PsychologyNow Team

«Βλέπω τα δάκρυά σου» - Θλίβομαι, μπορώ να ζήσω

«Βλέπω τα δάκρυά σου» - Θλίβομαι, μπορώ να ζήσω

PsychologyNow Team

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 έως 18:00 στην Αθήνα.


VlepwDakryaSoy e

Hμερίδα με σκοπό τη συνοδεία των συμμετεχόντων  που θρηνούν απώλειες (χαμός αγαπώμενου, αποχωρισμός,  απώλεια υγείας,  ελπίδας, ενός σκοπού ζωής, μιας αυταπάτης κ.λ.π).

Πρόκειται για ένα σεμινάριο επί της  εργασίας του πένθους, τη «φυσική αρρώστια της ψυχής  μας» (Freud  1917), προορισμένης να διεργάζεται  την εσωτερική καταιγίδα που συνεπάγεται η απουσία. Υφιστάμεθα αποχωρισμούς από τη στιγμή της γέννησής μας (ψυχοτραυματισμός της γέννησης). Η αντίδρασή μας στην απώλεια θίγει όλον τον οργανισμό μας στην ψυχική, πνευματική και σωματική του υπόσταση, ενώ  στη βάση πολλών ενοχλημάτων, «ακινητοποιήσεων» και ασθενειών υπάρχει μια θλίψη-οδύνη από κάποιαν απώλεια ή χωρισμό που δεν έχει ξεπεραστεί.

Διακρίνουμε ανάμεσα στο φυσιολογικό και το παθολογικό πένθος. Στην πρώτη περίπτωση ο πενθών με το πέρασμα του χρόνου και με ακραίο πόνο μέσω  ενδοψυχικής  εργασίας τείνει να ξανα-βρει εντός του συμβολικά το χαμένο αντικείμενο (ολοκλήρωση του πένθους).  Η δεύτερη περίπτωση αφορά στον νηπενθή, αυτόν που αρνείται να διατρέξει τον θρήνο, είτε γιατί αδυνατεί να μπει σε ένα βίωμα οδύνης είτε γιατί «αιχμαλωτίζει» το χαμένο αντικείμενο  μέσω μιας φαντασίωσης ενσωμάτωσης-κατάποσής του (μελαγχολία με προεξάρχον σημείο την αυτομομφή).  Έμφαση δίνεται στην αξία του μοιράσματος και των συλλογικών τελετουργικών ως προς την έκβαση της εργασίας του πένθους, π.χ. νεκροδείπνα, μοιρολόγια κ.λ.π.

Ο εισηγητής του σεμιναρίου κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων ως συμπαραστάτης, αναζητά τον διάλογο μαζί τους και τους συνοδεύει ώστε να διατρέξουν τη θλίψη τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο στο ευρύτερο κοινό (ενήλικες), όσο και σε ειδικούς (ψυχολόγοι, φοιτητές, πτυχιούχοι των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών,  επαγγελματίες της ψυχικής υγείας,  εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί κ.λ.π).

Κόστος συμμετοχής, 55 ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνονται:  βεβαίωση παρακολούθησης, εμπεριστατωμένες  σημειώσεις ψυχαναλυτικής θεωρίας και κλινικής επί του θέματος, café, τσάι, βουτήματα λίγο πριν την έναρξη των εργασιών και στα διαλείμματα.

Τόπος: Αθήνα, Εγκαταστάσεις Προγράμματος Επέκεινα -Ψυχαναλυτική Πράξη

Πληροφορίες επικοινωνίας/Αιτήσεις Συμμετοχής:
Σάββας Μπακιρτζόγλου
Τηλ.: 2107242532,  210 8958269
e-mail: info@epekeina.gr
http://www.epekeina.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...