thumb

H κρίση σπάει το ταμπού της Ψυχικής Ασθένειας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC για τις επιπτώσεις της διαβόητης οικονομικής κρίσης στον τομέα της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, η μεταβολή που έχει συντελεστεί είναι θεαματική: η ψυχική υγεία ήταν ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα, αλλά η δεκαετής οικονομική κρίση έδωσε στο ζήτημα μεγαλύτερη προβολή.


Το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από κατάθλιψη επί έναν τουλάχιστον μήνα ήταν 3,3% το 2008. Το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο, φθάνοντας το 12,3%. Παράλληλα, οι αυτοκτονίες σημείωσαν αύξηση κατά 40%, ενώ η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας περικόπηκε πάνω από το μισό.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η κοινωνία δεν έδινε προσοχή σε αυτό το ζήτημα ανέφερε στο BBC ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος, πρόεδρος της «Κλίμακας», ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που δραστηριοποιείται τόσο στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

banner1

Στο ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται πως η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που ως τότε είχαν αγνοηθεί. Ακόμα και συντηρητικές απόψεις της κοινής γνώμης πλέον έχουν αλλάξει. Το 2009 το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσε με την άποψη πως η κατάθλιψη είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%.

Από τη δική του πλευρά, ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, σημείωσε πως Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση.

Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες οι Έλληνες άρχισαν να κατανοούν περισσότερο όσους επηρεάζονται δήλωσε στο BBC μια νοσοκόμα που εργάζεται στο Αιγινήτειο. Όταν ξέσπασε η κρίση, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν πια να απευθύνονται σε ιδιώτες ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Έτσι, έρχονταν εδώ και μπορούσαν να δουν και μόνοι τους πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του BBC, ήταν η αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας σχετικά με το εάν η αυτοκτονία θεωρείται αμαρτία.

στατιστικά στοιχεία αυτοκτονιών στην Ελλάδα

Πηγή: Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία

Σήμερα, όταν έχουμε έναν ασθενή με αυτοκτονικές σκέψεις, οι ειδικοί μας μπορούν να μιλήσουν με την οικογένειά του, να δούμε πώς νιώθουν εκείνοι. Αυτό πριν ήταν αδύνατο. Η επόμενη πρόκληση είναι να κάνουμε την πολιτεία να εφαρμόσει μια προληπτική πολιτική αποτροπής των αυτοκτονιών ανέφερε ο πρόεδρος της «Κλίμακας».

Πιστεύουμε πως το 90% των αυτοκτονιών μπορεί να αποτραπεί, αν οι φίλοι, η οικογένεια και οι ειδικοί αναγνωρίσουν τον άνθρωπο που κινδυνεύει κατέληξε ο κ. Κατσαδώρος.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το in.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια