PsychologyNow Team

Εκπαίδευση στο CARE-Index | 20/04

Εκπαίδευση στο CARE-Index | 20/04

PsychologyNow Team

Εκπαίδευση στο CARE-Index, το μοναδικό ψυχολογικό εργαλείο που εκτιμά τη διεπίδραση μεταξύ γονέων-βρεφών/μικρών παιδιών μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς και των δύο.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το CARE-Index (Child-Adult Relationship Experimental Index· Crittenden 2010) είναι το μοναδικό ψυχολογικό εργαλείο που εκτιμά τη διεπίδραση μεταξύ γονέων-βρεφών/μικρών παιδιών μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς και των δύο. Ειδικότερα, αποτιμά την ευαισθησία των ενηλίκων απέναντι στις ανάγκες του βρέφους/μικρού παιδιού, η οποία αποτελεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξή του.

Η εκτίμηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει σε τρία επίπεδα:

  • Ενισχύοντας τα θετικά στοιχεία της διεπίδρασης γονέων-βρεφών/μικρών παιδιών: μέσα από την επίγνωση που αποκτούν οι γονείς σχετικά με το ποιες συμπεριφορές ευχαριστούν το βρέφος, ενισχύουν τις συμπεριφορές που το βοηθούν να αισθανθεί ασφαλές, να προσαρμοστεί αρμονικά σε έναν κόσμο που του είναι άγνωστος και το ωθούν συμμετάσχει ενεργά σε ό,τι συμβαίνει γύρω του
  • Αποτελώντας τη βάση με την οποία θα σχεδιασθούν θεραπευτικές παρεμβάσεις, σε περίπτωση που η σχέση γονιού- παιδιού αντιμετωπίζει δυσκολίες·
  • Λειτουργώντας προληπτικά: στον βαθμό που μέσω του CARE-Index μπορούν να εντοπιστούν δυσλειτουργίες στην πρώιμη διεπίδραση γονιού-παιδιού, μπορούν να προβλεφθούν και δυσλειτουργίες στην ανάπτυξή του, καθώς επίσης και πιθανότητες παραμέλησης ή/και κακοποίησής του. 

Η μέθοδος εκτίμησης βασίζεται στην καταγραφή, προσεκτική μελέτη και πολύπλευρη ερμηνεία μιας ολιγόλεπτης βιντεοσκόπησης, όπου απεικονίζεται η διεπίδραση βρέφους/μικρού παιδιού- γονέων.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το CARE-Index απευθύνεται σε πτυχιούχους τμημάτων Νηπιοβρεφοκομίας, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας, σε εμπειρογνώμονες και σε επαγγελματίες λειτουργούς στον χώρο γενικότερα της υγείας και ειδικότερα της ψυχικής υγείας.

Το CARE-Index είναι αναγκαίο για την οργάνωση της θεραπείας, την παρακολούθηση των αλλαγών που αυτή επιφέρει και, τέλος, για τη διασφάλιση της επιτυχίας της.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μια εισαγωγή στη θεωρία και την κατασκευή του CARE-Index για τις ηλικίες από 0 έως 15 μηνών, καθώς και την πρακτική της εφαρμογής του. Διαρκεί 10 ημέρες και πραγματοποιείται σε 3 συναντήσεις (Απρίλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2019).

Επιπλέον οι συμμετέχοντες/ουσες αξιολογούν δύο βιντεοσκοπημένες διεπιδράσεις ανά εβδομάδα, οι οποίες στη συνέχεια συζητιούνται στις συναντήσεις.

Στην τελευταία συνάντηση οι συμμετέχοντες/ουσες αναλαμβάνουν να εκτιμήσουν 15 βίντεο, ώστε να πιστοποιηθεί ο βαθμός εγκυρότητας της κωδικοποίησης με βάση 4 επίπεδα αξιοπιστίας. Κάθε συμμετέχων/ουσα πραγματοποιεί ακόμη δύο εγγραφές βίντεο σύμφωνα με τον δείκτη CARE-Index μέχρι το τέλος της εκπαίδευσής του/της. Ο Βαθμός εγκυρότητας της κωδικοποίησης και η πιστοποίηση γίνεται από την Patricia Crittenden / Family Relations, Ινστιτούτο Reggio Emilia / Μiami, USA.

Διάρκεια Προγράμματος: Έναρξη 20 Απριλίου 2019 ως τον Ιούνιο 2019
Ελάχιστος αριθμός συμμετοχόντων: 4 άτομα.
Εισηγήτρια - Υπεύθυνη: Dr. Ελευθερία Αβραμίδου, Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγός, Ψυχαναλυτική θεραπεία παιδιών/εφήβων
Κόστος: 800 ευρώ
Τοποθεσία Διεξαγωγής: Θεσσαλονίκη, Δωδεκανήσου 27
Πληροφορίες - Εγγραφές : Τηλ. 6937093780, +30 2310 550390
email: eleftheria.avramidou@yahoo.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομά σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το επώνυμό σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το email σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το θέμα σας.
Παρακαλούμε συμπληρώστε το μηνυμά σας.
Invalid Input

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...