PsychologyNow.gr

Η υπεράσπιση της Αξιοπρέπειας στην Ψυχική Υγεία το θέμα της επιτυχημένης ημερίδας του psychologynow.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 Την «Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία», θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2015, υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο η 2η Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στη Στοά του Βιβλίου, από το psychologynow.gr σε συνεργασία με το Ψυχολογικό Θεραπευτικό Κέντρο «συναίσθηση». Η Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία είναι μία έννοια που δυστυχώς […]

Διαβάστε περισσότερα

 Την «Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία», θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2015, υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο η 2η Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στη Στοά του Βιβλίου, από το psychologynow.gr σε συνεργασία με το Ψυχολογικό Θεραπευτικό Κέντρο «συναίσθηση».


Η Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία είναι μία έννοια που δυστυχώς απουσιάζει από τη διαχείριση της ψυχικής ασθένειας ή στην καλύτερη περίπτωση είναι περιθωριοποιημένη, δίνοντας τη θέση της στην ηθική αδιαφορία και την υποχρέωση. Εντούτοις, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι φορείς και επαγγελματίες που έχουν Αξιοπρέπεια στην ψυχή τους και τη μεταδίδουν μέσα από το έργο τους.

Αυτοί οι αναγνωρισμένοι φορείς και διακεκριμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας κλήθηκαν στην ημερίδα, να αναδείξουν τη σημαντικότητα και την ουσία της αξιοπρέπειας, που υποστηρίζουν εδώ και χρόνια, παλεύοντας σε δύσκολες κοινωικοοικονομικές συνθήκες. Η παρουσία τους μας τίμησε και μας γέμισε ιδιαίτερη χαρά.

Την ημερίδα άνοιξε και καλωσόρισε τους συμμετέχοντες ο Χαράλαμπος Πίσχος, Ψυχολόγος, Ειδικός Γραμματέας Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και συν-δημιουργός του psychologynow.gr.

Τον πρώτο χαιρετισμό στην ημερίδα έκανε ο Καθηγητής κύριος Γ. Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ψυχικής Υγείας και Επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, για τους στόχους της και τις ανάγκες της ψυχικής υγείας και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την άρτια διοργάνωση και την προσέλευση του κόσμου.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Βασιλική Μπουκουβάλα, Κλινικός Ψυχολόγος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, τονίζοντας την ουσία της αξιοπρέπειας και τη χρησιμότητα τέτοιων εκδηλώσεων.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον κύριο Σπύρο Τάνταρο, Πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, η οποία έδωσε την αιγίδα της στην ημερίδα, και Αναπληρωτή Καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε την αξιοπρέπεια σε ένα μεγαλύτερο εύρος, μέσα από το πρίσμα της βιοηθικής και το πώς μπορεί η έννοια αυτή να κάνει μια σημαντική διαφορά στην ψυχική υγεία.

Στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων στην Ψυχική Ασθένεια», το οποίο συντόνισε ο κος Αργύρης Τσάκος, Κλινικός Ψυχολόγος Ψ.Ν.Α., συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων που αγωνίζονται για τα, όχι αυτονόητα για όλους, δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Ο κύριος Αλέξανδρος Λούντζης, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος – Νομικός, υπευθύνος του Γραφείου Συνηγορίας για Θέματα Ψυχικής Υγείας, ενός πολύ φιλόδοξου εγχειρήματος που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, παρουσίασε το πρόγραμμα και τα σημαντικά επιτεύγματά του αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί.

Η κυρία Μένη Σιώκου, Κλινικός Ψυχολόγος στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, ανέπτυξε τις δράσεις του Ινστιτούτου, παραμένοντας συνεπές στην αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία εδώ και 20 χρόνια.

Η κυρία Νίκη Δαρμογιάννη, Ψυχολόγος-Παιδαγωγός, από την Εταιρεία Κοινωνική Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, παρουσίασε με πολύ κατανοητό τρόπο την τωρινή πραγματικότητα στην ψυχική ασθένεια.

