PsychologyNow Team

«Πράσινη» θεραπεία: Πώς η κηπουρική βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

«Πράσινη» θεραπεία: Πώς η κηπουρική βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

PsychologyNow Team
νέοι άνθρωποι φυτεύουν διάφορα οπωροκηπευτικά

Στα περίχωρα του νότιου Λονδίνου βρίσκεται ένας καταπράσινος χώρος που φτάνει περίπου το ένα στρέμμα και βοηθάει τους ανθρώπους που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία. Ο λόγος για το Sydenham Garden που διαθέτει ένα κέντρο ευεξίας με κήπους, ένα φυσικό πάρκο και αίθουσες ψυχαγωγίας.


Οι θεραπευτικές συνεδρίες κηπουρικής εδώ πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα και διοικούνται από έμπειρο προσωπικό, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζεται από μια ομάδα εθελοντών.

Η Christine Dow, 63 ετών, πήγε για πρώτη φορά στο Sydenham Garden μετά από τη συμβουλή του γιατρού της για να ξεπεράσει την κατάθλιψη από την οποία έπασχε. Μετά από ένα χρόνο «πράσινης» θεραπείας, έγινε εθελόντρια και την τελευταία δεκαετία περνάει μερικές ώρες κάθε εβδομάδα υποστηρίζοντας άλλους που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

Ζω εδώ περίπου 42 χρόνια και ο σύζυγός μου γεννήθηκε εδώ. Ο σύμβουλος ψυχικής μου υγείας με παρέπεμψε να έρθω πριν από χρόνια όταν είχα κατάθλιψη. Ήταν σε ήπια μορφή αλλά σκέφτηκε ότι η κηπουρική θα με βοηθούσε. Είχε δίκιο. Ήρθα εδώ για ένα χρόνο και είδα όλες τις εποχές να αλλάζουν, θυμάται. Είναι μια όαση ηρεμίας και ξεχνάς τελείως τον έξω κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2017-2018, στο Sydenham Garden στάλθηκαν 313 ασθενείς από επαγγελματίες υγείας. Οι περισσότεροι από αυτούς συνέστησαν στους ασθενείς τους μια θεραπεία διάρκειας έξι με δώδεκα μηνών. Γνωρίζω από τα στατιστικά μας ότι οι άνθρωποι έχουν σημαντική πρόοδο στην ψυχική τους υγεία όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ψυχοθεραπεία. Παράλληλα μπορούν να έχουν κι άλλα οφέλη, τόσο κοινωνικά όσο και στην φυσική τους κατάσταση, ανέφερε στον Guardian ο διευθυντής του Sydenham Garden, Tom Gallagher.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων θα βαθμολογήσει το Sydenham Garden στην κατηγορία χαμηλής ευεξίας στην αρχή, αλλά μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μένουν όλοι πολύ ευχαριστημένοι, σημειώνοντας διαφορετικές βαθμολογίες. Αυτή είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι η κηπουρική και άλλες μορφές «πράσινης» θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και την ανάρρωση των ασθενών.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν από τους 1.500 οργανισμούς που προσυπέγραψαν την Growing Health, ένα εθνικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια από την φιλανθρωπική οργάνωση Garden Organic και την οργάνωση Sustain, τη συμμαχία για την καλύτερη διατροφή και τη γεωργία.

Η κηπουρική δεν είναι για όλους, υπογράμμισε η Maria Devereaux, υπεύθυνη της Sustain. Όμως, όσο περνάει ο καιρός έχουμε περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ακόμη και άνθρωποι που δεν είναι κηπουροί, είναι ικανοί να αποκομίσουν τα οφέλη της εργασίας στην φύση.

Η αρχική αποστολή της Growing Health ήταν να αξιολογήσει την έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κηπουρική μπορεί να επηρεάσει την υγεία, αλλά και να ανακαλύψει πώς τα τρόφιμα και άλλα πράσινα έργα θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενότερα με την υγειονομική υπηρεσία.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε, διαπίστωσε ότι η απλή προβολή ενός πράσινου χώρου μέσω ενός παραθύρου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να μειώσουν τα επίπεδα άγχους. Άλλα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η φυσική δραστηριότητα της κηπουρικής μπορεί να βελτιώσει την ψυχική ευεξία.

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας εδώ και χρόνια έχουν αρχίσει να υιοθετούν διάφορες μορφές «κοινωνικής συνταγογράφησης», αναφερόμενοι σε μη κλινικές δραστηριότητες, προκειμένου να βελτιώσουν τη σωματική ή ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με την καθηγήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρο του Royal College of GPs.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χλευάζουν την ιδέα ένταξης σε μια ομάδα κηπουρικής, αλλά η μάθηση νέων δεξιοτήτων, η συνάντηση με τους ανθρώπους και η ενεργητικότητα μπορούν να έχουν πραγματικά θετικό αντίκτυπο στη σωματική και συναισθηματική υγεία και ευεξία του ασθενούς, πρόσθεσε η Stokes-Lampard.

Η Devereaux συμφωνεί: Είναι μια συναρπαστική στιγμή. Υπάρχουν πολλοί κήποι εκεί έξω και η πρόσβαση σε αυτούς θα βοηθήσει στην ευημερία των ανθρώπων. Διαγνώσθηκα με σχιζοφρένεια πριν από 40 χρόνια. Πριν από δύο χρόνια αποφάσισα να στραφώ στην κηπουρική και να πλησιάσω τη φύση. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας δεν δούλεψαν και ήταν ώρα να πάρω την υγεία μου στα χέρια μου. Ήθελα να συνδεθώ με τη φύση. Είχα ένα ένστικτο ότι θα βοηθούσε την ψυχική υγεία μου αν μπορούσα να συνδεθώ με τις εποχές. Ήθελα να περάσω χρόνο με άλλους κηπουρούς, επειδή είναι ειδικοί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ξεκίνησε ως εθελόντρια για το αγρόκτημα Spitalfields και πραγματικά την ενέπνευσε. Στη συνέχεια πήγε στο Core Landscapes, όπου έχει πάρει πολλές γνώσεις, όπως πως να φυτεύει σπόρους και να φροντίζει τα λουλούδια. Αλλά το πραγματικό μάθημα, ήταν ότι μπόρεσα να συνδεθώ με ανθρώπους και να είμαι μέρος της φύσης. Κι αυτό βοηθάει πραγματικά τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Απολαμβάνω την παρέα και ανυπομονώ να πηγαίνω κάθε εβδομάδα γιατί έχουμε δημιουργήσει τέτοιες σχέσεις που ο ένας φροντίζει και βοηθάει τον άλλον, χωρίς να έχει υπερβολικές προσδοκίες. Επίσης βλέποντας τα φυτά να μεγαλώνουν, συνειδητοποιεί κανείς ότι δεν φταίει πάντοτε αυτός αν κάτι πάει στραβά. Πολλές φορές φταίνε οι καιρικές συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ψυχική υγεία. Δεν μιλάμε για ένα κατασκευαστικό λάθος αλλά για μια συνέπεια των καιρών και των εμπειριών του καθενός, κατέληξε η Devereaux.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το tvxs.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...