PsychologyNow Team

3ος κύκλος προβολών: «Σινεμά με τον Freud»

3ος κύκλος προβολών: «Σινεμά με τον Freud»

PsychologyNow Team
ο Freud μπροστά από ένα σημερινό σινεμά

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία σε συνεργασία με τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ και τους κριτικούς κινηματογράφου Γ. Μπράμο και Μ. Δημόπουλο, σας καλούν στον 3ο κύκλο των προβολών ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΟΥΝΤ.


Cinema Freud 2016 2017HQ

Σας προτείνουμε να δούμε ελληνικό κινηματογράφο και να συμμετάσχουμε στη συζήτηση μεταξύ ψυχαναλυτών και δημιουργών της 7ης τέχνης, με αφορμή τα πλάνα της εσωτερικής και της εξωτερικής πραγματικότητας, που παριστάνει η ταινία. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συναντήσεων για να ακούσουμε από κοινού την τέχνη του ελληνικού κινηματογράφου να μας μιλά για τα θέματα που αφορούν τα άτομα και την κοινωνία, όπως ο ρατσισμός, το ξένο, ο ολοκληρωτισμός, η βία, ο έρωτας, ο θάνατος, μέσα μας και έξω.

Γνωρίζω την πραγματικότητα σημαίνει για τους ψυχαναλυτές τη μετασχηματίζω, την ερμηνεύω, τη ντύνω με εικόνες, την κάνω αισθητή και νοητή, με το ψυχικό μου έργο (φαντασία, όνειρο, κλπ). Αυτό κάνει και ο κινηματογράφος. Η ψυχαναλυτική συνεδρία και η προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας, συνιστούν ταυτόχρονα μια προσωπική εμπειρία συνάντησης με τον εαυτό και μια δημιουργία ενός κοινού κόσμου.

Και οι δύο χωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα, δημιουργώντας τη συνθήκη που μας επιτρέπει να παλινδρομήσουμε, να πάρουμε μια προσωρινή απόσταση από την εξωτερική πραγματικότητα για να στραφούμε μέσα μας, να επεξεργαστούμε τις εμπειρίες μας, να τους δώσουμε εικόνες, να τις παραστήσουμε, να τους δώσουμε σενάρια και νόημα, όπως κάνουμε με τα όνειρα που βλέπουμε τη νύχτα. Για την ψυχανάλυση και για τον κινηματογράφο η ψυχική και η εξωτερική πραγματικότητα είναι ταυτόχρονα ένα δημιούργημα και ένα εύρημα.

Ελπίζουμε αυτές οι συζητήσεις μεταξύ ψυχανάλυσης και κινηματογράφου να δημιουργήσουν έναν κοινό κόσμο γόνιμων ευκαιριών ανταλλαγής και εύρεσης της πραγματικότητας.

Εκ μέρους των μελών της Επιτροπής Κινηματογράφου, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Μαρία Χατζηανδρέου, Ελίζα Νικολοπούλου, Δέσποινα Εμπεογλου, Αριέλλα Ασέρ.

Χώρος εκδηλώσεων: Κινηματογράφος ΑΣΤΥ, Κοραή 4 (Μετρό Πανεπιστήμιο) τηλ. 210 3221925

Τιμή εισόδου: 7 ευρώ

Ώρα έναρξης: 12.00

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...