Ο Δρ. Γκάι Γουίντς είναι μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, εξειδικευμένος στα αίτια και τη μείωση της συναισθηματικής δυσφορίας, περιζήτητος ομιλητής και διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας. Το βίντεο του στο TED «Γιατί όλοι πρέπει να μάθουμε να ασκούμε ψυχολογικές πρώτες βοήθειες» είναι από τα πιο διάσημα βίντεο της πλατφόρμας.
Ως ψυχολόγος εργαζόμενος σε ιδιωτικό γραφείο, ποιες ιδέες στον τομέα της ψυχοθεραπείας σας επηρέασαν περισσότερο;
Δεν έχω επηρεαστεί από κάποιον συγκεκριμένο στοχαστή στον τομέα. Αντίθετα, θεωρούσα πάντα χρήσιμο να διαβάζω ερευνητικά άρθρα, να αποκτώ μια ευρεία αίσθηση των νέων εξελίξεων και ευρημάτων και στη συνέχεια να προσπαθώ να τα ενσωματώσω στο έργο μου ως συγγραφέας και επαγγελματίας.
Τι είναι η συναισθηματική υγιεινή;
Η συναισθηματική υγιεινή περιλαμβάνει τη φροντίδα και τη διατήρηση της ψυχολογικής σας υγείας, αντιμετωπίζοντας συναισθηματικές πληγές όπως η αποτυχία ή η απόρριψη όταν τις υφίσταστε και υιοθετώντας συνήθειες που αυξάνουν τη συναισθηματική σας ανθεκτικότητα.
Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο κύριος λόγος που δεν παίρνουμε τη ψυχολογική υγεία μας τόσο σοβαρά όσο τη σωματική υγεία;
Απλώς δεν έχουμε αναπτύξει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική υγεία για την ποιότητα της ζωής μας. Οι άνθρωποι διαθέτουν συνήθως στο σπίτι επιδέσμους, παγοκύστες και φάρμακα για το κρυολόγημα ή τον βήχα, αλλά τίποτα για τις ψυχολογικές πληγές. Δεν γνωρίζουν καν ότι τραυματισμοί όπως η απόρριψη και η αποτυχία μπορούν να αντιμετωπιστούν, πόσο μάλλον ποιες είναι αυτές οι θεραπείες.
Είναι αξιοσημείωτο (και δυστυχώς) ότι η κατανόηση των περισσότερων ανθρώπων για το μυαλό τους και τον τρόπο λειτουργίας του δεν διαφέρει πολύ από ό,τι ήταν πριν από 100 χρόνια.
Στην ομιλία σας στο TED, αναφέρετε ότι μία από τις πιο κοινές και επιζήμιες ψυχολογικές συνήθειες είναι ο μηρυκασμός. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε τι εννοείτε με τον όρο “μηρυκασμός” και να προτείνετε μια στρατηγική για να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια εν τη γενέσει της;
Ο μηρυκασμός αναφέρεται στην επανάληψη ανατρεπτικών γεγονότων στο μυαλό σας ξανά και ξανά – ωστόσο, το κάνετε αυτό χωρίς να επιλύετε προβλήματα ή να προσπαθείτε να αποκτήσετε μια νέα προοπτική – απλώς βράζετε στα άσχημα συναισθήματα. Η συνήθεια αυτή είναι πολύ συχνή και συνδέεται με την κατάθλιψη, τον αλκοολισμό, την κακή επίλυση προβλημάτων, την παθητικότητα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και πλήθος άλλων προβλημάτων.
Για να σπάσετε τη συνήθεια, πρέπει να αποσπάσετε την προσοχή σας για 2 λεπτά κάθε φορά που σας έρχεται στο μυαλό η ανησυχητική σκέψη – οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής που απαιτεί συγκέντρωση είναι αρκετή. Με την πάροδο του χρόνου, η παρόρμηση να αναπολήσετε το γεγονός θα υποχωρήσει.
{youtube}F2hc2FLOdhI{/youtube}
Υποστηρίξατε ότι γενικά μιλώντας, οι γενικές θετικές διαβεβαιώσεις δεν είναι χρήσιμες. Γιατί πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;
Μελέτες έχουν δείξει ότι θετικές διαβεβαιώσεις όπως “θα γίνω πολύ επιτυχημένος” ή “είμαι άξιος μεγάλης αγάπης” τείνουν να κάνουν τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση να αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους, όχι καλύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαβεβαιώσεις πέφτουν πολύ έξω από τα τρέχοντα συστήματα πεποιθήσεών τους, οπότε το ασυνείδητο μυαλό τους τις απορρίπτει.
Σε ποιο βαθμό η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ψυχολογικές βλάβες;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν ένα εντελώς νέο πεδίο κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, στο οποίο όμως αλληλεπιδράτε με πλήθος ανθρώπων ταυτόχρονα. Επομένως, όταν δημοσιεύετε μια ενημέρωση κατάστασης στο Facebook και σε κανέναν από τους 521 φίλους σας δεν “αρέσει”, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε 521 φορές απόρριψη. Βλέπετε τους φίλους σας να πηγαίνουν υπέροχες διακοπές και να έχουν υπέροχες ζωές, αλλά αν νιώθετε μοναξιά, αυτές οι φωτογραφίες θα σας κάνουν να νιώσετε ακόμα χειρότερα.
Χωρίζετε με τη σχέση σας και ο σύντροφός σας ενημερώνει άμεσα την κατάστασή του στο FB οπότε τώρα όλοι το ξέρουν, είτε το θέλετε είτε όχι, είτε είστε έτοιμοι γι’ αυτό είτε όχι. Έτσι, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να νιώσετε απογοήτευση και ψυχολογικό τραυματισμό.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ελπίζει να ακολουθήσει καριέρα στην ψυχολογία;
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτά που μαθαίνετε στο σχολείο, στο κολέγιο, στο πανεπιστήμιο είναι μόνο τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσετε. Συνεχίστε να μαθαίνετε, να διαβάζετε, να δοκιμάζετε διαρκώς νέες προσεγγίσεις και νέους τρόπους σκέψης και μην χάνεστε σε μία μόνο προσέγγιση.
Στην άσκηση της ψυχοθεραπείας δεν υπάρχει μία σωστή προσέγγιση για όλους τους ανθρώπους. Έτσι, φροντίστε να διαθέτετε μια ποικιλία εργαλείων στη διάθεσή σας όταν αρχίζετε να εργάζεστε με θεραπευόμενους και στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε το σωστό εργαλείο για το σωστό άτομο και την αντίστοιχη κατάσταση.