Τέλος, ο κύριος Αλέξης Κροκιδάς, Κοινωνιολόγος, Κοινωνικός Λειτουργός και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρο Ημέρας “Franco Basaglia”, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, έβαλε τη δική του πινελιά μέσα από τις προσωπικές και θεραπευτικές του ιστορίες σχετικά με την αξιοπρέπεια στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δείχνοντας το πόσο συνεχίζουμε, δυστυχώς, να υποτιμάμε ακόμη τους ψυχικά ασθενείς, ενώ παρουσίασε και τα ελπιδοφόρα μονοπάτια μέσω των υπηρεσιών της ΕΠΑΨΥ.

Το δεύτερο πάνελ με τίτλο «Ψυχική υγεία και Αξιοπρέπεια στο κοινωνικό πλαίσιο», το οποίο συντόνισε η κα Αργυρώ Γκόλφη, Εργασιακή Ψυχολόγος, CBT, CAVE Dev. & Wel. Consultants, καθρέφτισε σημαντικές πτυχές της ζωής μας στον εργασιακό, κοινωνικό, σχολικό και επικοινωνιακό χώρο όπου η αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς, παρασυρόμενοι από στερεότυπα, αυτοματισμούς και στιγματισμούς, αδυνατούμε να συλλάβουμε τη δυναμική μας και να υπερασπιστούμε την ψυχική υγεία στους αντίστοιχους τομείς.

Ειδικότερα, η εργασία και το σχολείο, είναι νευραλγικοί τομείς που έχουν άμεση σχέση με την ψυχική υγεία και επηρεάζουν όχι μόνο τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά και τους συναδέλφους, το πλαίσιο, το σχολείο, την εταιρεία, την οικογένεια και γενικότερα την κοινωνία και την οικονομία.

Για αυτά τα θέματα μίλησε ο κύριος Φώτης Βασιλόπουλος, Ψυχολόγος και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοι.Σ.Π.Ε. «Ηλιοτρόπιο»- 5ου Τομέα Ψυχικής Υγείας Αττικής, ο κύριος Δημήτρης Λυράκος, Κλινικός-Δικαστικός Ψυχολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος, Filistos Psychosocial testing & Consulting / Elpis Care, ο κύριος Δημήτρης Κατσίκης Σχολικός – Εξελικτικός Ψυχολόγος, Συντονιστής Υπηρεσιών Υγείας, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Ελληνικού Ινστιτούτου για τη Λογικοθυμική και  Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και η δημοσιογράφος Υγείας κυρία Σοφία Νέτα, η οποία επιβεβαίωσε τα στερεότυπα των ΜΜΕ σχετικά με την άσχημη και διαστρεβλωμένη προβολή της ψυχικής ασθένειας μέσα από αυτά.

Το τρίτο πάνελ με τίτλο «Η θεραπεία της Ψυχής», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος κύριος Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κέρδισε τους συμμετέχοντες της ημερίδας μέσα από το βιωματικό του ύφος και την εξαιρετική σύνδεση όλων των ομιλητών υπό το πρίσμα του «προσώπου πίσω από την ψυχική ασθένεια».

Αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι η ψυχική ασθένεια δεν είναι αυτή που χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο, δεν τον στιγματίζει, δεν του βάζει ταμπέλες, καθώς εκείνος παραμένει άνθρωπος με ανάγκες, επιθυμίες, όνειρα και φιλοδοξίες. Αναπτύχθηκε το πως μαθαίνουμε, δυστυχώς, να φοβόμαστε τον «Άλλον», το διαφορετικό άνθρωπο και έτσι να μεγαλώνουμε με στερεότυπα, από το συγγραφέα κύριο Ηρακλή Λογοθέτη.

