PsychologyNow Team

«Σινεμά με τον Φρόυντ»

«Σινεμά με τον Φρόυντ»

PsychologyNow Team
λογότυπο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στο δεύτερο κύκλο προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ.


Ελληνικός κινηματογράφος, πλάνα της εξωτερικής και εσωτερικής μας πραγματικότητας», που  πραγματοποιεί σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της  Ελλάδος. Παρακολουθούμε ταινίες σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών και τις σχολιάζουμε με  ψυχαναλυτές, με συντελεστές της ταινίας και  με κριτικούς  κινηματογράφου.

Η ταινία που ανοίγει  τον φετινό κύκλο, «Ο εχθρός μου»  του  Γ. Τσεμπερόπουλου (2013),  θα προβληθεί στις 27/09/2015, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 12.00 μ.μ.

Προλογίζει ο κριτικός  κινηματογράφου Γ. Μπράμος. Συζητούν ο ψυχαναλυτής Γ. Βαρτζόπουλος,  ο σκηνοθέτης  Γ. Τσεμπερόπουλος,  και ο σεναριογράφος  Γ. Τσίρος. Συντονίζει η ψυχαναλύτρια Α. Ασέρ.

Φόντο η Αθήνα όπως την  ξέρουμε, με τους δρόμους  της, τις γειτονιές των αλλοδαπών, τα καφενεία τους, τα  μαθητικά στέκια, τους ξεχειλισμένους κάδους, τα γκράφιτι, τα μποτιλιαρίσματα, τον συνωστισμό στα λεωφορεία, τις διαδηλώσεις. Πρωταγωνιστής  ο 48χρονος Κ.Σ.,  γεωπόνος, έμπορος, οικογενειάρχης. Παιδί της μεταπολίτευσης,  προοδευτικός στις ιδέες και τα ήθη. Η λεηλασία του σπιτιού  και ο βιασμός της 15χρονης κόρης  του έρχονται να ανατρέψουν τα πάντα, αμετάκλητα. Η  καταδίωξη των  δραστών θα ανατρέψει και τα νοήματα: στο εξής ο εχθρός  δεν θα βρίσκεται μόνο γύρω μας αλλά και μέσα μας.  Ο  πρωταγωνιστής στην προσπάθειά του να λυτρωθεί θα βρεθεί μπροστά σε ένα μοιραίο ηθικό δίλημμα που θα τον μετατρέψει σε τραγικό ήρωα. Η ταινία, βάζοντας την βία στο μικροσκόπιο της κάμερας, μας φέρνει αντιμέτωπους  με τα όριά μας.  Μια ιστορία εκδίκησης,  ένα κοινωνικό δράμα, ή αλλιώς ένα κοινωνικό θρίλερ, πολιτικά αιχμηρό και επίκαιρο. Ο  Γ. Τσεμπερόπουλος υπηρετεί διακριτικά  μια γεμάτη σασπένς ιστορία αποφεύγοντας με μαεστρία κάθε διδακτισμό. Η ταινία μας συγκινεί χωρίς να γίνεται  μελοδραματική. Εξαιρετική μουσική και πολύ δυνατές ερμηνείες όλων των ηθοποιών.

«Ο εχθρός μου», παρουσιάστηκε και βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ, στο  Μοντρεάλ, στο Λονδίνο, στις Νύχτες πρεμιέρας στην Αθήνα, και αλλού. Απέσπασε τον Αργυρό Κίονα στο Luxor Egyptian & European Film Festival,  βραβείο καλύτερης ταινίας στο European Independent Film Festival στο Παρίσι , τρία κύρια βραβεία της Ε.Α.Κ. (σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ). Βραβεία καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απέσπασε Μανώλης Μαυροματάκης στο Διεθνές φεστιβάλ του Νάσβιλ, στο Τέννεσι των ΗΠΑ  και στο Τeheran  2015 International Urban Film Festival.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...