Ο Joseph Addison έλεγε πως το διάβασμα είναι για το μυαλό, ότι η γυμναστική για το σώμα. Με αφορμή αυτή την άποψη και των όσων είπαμε τον προηγούμενο μήνα θα αδράξω την ευκαιρία και θα σας προτείνω ορισμένα βιβλία που μπορείτε να διαβάσατε με τα παιδιά σας κατά την διάρκεια των διακοπών σας.
Η καλοκαιρινή ανάπαυλα δεν είναι χρόνος χαμένος από την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί την καταλληλότερη περίοδο, για τα παιδιά, να χαλαρώσουν και να θέσουν σε εφαρμογή όλα όσα έμαθαν τον χειμώνα που πέρασε.
Πάντα οι τέχνες αποτελούσαν τον πιο άμεσο αλλά και ευχάριστο τρόπο για να μάθει ο άνθρωπος, μικρός ή μεγάλος. Τα βιβλία προσφέρουν στα παιδιά συναισθήματα, εικόνες, γνώσεις αλλά και δεξιότητες χωρίς καν να καταβάλουν ιδιαίτερο κόπο. Η λογοτεχνία μπορεί να δώσει σε ένα παιδί την αγκαλιά και την παρέα που θα τον συντροφεύει σε όλη του τη ζωή.
Οι παρακάτω επιλογές προέρχονται από προσωπική άποψη για την αξία τους με σκοπό την κάλυψη διάφορων θεμάτων και αρκετών ηλικιακών βαθμίδων. Το να επιλέξεις βιβλία είναι μια διαδικασία εύκολη και δύσκολη ταυτόχρονα. Ως ενήλικες γνωρίζουμε τι μας αρέσει και τι όχι στην επιλογή μας σ’ ένα βιβλίο. Τα παιδιά όμως δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα τους αυτή και ο ρόλος της επιλογής γυρίζει στον γονέα, στο δάσκαλο, στο θεραπευτή.
Δεν υπάρχουν ακατάλληλα βιβλία, υπάρχουν όμως βιβλία κατάλληλα για κάθε ηλικία.
Θα σας παραθέσω 5 επιλογές με ευχή για ένα πλούσια συναισθηματικό καλοκαίρι:
Διαβάστε σχετικά: Η απίστευτη σοβαρότητα του παραμυθιού
1. «Έλμερ», Ντέιβιντ Μακ Κι, εκδ. Πατάκη.
Όλοι ίδιοι, όλοι διαφορετικοί. Δεν σας γράφω κάτι που δεν γνωρίζεται. Σας γράφω κάτι που πάντα είναι δύσκολο να το εξηγήσετε. Ο Έλμερ μπήκε στη ζωή μου σε μια στιγμή και έμεινε για πάντα. Είναι ο τρόπος μου πλέον να απαντήσω στις τόσο αφοπλιστικές παιδικές ερωτήσεις που με κολλούν στον τοίχο. Η ιστορία αυτού του ελέφαντα είναι τόσο κοινή με πολλά παιδικά συναισθήματα.
Όλοι νιώθουμε και είμαστε διαφορετικοί. Αυτά που έχει να πει ο Έλμερ μέσα από τα λίγα λόγια του και τις πολλές και πολύχρωμες εικόνες του είναι τόσο βαθιά και ουσιαστικά που τόσο τα παιδιά όσο κι εκεί εσείς διαβάζοντας τον θα αποκτήσετε κι άλλες αξίες κι άλλα ιδανικά. Η ζωή αυτού του πολύχρωμου ελέφαντα έγινε δύσκολή αλλά αξίζει να την διαβάσετε.
2. «Μια θάλασσα πλαστικά», Κατρίνα Τσάνταλη, εκδ. Διόπτρα.
Ζούμε σε μια εποχή που το μέλλον μπορεί να γίνει καλύτερο αν τα παιδιά μας μεγαλώσουν λίγο πιο κοντά στη φύση από ότι εμείς. Το παρόν βιβλίο, που απευθύνεται σε μικρές αλλά ταυτόχρονα και μεγάλες ηλικίες, είναι γροθιά προς όλους μας για την αγάπη μας προς τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Οι δικές μας συνήθειες μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουν. Τα παιδιά όμως τις χτίζουν από το μηδέν.
Είναι καλό να ‘πέσουν’ στα χεράκια τους τέτοια παραμύθια που θα τους μάθουν να αγαπούν και να φροντίζουν τον πλανήτη μας όσο και το σπίτι μας, όσο και το σώμα μας. Τα πλαστικά υπάρχουν στην ζωή μας κι ο κ. Χταπόδης είναι εδώ για να μας πεις τι να κάνουμε για να μην μας την μολύνουν. Μια υποθαλάσσια συγκινητική ιστορία που σκοπό έχει να μας μάθει να αγαπάμε και χρησιμοποιούμε πιο φυσικούς πόρους στην καθημερινότητα μας.
