FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

Γιατί μπορεί να είναι θεραπευτική η χρησιμοποίηση του καθρέπτη στο σεξ;

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

«Σύμφωνα με τη θεωρία του καθρεπτικού εαυτού (looking glass self), κοιτώντας τον εαυτό μας στον στον καθρέπτη τον βλέπουμε όπως τον βλέπουν οι άλλοι, αλλά ενίοτε φαίνεται σαν να μην είμαι ακριβώς ίδιος με αυτό που εμείς βιώνουμε ως εσωτερική εμπειρία εαυτού».

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, για να εντοπίσουν παιδιά προκειμένου να τα παρενοχλήσουν σεξουαλικά, καθώς και για να επικοινωνήσουν με άλλους παιδόφιλους.

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

Το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 συνοδεύτηκε από μία μαζική παραγωγή πληροφοριών, άλλοτε ακριβείς, άλλοτε όμως όχι. Στην πανδημία αυτή ζήσαμε μια μεγάλης κλίμακας παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε κινήματα έναντι του εμβολίου, της μάσκας, ακόμη και του 5G.1 Ψευδείς ειδήσεις είναι οι με πρόθεση απατηλές και παραπλανητικές ειδήσεις που γράφονται και δημοσιεύονται με σκοπό να πλήξουν ένα άτομο ή έναν οργανισμό.

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

Είναι αναγκαία η θεσμοθετημένη παρακολούθηση και στήριξη της νέας μητέρας.

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

Με βάση ποιές προτεραιότητες ο εγκέφαλος οργανώνεται και οργανώνει τη συμπεριφορά του ατόμου; Ποιό είναι το κύριο μοντέλο με βάση το οποίο ο εγκέφαλος συναλλάσσεται αρμονικά με το περιβάλλον;

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

Πέρα από τη χρήση του ως εργαλείο αυτοφροντίδας και παρατήρησης τους εγγύς περιβάλλοντος, ο καθρέπτης έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές έρευνες ως εργαλείο μελέτης αναγνώρισης του εαυτού (self-recognition studies). Ο καθρέπτης ανακλά την εικόνα μας, παρέχοντας την εμπειρία του εαυτού (self-experience). Αυτή η εμπειρία όμως περιγράφεται συχνά ως μια αλλοτριωμένη εμπειρία (alienating self-experience), δίνοντας συχνά μια παράδοξη αίσθηση του εαυτού (‘‘me but not me” paradox).

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη υπερβολική διστακτικότητα κάποιων ανθρώπων απέναντι στον εμβολιασμό; Ποιές μπορεί να είναι οι ψυχολογικές διεργασίες που καταλήγουν σ’ αυτήν την υπαρβολική, και συχνά επιζήμια, άμυνα;

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

22 Ιουλίου, “Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου”.
Χρειάστηκαν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια και συνάψεις εκατό δισεκατομμυρίων νευρικών κυττάρων για να φθάσουμε σήμερα στο σημείο να αναρωτιόμαστε τι είναι συνείδηση, τι είναι συναίσθημα, πώς σκεφτόμαστε, πώς λειτουργεί η μνήμη, πού αποθηκεύονται οι τόσες αισθήσεις που κατακλύζουν τη ζωή μας, πώς ανασύρονται οι μνήμες και οι συναισθηματικές αναμνήσεις; 

FEATURED
Ορέστης Γιωτάκος

Η διερεύνηση των μηχανισμών της προθετικότητας (intentionality), αλλά και των διαταραχών αυτής (disruptions of intentionality) θα μπορούσε να εμβαθύνει την κατανόηση φαινομένων όπως συνείδηση, μνήμη, συναισθήματα, αλλά και ψυχικές διαταραχές.