Όπως δικαιούμαστε στέγη, δικαιούμαστε φαγητό, νερό, παιδεία, έτσι δικαιούμαστε και πνευματική υγεία.
Γιατί είναι σημαντικό;
Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά αυτοχειρίας σε εφηβικές ηλικίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Το μόνο που διεκδικούμε είναι έναν ειδικό στον οποίο θα μπορούμε να απευθυνθούμε κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Έναν ειδικό να μας βοηθάει λιγάκι να σηκωθούμε, όταν έχουμε πέσει κάτω . Στα Επαγγελματικά Λύκεια ήδη έχει εφαρμοστεί ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα με όνομα “Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ”.
Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς :
Τα λύκεια στην Ελλάδα είναι 1060 (χωρίς τα ΕΠΑΛ). Ο κατώτατος μισθός για δημόσιους υπαλλήλους ανέρχεται στα 780 ευρώ. 826.800€ τον μήνα θα χρειαστούν οι ψυχολόγοι, λοιπόν. Άρα, 9.921.600€ τον χρόνο. Δαπάνη ελάχιστη μπροστά στη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Φέτος έγιναν 223 προσλήψεις ψυχολόγων στα ΕΠΑΛ.
Όπως δικαιούμαστε στέγη, δικαιούμαστε φαγητό, νερό, παιδεία, έτσι δικαιούμαστε και πνευματική υγεία.
Πολλές οικογένειες θα ήθελαν να στείλουν τα παιδιά τους σε έναν ψυχολόγο αλλά είτε ντρέπονται οι γονείς για τα παιδιά τους, είτε τα ίδια τα παιδιά, είτε δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Ενώ αν υπήρχε ένας ψυχολόγος σε κάθε Λύκειο της χώρας (δίνω έμφαση στα λύκεια γιατί το άγχος για τις πανελλήνιες εξετάσεις προκαλεί πολλά προβλήματα) ο οποίος θα τηρούσε το ιατρικό απόρρητο και παραβρίσκονταν όλες τις ώρες στο σχολικό χώρο, πολλά παιδιά πιθανόν να είχαν σωθεί, να είχαν τολμήσει και να είχαν μιλήσει. Στη Γερμανία εκπαιδεύουν τους καθηγητές να γίνονται οι προσωπικοί ψυχολόγοι των παιδιών. Είναι πολύ καλή ιδέα αν δεν επαρκούν τα κονδύλια για πρόσληψη ψυχολόγων.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.
Με εκτίμηση
Ειρήνη Τσακίρογλου, Γεωργία Μουτσούλα, Ειρήνη Μαλτέζου, Κωνσταντίνος Αγγεράτος (μαθητές Γ’ Λυκείου του 6ου Λυκείου Καλλιθέας)