PsychologyNow Team

Πώς επηρέασε η καραντίνα την ψυχική υγεία των εγκύων

Πώς επηρέασε η καραντίνα την ψυχική υγεία των εγκύων

PsychologyNow Team
γυναίκα με ψυχική υγεία επηρεασμένη από την καραντίνα
Image credit: Andrea Bertozzini / unsplash.com

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με στοιχεία από τη χώρα μας σχετικά με την επίδραση των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία των εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της γενικευμένης καραντίνας (total lockdown) λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.


Σημαντική αύξηση των επιπέδων άγχους τους κατά την πρώτη εβδομάδα του lockdown εμφάνισαν περισσότερες από τις μισές των εγκύων που έλαβαν μέρος σε έρευνα με τίτλο Η επίδραση της γενικευμένης καραντίνας (total lockdown) στην ψυχική υγεία των εγκύων στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychiatry and Clinical Neuroscience.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό εγκύων γυναικών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της καραντίνας. Στη μελέτη συμμετείχαν 269 έγκυες που ερωτήθηκαν σχετικά με τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι επηρεάστηκαν κυρίως οι έγκυες που διένυαν το τρίτο τρίμηνο της κύησης ενώ τα επίπεδα του άγχους, μετά την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας, μειώθηκαν, πιθανόν λόγω της καθημερινής ενημέρωσης που ανέδειξε την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου 1 στις 6 εγκύους εμφάνισε καταθλιπτικά συμπτώματα και βρέθηκε σημαντική συσχέτιση του άγχους με την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Περίπου 1 στις 8 εγκύους δήλωσε ότι συνέχισε να καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βρέθηκε ότι το κάπνισμα συσχετίζεται με την καταθλιπτική συμπτωματολογία.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του ιού Covid-19 και η αντιμετώπισή τους


Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με στοιχεία από τη χώρα μας σχετικά με την επίδραση των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία των εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της γενικευμένης καραντίνας (total lockdown) λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχίατρος -αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της ερευνητικής ομάδας Γεώργιος Παπαζήσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσιο επιδημιολογικής μελέτης με αντικείμενο τις ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που διενεργείται τα τελευταία χρόνια από τη Γ’ Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ- Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα των ερευνητών από τους μαιευτήρες: Θεμιστοκλή Δαγκλή (επίκουρο καθηγητή), Ιωάννη Τσακιρίδη (διδάκτορα), Απόστολο Μαμόπουλο (καθηγητή), Απόστολο Αθανασιάδη ( καθηγητή και διευθυντή της Γ΄Μαιευτικής -Γυναικολογικής Κλινικής)καθώς και τον ψυχίατρο Γεώργιο Παπαζήση (αναπληρωτή καθηγητή).


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το www.tovima.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...