Ιδιαίτερα επιτυχημένη η 4η Επιστημονική Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία έχει γίνει πλέον θεσμός. Πανεπιστημιακοί, φορείς ψυχικής υγείας, επαγγελματίες ψυχικής υγείας από διάφορους κλάδους και πλήθος ανθρώπων, προσήλθαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για να υποστηρίξουν το μήνυμα: «Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς την Ψυχική Υγεία».
Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το Psychologynow.gr, το Επιστημονικό Site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα, μαζί με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Η Γέφυρα» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Ομπρέλα», διοργάνωσαν την Τρίτη 10 Οκτωβρίου την 4η Επιστημονική Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2017, με φετινό θέμα της «Ψυχική Υγεία και Εργασία».
Στην επιστημονική εκδήλωση ήταν καλεσμένοι Καθηγητές Ψυχολογίας, Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας Ψυχίατροι και Ψυχολόγοι, Δικηγόροι, Φορείς Ψυχικής Υγείας, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που συνέθεσαν ένα πολύ όμορφο μωσαϊκό επιστημονικών τοποθετήσεων, ομιλιών και βιωματικών εμπειριών που άφησαν το κοινό που το παρακολούθησε με μία αίσθηση πληρότητας, κατανόησης και συγκίνησης της σχέσης Ψυχικής Υγείας και Εργασίας καθώς και τρόπους προάσπισης της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο.
Η 4η Επιστημονική Εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Χάρη Πίσχο, Ψυχολόγο και δημιουργό του Psychologynow.gr, την Mιρέλλα Κορομπίλια, Ψυχολόγο και αντιπρόεδρο του σωματείου η Γέφυρα, την κυρία Παπαδάτου-Παστού, Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας η οποία στηρίζει τις επιστημονικές εκδηλώσεις του Psychologynow.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείαςαπό το 2014 και του κυρίου Κρασανάκη, μέλους ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, η οποία μας έκανε την τιμή να παραχωρήσει την αιγίδα της στη διοργάνωση, δείχνοντας τη στήριξη και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες που κάνουμε.
Το πρώτο πάνελ ομιλητών ξεκίνησε με την ομιλία του κυρίου Αντώνη Κορφιάτη, Κοινωνιολόγου και της κυρίας Τσαμπαλάτη-Βακαλοπούλου, Ψυχολόγου, Σύμβουλων Απασχόλησης της Πανελλήνιας Ένωσης Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης, οι οποίοι ανέπτυξαν τη λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης της Απασχόλησης της ΠΕΨΑΕΕ, παρουσιάζοντας πολύτιμες πληροφορίες για την στήριξη και την καθοδήγηση που παρέχει σε ανθρώπους με ψυχικές δυσκολίες να επανενταχθούν στην εργασία, καθώς και για τη βοήθεια που παρέχουν σε όλη τη διάρκεια που ο εργαζόμενος βρίσκεται στη δουλειά του.
Στη συνέχεια, η κυρία Μαρία Τσιλιάκου, Δικηγόρος, μίλησε για την έννοια της δικαιοσύνης στο χώρο εργασίας, αναπτύσσοντας την ηθική διάσταση της στο χώρο εργασίας, υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών δεν διαφέρουν των υπολοίπων εργαζομένων και ότι όταν τα γνωρίζουν γενικότερα οι εργαζόμενοι, τότε μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τη θέση και την εργασία τους στο εργασιακό περιβάλλον, μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο εμφάνισης αγχωτικών διαταραχών.
Ο κύριος Ορέστης Γιωτάκος, Ψυχίατρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Ομπρέλα και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, μίλησε για την επαγγελματική εξουθένωση στους επαγγελματίες υγείας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τα αίτια και τρόπους αντιμετώπισης παρέχοντας και πλήρη στοιχεία, ανησυχητικά για την ψυχική τους υγεία. Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας και το εργασιακό πλαίσιο, με τις συνεχείς απαιτήσεις και τα εξαντλητικά ωράρια, δυσκολεύουν πολύ το έργο τους χωρίς να διαφαίνεται περιθώριο χαλάρωσης.
Στο διάλειμμα, κοινό και ομιλητές, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε χαλαρό κλίμα, με τη φροντίδα της Γέφυρας, που είχε επιμεληθεί τον εξοπλισμό και τη δροσιά όλων των παρευρισκομένων.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο Β’ μέρος με την ομιλία του κυρίου Αλέξανδρου-Σταμάτιου Αντωνίου, Επίκουρου Καθηγητή Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, που ανέπτυξε μία λεπτομερή παρουσίαση για την επίδραση της σύγκρουσης μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Ο κύριος Αντωνίου, με εμπεριστατωμένα ερευνητικά στοιχεία, έδειξε το μεγάλο βάρος που φορτώνονται οι εργαζόμενοι στο σύγχρονο και απαιτητικό εργασιακό πλαίσιο. Η παρουσίαση του κυρίου Αντωνίου επικεντρώθηκε και στις διαφορές των φύλων δείχνοντας ότι εξατίας του διττού ρόλου που κατέχουν οι γυναίκες, βιώνουν πιο έντονα τη σύγκρουση εργασία/οικογένεια σε ποσοστό 83% σε αντίθεση με τους άνδρες που παρουσιάζουν ποσοστό 72%. Δίνοντας στοιχεία από έρευνα που έγινε στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα ο κύριος Αντωνίου υποστήριξε ότι η ικανοποίηση από τη ζωή εκφράζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τους έγγαμους/συζώντες οι οποίοι παρουσιάζουν και λιγότερα σωματικά προβλήματα.