Ο κύριος Παναγιώτης Κατσαρός, Ψυχολόγος στο 2ο Ψυχατρικό Τμήμα Εισαγωγών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», ανέλυσε το πώς η θεραπεία όταν επικεντρώνεται στο Υποκείμενο της θεραπείας και όχι στην ψυχική ασθένεια, ακόμη και στο δύσκολο πλαίσιο ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, μπορεί να είναι λυτρωτική για τον ασθενή.

Η ημερίδα έκλεισε με την συγκινητική, καθηλωτική, προσωπική τοποθέτηση του κυρίου Γιώργου Κεσίσογλου, ωφελούμενου στο προστατευμένο πλαίσιο εργασίας του Κοι.Σ.Π.Ε.-Ηλιοτρόπιο. Ο κύριος Κεσίσογλου έκλεψε τις καρδιές όλων όσων τον άκουσαν με την ειλικρίνεια και την άνεσή του, να μιλήσει για τη συναισθηματική διαταραχή με την οποία ζει εδω και 22 χρόνια… Αφήνοντας στην άκρη τα χαρτιά και το λόγο που είχε ετοιμάσει, μίλησε μέσα από την ψυχή του, φανερώνοντας τη σημασία της αξίας του ανθρώπου πίσω από την ψυχική ασθένεια και το πώς ο ίδιος κατάφερε να υπερβεί αυτή τη δυσκολία, που δεν επέλεξε, ορίζοντας με αξιοπρέπεια τη δική του ζωή!

H ημερίδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία αναφορικά με την προσέλευση του κόσμου, ο οποίος κάνοντας την εμφάνισή του από νωρίς, γέμισε και τις δύο αίθουσες, ενώ έμεινε μέχρι το τέλος της ημερίδας.

Στα διαλείμματα οι καλεσμένοι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον πιο γευστικό καφέ που είχαν δοκιμάσει μέχρι τότε, τον οποίο ετοίμασαν οι ωφελούμενοι  του Κοι.Σ.Π.Ε.– Ηλιοτρόπιο, και να γράψουν το μήνυμά τους υπέρ της Ψυχικής Υγείας στον «Τοίχο της Αξιοπρέπειας» που είχε στηθεί στο χώρο.

Το δημιουργικό βουητό από τα πηγαδάκια των διαλειμμάτων «ντύθηκε» μουσικά από τον Βασίλη Καπανίκη και τον Αντώνη Αθηναίο, που έπαιξαν διαχρονικά κομμάτια με τις χειροποίητες κιθάρες, φτιαγμένες από κουτιά πούρων, τις ονομαζόμενες “Cigar Box Guitars”.

Επιπρόσθετα, οι καλεσμένοι άφησαν το αποτύπωμά τους στην ημερίδα μέσω του μηνύματός τους υπέρ της Ψυχικής Υγείας στον «Τοίχο της Αξιοπρέπειας» που είχε στηθεί στο χώρο. 

Η συμβολή όλων ήταν πραγματικά συγκλονιστική και συγκινητική και θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή σας. Ήταν πραγματικά μία πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Ειδικότερα, να ευχαριστήσουμε την ομάδα μας, τους υποστηρικτές μας, τις Εκδόσεις Νίκας για την παραγωγή του έντυπου υλικού και την εταιρεία διαφημιστικών ειδών Axton για τις μπλούζες και τις κονκάρδες.

Φυσικά δεν θα μπορούσε τίποτα να γίνει χωρίς τους εθελοντές μας, τη Μιρέλλα Κορομπίλια, τη Νάντια Χονδρογιάννη, το Δημήτρη Ντονόπουλο, τη Νεφέλη Μπαφούνη και τη Νικολέττα Τσιαλαφούτα που ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και μοιραζόμαστε μαζί το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα.

Ευελπιστούμε στην υποστήριξη σας σε όλες τις δράσεις μας και ευχόμαστε η ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας να γίνει θεσμός, στοχεύοντας στην κορύφωση όλων των προσπαθειών που γίνονται τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου για την προαγωγή της ψυχικής υγείας.