PsychologyNow.gr

Βιβλιοπροτάσεις: Παιδική ηλικία σε κίνηση

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το βιβλίο, Παιδική ηλικία σε κίνηση, σε επιμέλεια Δήμητρας Μακρυνιώτη και Ορέστη Διδυμιώτη. Πριν από είκοσι δύο χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος ο συλλογικός τόμος Παιδική ηλικία, σε επιμέλεια Δήμητρας Μακρυνιώτη, ένας τόμος που φώτιζε ζητήματα της παιδικής ηλικίας από τη σκοπιά της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, […]

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το βιβλίο, Παιδική ηλικία σε κίνηση, σε επιμέλεια Δήμητρας Μακρυνιώτη και Ορέστη Διδυμιώτη.


PaidikesHlikiesKinhsh evΠριν από είκοσι δύο χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος ο συλλογικός τόμος Παιδική ηλικία, σε επιμέλεια Δήμητρας Μακρυνιώτη, ένας τόμος που φώτιζε ζητήματα της παιδικής ηλικίας από τη σκοπιά της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της κοινωνικής ιστορίας και της ψυχανάλυσης. Σήμερα, η Δήμητρα Μακρυνιώτη και ο Ορέστης Διδυμιώτης επανέρχονται με τον τόμο Παιδικές ηλικίες σε κίνηση, ένα νέο συλλογικό τόμο που επικαιροποιεί τη συζήτηση γύρω από την παιδική ηλικία και που προτάσσει νέους εναλλακτικούς άξονες για την πρόσληψή της.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο συλλογικός αυτός τόμος αναζητά τις σύνθετες, αλ­ληλοδιαπλεκόμενες και διαρκώς μεταβαλλό­με­νες πολιτικές και κοινωνικές σημασίες της παιδικής ηλικίας, αμφισβητώντας τα κλασικά ιδεολογή­μα­τα που την εκλαμβάνουν ως μια και ενιαία, εκτός κοινωνικού, ιστορικού και πολιτικού πλαισίου.

banner1

Πώς η αθωότητα και η τρωτότητα των παιδιών εισέρχεται στο δημόσιο λόγο; Πώς συμμετέχουν στις εμπειρίες της μετανάστευσης, της φτώχειας και της πολιτικής αναταραχής; Πως εν τέλει συγ­κρο­τούνται τα παιδιά ως υποκείμενα, πως επιτελούν την παιδικότητα τους και πώς, στην πορεία, δημιουργούν ρωγμές στα καθιερωμένα όρια μεταξύ παιδικότητας και ενηλικότητας διεκδι­κώ­ντας νέους όρους ύπαρξης και ανήκειν;

Τα ερωτήματα αυτά δίνουν το στίγμα των κειμένων που επι­λέχ­θηκαν με σκοπό να συμβάλουν σε μια επίκαιρη διεπιστημονική προσέγγιση της παιδικής ηλικίας, μιας από της πιο «αυτονόητες» όσο και αινιγμα­τικές κοινωνικές κατηγορίες.