοπούλου αναφέρει τα εξής:. Η Βιοσύνθεση – Σωματική Ψυχοθεραπεία, χωρίς να ευαγγελίζεται συγκεκριμένο πνευματικό δρόμο, αναγνωρίζει την πνευματικότητα του κάθε ανθρώπου ως τον πυρήνα της ύπαρξής του. Η θεραπεία είναι ο δρόμος από την περιφέρεια - την νεύρωση - προς τον πυρήνα - την ουσία. Ο Βασίλης Χριστοδούλου μας περιγράφει αυτήν την πορεία και καταδεικνύει τον τρόπο που οδηγεί τους θεραπευόμενους του. Συντονίζεται πρώτα με την δική του διευρυμένη αντίληψη και καλεί τον άλλον σε μια διευρυμένη ταυτότητα. Ο Βασίλης Χριστοδούλου μας περιγράφει αυτήν την πορεία και καταδεικνύει τον τρόπο που οδηγεί τους θεραπευόμενους του.

Εκδόσεις: Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης

Συγγραφέας: Δρ. Βασίλης Χριστοδούλου


Το Σώμα στον Κόσμο και ο Εαυτός στο Σώμα

PagkosmiaHmeraBibliou KentroBiosynthesisSwmaKosmoΤο βιβλίο «Το Σώμα στον Κόσμο και ο Εαυτός στο Σώμα» είναι συλλογικό έργο των εκπαιδευτών και θεραπευτών του Ελληνικού κέντρου Βιοσύνθεσης – Σωματική Ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα. Φιλοξενεί ωστόσο σημαντικά άρθρα του ιδρυτή της μεθόδου David Boadella και της διευθύντριας του Κέντρου της Βιοσύνθεσης στην Ελλάδα Λίλης Αναγνωστοπούλου.

Τα άρθρα είναι οργανωμένα κάτω από τέσσερεις θεματικές ενότητες, που τις υπηρετούν ενώ ταυτόχρονα διατηρούν τη διαφορετική οπτική των συγγραφέων τους. Οι ενότητες καλύπτουν τα εξής θέματα:

  1. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται κάποιες θεωρητικές έννοιες που διέπουν τη μέθοδο της Βιοσύνθεσης.
  2. Στη δεύτερη ενότητα περιγράφεται η εφαρμογή της μεθόδου στην αντιμετώπιση και θεραπεία του προσωπικού αλλά και του συλλογικού τραύματος.
  3. Στην τρίτη ενότητα τα άρθρα πραγματεύονται θέματα της προγεννητικής και περιγεννητικής ψυχολογίας. Η ζωή μέσα στη μήτρα, η απελευθέρωση του τοκετού από τον πόνο και το θέμα της υπογονιμότητας.
  4. Στην τέταρτη ενότητα, επιχειρείται η «ανάγνωση» και αποκωδικοποίηση δράσεων και πρακτικών της κοινωνικής ζωής, στο χώρο της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς, μέσα από τη ματιά του ανθρώπου που βιώνει τον εαυτό του ενοποιημένο στον πυρήνα του και με επίγνωση της ενσώματης οντότητας του.

Η Βιοσύνθεση αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον άνθρωπο να βρει έναν καινούριο τρόπο ύπαρξης και ζωής. Η πραγματικότητα του σώματός μας είναι ευρύτερη από τη βιολογική μας ύπαρξη. Είναι συναισθηματική και βιολογική πραγματικότητα συγχρόνως. Είναι ο πυρήνας της ύπαρξής μας, η πηγή των ψυχολογικών και πνευματικών διεργασιών μας.

Εκδόσεις: Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...