3. «Η μωβ ομπρέλα», Άλκη Ζέη, εκδ. Κέδρος.
Ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα με δόσεις ιστορικών γεγονότων που μιλάει για τους δυο διαφορετικούς κόσμους, των μεγάλων και των παιδιών. Μέσα από την ιστορία των ηρώων τα παιδιά θα βιώσουν πως δεν είναι μόνοι σε έναν κόσμο που κανείς δε τους καταλαβαίνει. Θα αναβιώσουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αλήθειες.
Δεν είναι πάντα εύκολο οι μεγάλοι να σκεφτούν σαν παιδιά, τον έχουν αποτινάξει αυτό το ρόλο από πάνω τους για πολλά χρόνια κι είναι δύσκολο να μπουν στην φαντασία των παιδιών που καλπάζει ασταμάτητα. Η μωβ ομπρέλα προσφέρει αυτή την διαφορετικότητα πολύ διακριτικά μέσα από ένα λογοτεχνικό κομψοτέχνημα.
4. «Πράσινο σμαράγδι», « Μπλε ζαφείρι», «Κόκκινο ρουμπίνι», Κέρστιν Γκίερ εκδ. Susaeta.
Όπως καταλάβατε πρόκειται για μια τριλογία βιβλίων που σκοπός της είναι να αναπτύξει την φαντασία των παιδιών (12 ετών και άνω) μέσα από ένα παραμύθι που ταξιδεύει σε διάφορους χρόνους διαμέσου μιας χρονομηχανής. Πρόκειται για ένα βιβλίο με όμορφες περιγραφές και βαθιές δόσεις συναισθηματισμού που θα προσφέρει στα παιδιά σας την ευκαιρία να γνωρίσουν ονόματα όπως του Σαίξπηρ, του Μπάκ, του Ντίκινσον, του Μπράντμπερ καθώς και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών.
Μια ιστορία παιδιών που μεταπηδούν από αιώνα σε αιώνα θα ανοίξει την πόρτα στην φαντασία των παιδιών σας ώστε να ταξιδέψουν σε μέρη και έτη που ποτέ δε θα μπορούσαν. Τι φορούσαν τότε οι άνθρωποι; Τι έτρωγαν 1000 χρόνια πίσω; Πως χόρευαν στο παρελθόν;
Διαβάστε σχετικά: Το διάβασμα μόλις 20 σελίδων την ημέρα έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία μας
5. «Αγάπα τον εαυτό σου», Gershen Kaufman, Lev Raphael, Pamela Espeland, εκδ. Φυτράκη.
Ευτυχία θα πει χαμογελάω, ευτυχία θα πει κοιμάμαι ήρεμος, ευτυχία θα πει κοιτάω τον καθρέφτη και ξέρω ποιος είμαι. Νομίζω πως όλοι, αυτό ακριβώς θέλουμε για τα παιδιά και ειδικά για τους εφήβους που βιώνουν την πιο αμφιθυμική περίοδο της ζωής τους.
Αυτό το βιβλίο είναι μια καλή αρχή για να γνωρίσει το παιδί σας τι νιώθει, πως να το αναγνωρίζει και να το εκφράζει αλλά κυρίως θα του ανοίξει στον δρόμο στο να αγαπάει και να φροντίζει τον εαυτό του. Τι πιο ουσιαστικό για ένα παιδί που τώρα ξεκινάει να φτιάχνει τα όνειρα του. Θετικοί τρόποι απέναντι στη ζωή. Σκέψεις που έχουν σαν προτεραιότητα το να σε αγαπάς.
Κάθε βιβλίο έχει να προσφέρει. Κάθε βιβλίο έχει να σου μάθει. Άνοιξε το, δώσε του την ευκαιρία. Αυτό θα κάνετε και με τα μικρά σας. Θα τους δώσετε την ευκαιρία να μάθουν να σκέφτονται, να φαντάζονται, να ταξιδεύουν, να μαθαίνουν, να νιώθουν και να ζουν περισσότερα μέσα από πολλές και διαφορετικές ιστορίες.
Τα βιβλία είναι πάντα ένα καλό δώρο κι εσείς πρέπει να είστε εκεί τους το μάθετε. Συζητήστε τι διάβασαν, ενδιαφερθείτε για τα χρώματα της εικόνας, εξηγήστε τις καινούργιες λέξεις. Κάντε παρέα, τα βιβλία διασκέδαση. Τα αποτελέσματα από την επαφή των παιδιών σας με όμορφα βιβλία δε θα αργήσει να φανεί ενώ ταυτόχρονα θα είναι ευδιάκριτος σε κάθε τομέα της ζωής τους.
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*