PsychologyNow Team

Διαδικτυακή Ημερίδα: “Κοινωνική Υποστήριξη & Συναισθηματική Υγεία την Εποχή του Κορονοϊού”

Διαδικτυακή Ημερίδα: “Κοινωνική Υποστήριξη & Συναισθηματική Υγεία την Εποχή του Κορονοϊού”

PsychologyNow Team

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) ανακοινώνει ότι στις 17 Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 12-4μμ., θα διεξαχθεί διαδικτυακή ημερίδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Διπολικής διαταραχής (30 Μαρτίου).


Ημερομηνία Διεξαγωγής: 17/04/21 στις 12μμ – 4μμ στο zoom διαδικτυακά

https://us02web.zoom.us/j/6970018622

Τι θα συμπεριλαμβάνει η ημερίδα;

Το θέμα της ημερίδας θα αφορά την “Κοινωνική Υποστήριξη & Συναισθηματική Υγεία την Εποχή του Κορονοϊού”. Βασικός στόχος θα είναι να ενημερώσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ψυχική τους υγεία (ή των οικείων τους) για τις εθελοντικές δράσεις που διεξάγονται από τους ειδικευόμενους Ψυχολόγους του κέντρου Ψυχικής Υγείας Bipolarlab.edu.gr

Στο πρόγραμμα θα διεξαχθούν διάφορες προσεγγίσεις που ενημερώνουν, υποστηρίζουν και προάγουν την ψυχική υγεία. Όπως:

1. Προβολή ταινίας μικρού μήκους με θέμα τη Διπολική διαταραχή. Η ταινία είναι διάρκειας 30 λεπτών και απεικονίζει το βιωματικό κομμάτι ανθρώπων με Διπολική διαταραχή στην πραγματική ζωή (όπως αυτή μπορεί να απεικονιστεί σε μία ταινία). Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τους ανθρώπους με Διπολική διαταραχή, αλλά και τους οικείους τους, να κάνουν παρατηρήσεις σχετικά με το πως είναι (ή δεν είναι) να ζει κάποιος με Διπολική διαταραχή, τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει σε διάφορους τομείς της ζωής του αλλά και το πως ανταποκρίνεται σ’ αυτές το ίδιο το άτομο και οι γύρω του. Θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση με το κοινό για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

2. Ομιλία για την Διπολική διαταραχή (σε απλά ελληνικά). Στην ομιλία αυτή θα κάνει μία σύντομη παρουσίαση o Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης σχετικά με το τι είναι η διπολική διαταραχή, ποια τα συμπτώματά της, πως την διαγιγνώσκουμε, ποια είναι η αιτιολογία της, και τους τρόπους θεραπείας της. Θα γίνει ενημέρωση για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά προγράμματα για την Διπολική διαταραχή που χρησιμοποιούμε στην πρακτική μας, στην κλινική μας πράξη. Επίσης, θα γίνει εισαγωγή για το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κλινικής Ειδίκευσης στη Συμπεριφορική θεραπεία Διαταραχών της Διάθεσης του BipolarLab.edu.gr. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανοίξει διάφορες νέες δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία σε διάφορους θεραπευτές αλλά και θεραπευόμενους να εμπλακούν σε νέες δράσεις θεραπείας της Διπολικής διαταραχής, κατάθλιψης και άγχους.

3. Oμιλία για το ρόλο της Κοινωνικής Υποστήριξης στη Διπολική διαταραχή & την Κατάθλιψη. Θα γίνει συζήτηση σχετικά με την επίπτωση που μπορεί να έχει η Διπολική διαταραχή στην κοινωνική ζωή του ατόμου και πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι έρευνες έχουν επισημάνει τη σημασία της κοινωνικής υποστήριξης και του ρόλου της στη συμπτωματολογία και την υποτροπή. Η αυξημένη κοινωνική υποστήριξη έχει συνδεθεί με την ύφεση συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής και της κατάθλιψης, τη χαμηλότερη πιθανότητα υποτροπής μετά από κάποιο επεισόδιο, την καλύτερη λειτουργικότητα του ατόμου, με μειωμένο αίσθημα απομόνωσης και με μία καλύτερη ποιότητα ζωής γενικότερα.

4. Ενημέρωση για τις δράσεις που ήδη τρέχουν - Ομαδική υποστήριξη. Θα γίνει ενημέρωση για τις 3 εθελοντικές διαδικτυακές ομάδες Στήριξης και Επικοινωνίας με θέμα τη διπολική διαταραχή οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Γενάρη του 2021. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι η υποστήριξη, γνωριμία, η μεταφορά εμπειριών, προβληματισμών, ανησυχιών και σκέψεων μεταξύ των μελών τους και της αμοιβαίας στήριξης. Η σημασία αυτής της έμπρακτης κοινωνικής στήριξης έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει μεταξύ άλλων σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη ανάρρωση, στη διαχείριση και βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ανθρώπων με διπολική διαταραχή, όσο και των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα τους.

5. Ενημέρωση για την έναρξη νέων δράσεων - Ατομική Υποστήριξη. Θα γίνει για πρώτη φορά η ανακοίνωση της νέας δράσης “Γνωριμία & Ενημέρωση” η οποία θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα (Μάιο 2021). Η παρούσα εθελοντική δράση έχει ως στόχο να καλύψει ένα σημαντικό κενό που αφορά τη σύνδεση ατόμων που αναζητούν βοήθεια με δημόσιους φορείς Ψυχικής Υγείας ούτως ώστε να λάβουν την πιο εξειδικευμένη και αποτελεσματική παροχή βοήθειας για τα αιτήματα που ζητούν επίλυση. Κατόπιν γνωριμίας με τους ειδικευόμενους ψυχολόγους και συζήτησης για τις βασικές σας ανάγκες το παρόν διάστημα, θα γίνεται ενημέρωση για τους δημόσιους φορείς που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες σας.

Ποιος επιμελείται την ημερίδα και τις εθελοντικές δράσεις;

Ο Δρ. Ιωάννης Γ. Μάλλιαρης, Bsc. Hons, PhD, Κλινικός Ψυχολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King's College London), Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (http://www.drmalliaris.gr).

Τις ομάδες θα συντονίζουν εθελοντές ειδικευόμενοι ψυχολόγοι του Bipolarlab.edu.gr και επιστημονικοί συνεργάτες της ΕΔΟ με την καθοδήγηση και εποπτεία του Δρ. Μάλλιαρη και της ομάδας του.

Πως μπορώ να συμμετάσχω στην ημερίδα;

Παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις να κάνουν εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της ΕΔΟ edomazi.gr ή τηλεφωνικά στο 6970018622. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσα στον Απρίλη. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις πάντα παρέχεται δωρεάν και είναι ανοιχτή σε όλο το ενδιαφερόμενο κοινό.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...