PsychologyNow Team

Οι γιατροί στη Σκωτία μπορούν τώρα να συνταγογραφούν δραστηριότητες στη φύση

Οι γιατροί στη Σκωτία μπορούν τώρα να συνταγογραφούν δραστηριότητες στη φύση

PsychologyNow Team
βουνό με πεδιάδα μπροστά και ένα καταρράκτη στη Σκωτία

Τα οφέλη για την υγεία από την ενασχόληση με τη φύση είναι πολλά.


Από τις 5 Οκτωβρίου 2018, οι γιατροί στο Shetland της Σκωτίας, έχουν εξουσιοδοτηθεί να συνταγογραφούν άσκηση στη φύση για τους ασθενείς τους. Θεωρείται ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα τέτοιου είδους συνταγογράφησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιδιώκει να μειώσει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και να αυξήσει την ευτυχία για όσους πάσχουν από διαβήτη, ψυχική ασθένεια, στρες, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.

Υπάρχει ένα ολόκληρο φυλλάδιο «φυσικών» συνταγογραφήσεων που συνοδεύει το πρόγραμμα, γεμάτο με διασκεδαστικές, γοητευτικές, μερικές φορές φαινομενικά παράξενες προτάσεις:

  • Το Φεβρουάριο, μπορείτε να φτιάξετε έναν ανεμοδείκτη από ένα στεφάνι και ύφασμα για να «υπολογίζετε την ταχύτητα του ανέμου».
  • Τον Μάρτιο, μπορείτε να φτιάξετε έργα τέχνης στις παραλίες από φυσικά υλικά ή «να δανειστείτε ένα σκυλί και να το πάτε μια βόλτα».
  • Τον Απρίλιο, μπορείτε να «αγγίξετε τη θάλασσα» και «να κάνετε ένα ξενοδοχείο για έντομα».
  • Τον Μάιο, μπορείτε να «βάλετε το πρόσωπό σας στο χορτάρι».
  • Τον Ιούλιο, μπορείτε να «επιλέξετε δύο διαφορετικά είδη χόρτου και να τα παρατηρήσετε πραγματικά».
  • Τον Αύγουστο, μπορείτε να βγάλετε ένα σκουλήκι από το έδαφος χωρίς να σκάψετε ή να χρησιμοποιήσετε νερό.
  • Το Σεπτέμβριο, μπορείτε να βοηθήσετε να καθαρίσετε την παραλία και να προετοιμάσετε ένα γεύμα σε εξωτερικούς χώρους.
  • Τον Οκτώβριο, μπορείτε να «εκτιμήσετε ένα σύννεφο», να «μιλήσετε με ένα πόνι» το Νοέμβριο, «να ταΐσετε τα πουλιά στον κήπο σας» το Δεκέμβριο και να κάνετε πολλά περισσότερα. Όλα με εντολή του γιατρού.

Τα στοιχεία για τα οφέλη της φύσης στην ψυχική και σωματική υγεία είναι πολλά. Εάν περάσετε 90 λεπτά της ημέρας σας έξω σε μια δασώδη περιοχή, θα παρουσιάσετε μείωση της δραστηριότητας στο τμήμα του εγκεφάλου σας που συνήθως σχετίζεται με την κατάθλιψη. Ο χρόνος που αφιερώνετε στη φύση όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και αυξάνει την ευτυχία, αλλά μειώνει την επιθετικότητα, τα συμπτώματα ADHD, βελτιώνει τον έλεγχο του πόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα και -κατά μια σύνοψη της έρευνας σχετικά με τα οφέλη της φύσης για την υγεία- υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε και τα ανακαλύπτουμε κάθε μέρα.

Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι κάποιος που τον ενθάρρυναν να περνά περισσότερο χρόνο στη φύση από το γιατρό του δεν θα αισθανθεί μόνο καλύτερα - ίσως σκεφτόταν να ξεριζώσει ένα κομμάτι χορτάρι από κάποια πεδιάδα πριν επιστρέψει στο σπίτι του ή να κόψει ένα λουλούδι... Και, καθώς επανασυνδέεται με τη φύση, θα επανασυνδεθεί με τη γλώσσα της φύσης, μια γλώσσα που μιλά με εικόνες και φέρνει μαζί της μια ήσυχη θεσμική ανάμνηση, μία ανάμνηση που αξίζει να τη θυμάται κανείς, καθώς ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με την ταχεία ανάπτυξη, την αστικοποίηση και την αλλαγή του κλίματος.


Πηγή: weforum.org
Aπόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...