psychologist-banner-2
thumb

Έρευνα: Οι βόλτες στα πάρκα «απομακρύνουν» την κατάθλιψη και το άσθμα

- Επικαιρότητα
22 Ιανουαρίου 2023

Τρεις με τέσσερις επισκέψεις την εβδομάδα μειώνουν τις πιθανότητες καταφυγής σε φάρμακα για προβλήματα ψυχικής υγείας ή υψηλή αρτηριακή πίεση κατά ένα τρίτο.


Οι τακτικές επισκέψεις σε πάρκα, κήπους και άλλους αστικούς χώρους πρασίνου ενδέχεται να συνδέονται με μειωμένη χρήση φαρμάκων για το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το άσθμα στους κατοίκους των πόλεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες στη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι οι επισκέψεις σε τέτοιους χώρους αναψυχής τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα μειώνουν τις πιθανότητες καταφυγής σε φάρμακα για ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας ή υψηλή αρτηριακή πίεση κατά ένα τρίτο, και τις πιθανότητες χρήσης φαρμάκων για το άσθμα κατά ένα τέταρτο.

banner1

Η θετική επίδραση της επίσκεψης σε χώρους πρασίνου ήταν πιο απτή μεταξύ όσων δήλωσαν τα χαμηλότερα οικογενειακά εισοδήματα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα συσχετίζονται με τα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Οι φτωχότερες κοινότητες έχουν λιγότερες ευκαιρίες να απολαύσουν τη φύση.

Προκειμένου να διερευνήσουν τον συσχετισμό, ερευνητές του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας εξέτασαν τις απαντήσεις που έδωσαν 16.000 τυχαία επιλεγμένοι κάτοικοι του Ελσίνκι, του Εσπού και της Βαντάα – των τριών πόλεων με τη μεγαλύτερη αστική συγκέντρωση στη Φινλανδία.

Κοντά στο σπίτι

Η έρευνα συγκέντρωσε πληροφορίες για την εμπειρία που μετέφεραν οι πολίτες ηλικίας τουλάχιστον 25 ετών, για τους χώρους πρασίνου σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τα σπίτια τους. Στους «πράσινους χώρους» συγκαταλέγονται δάση, κήποι, πάρκα, νεκροταφεία, ζωολογικοί κήποι, λιβάδια, βάλτοι και υγρότοποι. Παράλληλα εξέτασαν τις απαντήσεις και για αντίστοιχα παραλιακά μέτωπα με θέα τη θάλασσα, καθώς και τις περιοχές με λίμνες και ποτάμια.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν την όποια χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη, καθώς και για την υψηλή αρτηριακή πίεση και το άσθμα. Στη συνέχεια ερωτήθηκαν πόσο συχνά περνούσαν χρόνο ή γυμνάζονταν σε εξωτερικούς χώρους πρασίνου, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, με επιλογές που κυμαίνονταν από «ποτέ» έως «πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.»

Οι ερευνητές επέλεξαν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ως δείκτη κακής υγείας. Εστίασαν σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κοινών αλλά δυνητικά σοβαρών προβλημάτων υγείας. Διαπίστωσαν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ των επισκέψεων σε χώρους πρασίνου και των χαμηλότερων πιθανοτήτων χρήσης τέτοιων φαρμάκων.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν ούτε μία επίσκεψη την εβδομάδα, οι επισκέψεις τρεις έως τέσσερις φορές συνδέθηκαν με 33% χαμηλότερη πιθανότητα χρήσης φαρμάκων για την ψυχική υγεία, 36% μικρότερη πιθανότητα χρήσης φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και 26% μικρότερη πιθανότητα χρήσης φαρμάκων για το άσθμα.

Περιέργως, ωστόσο, όσοι επισκέπτονταν χώρους πρασίνου τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν μόνο 22% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση φαρμάκων ψυχικής υγείας και 24% λιγότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση φαρμάκων για το άσθμα. Οι συχνές επισκέψεις ωστόσο συσχετίστηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες να χρειαστούν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, με 41% μικρότερη πιθανότητα σε σχέση με κάποιον που επισκέπτεται χώρους πρασίνου σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα.

Συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τα οφέλη που έχει για την υγεία ή έκθεσή μας στη φύση, έγραψαν οι ερευνητές. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων στις πόλεις.

Η έρευνά τους δημοσιεύεται διαδικτυακά στο περιοδικό Occupational & Environmental Medicine.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια