PsychologyNow Team

Πανελλήνιο συνέδριο: «καθ' οδόν προς το βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία»

Πανελλήνιο συνέδριο: «καθ' οδόν προς το βέλτιστο θεραπευτικό συντελεστή στην ογκολογία»

PsychologyNow Team

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 5 - 7 Απριλίου 2019, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza, στην Αθήνα.


OgkologiaKathodonSynedrio esΗ εγγραφή στο Συνέδριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας (Ιατρούς, Βιολόγους,  Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους) καθώς και σε φοιτητές.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική Φόρμα Κρατήσεων, διαθέσιμη στον σύνδεσμο: www.events.gr.

Πριν δύο δεκαετίες υπήρχε η "προφητεία" ότι περί το 2020 μΧ, το 80% των αντινεοπλασματικών θεραπειών θα είναι μοριακής στόχευσης. Πράγματι, σήμερα, αυτό επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό, κυρίως ως τάση. Επειδή το νέο μοιάζει με αέριο: χωρίς -ακόμα- σχήμα αλλά τείνοντας να καταλάβει όλον τον χώρο που θα του δοθεί: μέχρι τη "στιγμή" που οι κατάλληλες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας θα το οδηγήσουν διαδοχικά στην υγροποίηση και την στερεοποίηση.

Καθώς τα φάρμακα μοριακής στόχευσης σε συμπαγείς σχηματισμούς προελαύνουν σε όλα τα πεδία του "διαρκούς αντικαρκινικού πολέμου" και τα "πολεμικά αέρια" της ανοσοογκολογίας εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα αυτών των μαχών με την ευγενή -και ιδιοτελή συνάμα- φιλοδοξία να εξαλείψουν όλους τους εμπλεκομένους στον πόλεμο -αντίπαλους και συναγωνιστές. Εν τω μεταξύ, η χημειοθεραπεία, η πρώτη διδάξασα την Τέχνη αυτού του Πολέμου κόντρα στη "Μεγάλη Ασθένεια" ωθείται στη γωνία∙συμπαγής μετά την αέρια φάση της -μεταφυσική σχεδόν η καταγωγή της από τα πολεμικά αέρια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου- και έχοντας ίσως ακουμπήσει την οροφή των προσδοκιών μας ψάχνει να βρει ξανά τη θέση της ανάμεσα στα μεγαθήρια της μοντέρνας θεραπευτικής. Όπως η ενέργεια, κανένα από τα προϊόντα της Έρευνας δεν εξαφανίζεται∙ αλλάζει μορφή και επανεμφανίζεται απροσδόκητα μπροστά μας, με ένα χαρακτηριστικό το παράδειγμα τη θαλιδομίδη.

Επιστροφή λοιπόν στη "χημειοθεραπεία"; Θα λέγαμε όχι. Μια σπειροειδής τροχιά μάλλον με εγκοπές και ανακοπές. Η εξαίρεση της -γραμμικής σχεδόν- προόδου της Ακτινοθεραπείας, χάρις στην πρόοδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Και μια πικρή διαπίστωση: σε όλο αυτό το "θέατρο επιχειρήσεων" η περιλάλητη Πρωτογενής Πρόληψη μένει στα παρασκήνια περιμένοντας μάταια να προσκληθεί στο παλκοσένικο. Ευτυχώς η έγκαιρη διάγνωση καλά κρατεί, έστω και απρόσιτη στον ευρύ πληθυσμό, ενώ η δευτερογενής πρόληψη και η ανακουφιστική φροντίδα φαίνεται να έχουν κάνει αρκετά βήματα πρόσω.

Ωστόσο, η Έρευνα και η Πράξη της Ογκολογίας προελαύνουν σε όλα τα πεδία. Η πορεία της παραμένει ανελικτική.

Δείτε το Δελτίο Τύπου.

Δείτε το Πρόγραμμα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...