PsychologyNow Team

#ΜένουμεΣπίτι Το πιο διάσημο μάθημα Ψυχολογίας του Yale είναι τώρα δωρεάν στο διαδίκτυο

#ΜένουμεΣπίτι Το πιο διάσημο μάθημα Ψυχολογίας του Yale είναι τώρα δωρεάν στο διαδίκτυο

PsychologyNow Team
φοιτητής διαβάζει το πιο διάσημο μάθημα Ψυχολογίας του Yale που είναι τώρα δωρεάν στο διαδίκτυο
Image credit: Kaboompics .com / pexels.com

Την άνοιξη του 2018, η καθηγήτρια ψυχολογίας του Yale, Laurie Santos παρουσίασε ένα νέο μάθημα, με τίτλο «Ψυχολογία και Καλή Ζωή». Θέμα του η ευτυχία.


Το μάθημα της Santos συνδύαζε τη θετική ψυχολογία με τις πραγματικές εφαρμογές της συμπεριφορικής επιστήμης. Απορρίπτει τις δημοφιλείς έννοιες για το τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχείς (όπως μια Mercedes-Benz) και βοήθησε τους μαθητές να καταλάβουν τις συνήθειες που πρέπει να οικοδομήσουν για να οδηγηθούν σε πραγματικά πιο ευτυχισμένες και πιο ολοκληρωμένες ζωές.

Το μάθημα λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ -τη χώρα που υποτίθεται ότι έχει τον 19ο πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2019 - σε ένα από τα πιο ελιτίστικα και σπουδαία κολλέγια της χώρας.

Η ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής. To Ψυχολογία και Καλή Ζωή έγινε το πιο δημοφιλές μάθημα που διδάχθηκε ποτέ στην 317χρονη ιστορία του Πανεπιστημίου Yale και συγκέντρωσε την προσοχή των αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η Santos δήλωσε στους The New York Times ότι ένα αξιοθαύμαστο ποσοστό, ένας στους τέσσερις φοιτητές του Yale πήρε το μάθημα. Ενώ συνήθως, οι μεγαλύτερες διαλέξεις στο Yale δεν υπερβαίνουν τους 600 φοιτητές, στις διαλέξεις του μαθήματος Ψυχολογία και Καλή Ζωή είχαν εγγραφεί 1.182 φοιτητές!

Αφού το ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό το μάθημα ήταν τεράστιο, η Santos σχεδίασε μια επανάληψη του μαθήματος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης Coursera. Το μάθημα στο Coursera ονομάζεται The Science of Well-Being, και είναι διαθέσιμο δωρεάν σε οποιονδήποτε (αν θέλει κάποιος να πάρει το αντίστοιχο πιστοποιητικό όχι από το Yale, αλλά το πιστοποιητικό παρακολούθησης του μαθήματος, πληρώνει 44 ευρώ).

Το μάθημα (το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ) καλύπτει τις ακόλουθες θεματικές:

  • Παρανοήσεις σχετικά με την ευτυχία
  • Γιατί οι προσδοκίες μας είναι τόσο κακές
  • Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας
  • Στοιχεία που πραγματικά μας κάνουν ευτυχισμένους
  • Η εφαρμογή στρατηγικών στην πράξη

Περιλαμβάνουν διαλέξεις βίντεο, προαιρετικές αναγνώσεις και καθημερινές δραστηριότητες για να χτίσει κάποιος πιο ευτυχισμένες συνήθειες.

Τι να περιμένει κανείς από τα μαθήματα αυτά

Οι παραδόσεις γίνονται από την Santos, από το σπίτι του συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Business Insider. O τόνος της είναι οικείος και φιλικός.

Ευτυχώς για τους πολυάσχολους το μάθημα δεν απαιτεί πολύ διάβασμα. Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε συνοψίζονται στη διάλεξη. Αν θέλετε βαθύτερο πλαίσιο, η Santos παρέχει συνδέσεις σε συμπληρωματικές σημειώσεις. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν θέλετε να κάνετε τα μαθήματα με το δικό σας ρυθμό και δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με προθεσμίες.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το economistas.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...