Μία εξαιρετική και συγκινητική παρέμβαση έγινε σε αυτό το σημείο από τον κύριο Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ειδικευόμενο ψυχίατρο, ο οποίος μίλησε για την ολότητα του ανθρώπου, καταθέτοντας τη θέση ότι δεν υπάρχει ψυχή και σώμα, αλλά μία ενιαία οντότητα που αλληλοεπηρεάζεται και ονομάζεται άνθρωπος. Η ψυχή είναι το ίδιο σημαντικό όσο το σώμα και οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την προστατεύσουμε.
Στη συνέχεια, ο κύριος Κώστας Παπαχριστόπουλος, Ψυχολόγος PhD, Συν-συντονιστής Κλάδου Οργανωτικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ, τοποθετήθηκε περί της Ψυχολογικής Ευημερίας και Εργασίας με τον άνθρωπο να βρίσκεται σε μία εποχή ρευστότητας. Ο κύριος Παπαχριστόπουλος αφού ανέπτυξε τις έννοιες Ευδαιμονία – Ευημερία – Ευεξία στη δουλειά και τη ζωή μας, μίλησε για την έννοια του συστήματος σε περιβάλλον εργασίας και για την ασφάλεια του ανθρώπου όπως αυτή πηγάζει από τις επιθυμίες και την ικανοποίηση των αναγκών μας.
O κύριος Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΜΚΟ «ΕΔΡΑ» ανέπτυξε στη συνέχεια την έννοια της καινοτομίας στο χώρο της ψυχικής υγείας και ποιο είναι το νόημα της στην πρόληψη και τη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας. Το καινούριο και η τομή, ενώνονται για να προσφέρουν κάτι αυθεντικά νέο αλλά και χρήσιμο στην ψυχική υγεία και στους ανθρώπους που πάσχουν απο ψυχική ασθένεια.
Η 4η επιστημονική εκδήλωση ολοκληρώθηκε βιωματικά και συγκινητικά: τη σκυτάλη πήρε η κυρία Χρυσούλα Παπαδοπούλου Γραμματέας του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Διάπλους, που παρουσίασε το έργο του συνεταιρισμού, το υποστηρικτικό πλαίσιο λειτουργίας και τους ανθρώπους πίσω από τον φορέα.
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που στηρίζουν και στηρίζονται μέσα από τον φορέα, είναι ο Νίκος, κωφός και λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, σηκώθηκε όρθιος και μίλησε για το νόημα που βρήκε στη ζωή του μέσα από την ευκαιρία που του δόθηκε να εργαστεί ξανά. Βγήκε από το σκοτάδι και αντίκρυσε το φως, μέσα από χαραμάδες και δυσκολίες και τώρα στεκόταν μπροστά μας, λειτουργικός και πολύτιμος συνεργάτης του φορέα, έχοντας κλέψει τις καρδιές όλων των ανθρώπων στους οργανισμούς που έχει δουλέψει μέσω του KOI.Σ.Π.Ε. Ο Νίκος είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που μπόρεσε να στηριχθεί στα πόδια του και να είναι αυτόνομος, έχοντας πλέον το δικό του σπίτι και πληρώνοντας μόνος του τους λογαριασμούς του.
Το σημαντικό έργο του ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Διαδρομές, ανέπτυξε η κυρία Εύη Γεωργακοπούλου, Σύμβουλος Υποστηριζόμενης Απασχόλησης, φορέα που ανήκει στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Το Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης έχει εξυπηρετήσει και υποστηρίζει από το 2013 μέχρι σήμερα 170 ανθρώπoυς σε διάφορες δραστηριότητες για την εύρεση εργασίας όπως στη σύνταξη βιογραφικού, στην εντατική αναζήτηση εργασίας, στη διεύρυνση των γνώσεων-δυνατοτήτων του εξυπηρετούμενου σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, στη βοήθεια για την εξέταση νέων επιλογών μέχρι στη διαχείριση ζητημάτων εργασιακού χώρου για όσους εργάζονται.
Για άλλη μία χρονιά, η εκδήλωση έκλεισε με ένα συναίσθημα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά και πείσματος και επιμονής ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φορείς ψυχικής υγείας, παραμένουν πιστοί στο έργο και στο όραμα τους. Αν μη τι άλλο, η προσπάθεια είναι συγκινητική, ένα συναίσθημα που μοιραστήκαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε στην 4η Επιστημονική Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Ευχή μας είναι να είμαστε όλοι υγιείς και δυνατοί για να συνεχίζουμε το έργο μας, αυθεντικά και υπεύθυνα και να μη σταματάμε να μεταδίδουμε το μήνυμα μας: «δεν υπάρχει υγεία χωρίς την ψυχική υγεία»!